Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται ο 17χρονος οδηγός που προκάλεσε το μακελειό στη Βαρκελώνη

Στους 14 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών. Για τρομοκρατικό πυρήνα έως 12 ατόμων που σχεδίαζαν χτύπημα με φιάλες γκαζιού μιλούν οι αρχές. Αναζητείται ο Μούσα Ουκαμπίρ ως δράστης του μακελειού. Απετράπη νέο χτύπημα στην πόλη Καμπρίλς, με πέντε δράστες νεκρούς.

Αναζητείται ο 17χρονος οδηγός που προκάλεσε το μακελειό στη Βαρκελώνη
Τον Μούσα Ουκαμπίρ, τον μικρότερο αδελφό του Ντρις Ουκαμπίρ που έχει ήδη συλληφθεί, αναζητά πλέον και επίσημα η ισπανική αστυνομία ως τον δράστη του μακελειού της Βαρκελώνης που άφησε πίσω της 14 νεκρούς και 100 τραυματίες.






Ο 17χρονος Μούσα πιστεύεται ότι έκλεψε την ταυτότητα του αδερφού του για να νοικιάσει τα λευκό βαν με το οποίο το απόγευμα της Πέμπτης σάρωσε τους πάντες στο διάβα του στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας.

Σύμφωνα με την El Pais στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Kiwi υπάρχει ένα προφίλ με το όνομα Μούσα Ουκαμπίρ στο οποίο γίνονται αναφορές σε σφαγή απίστων.

Τέσσερις συλλήψεις

Η Ισπανία ξεκίνησε από χθες τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση αφότου ένας ύποπτος ως ισλαμιστής μαχητής παρέσυρε με φορτηγάκι πλήθος στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 14 άτομα (σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό) προτού εξαφανιστεί, σε μια από πολλαπλές, όπως είπε η αστυνομία, συντονισμένες επιθέσεις.

Ηδη από εχθές έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συλλήψεις, ενώ όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, έχει συλληφθεί ακόμη ένα άτομο σε σχέση με την επίθεση. 

Φωτογραφία του ενός ύποπτου για το φονικό χτύπημα στη Βαρκελώνη, Μαγκχρεμπί Ντρις Ουκαμπίρ, που κρατείται όπως δόθηκε από την ισπανική αστυνομία  


Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή που άφησε πίσω του χθες ο δράστης κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου στην πόλη, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη ενώ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια ελληνίδα μεταξύ των τραυματιών. Οπως αναφέρει «η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το προσωπικό του άμισθου Προξενείου μας στη Βαρκελώνη είναι σε διαρκή επαφή με τις Ισπανικές Αρχές και μεριμνούν για την παροχή προξενικής αρωγής. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης».

Η κατάσταση της ελληνίδας τουρίστριας είναι κρίσιμη όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ συγγενής της.

Σύμφωνα με το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, από την επίθεση τραυματίστηκαν 26 Γάλλοι πολίτες, οι 11 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Η Γερμανία, από την πλευρά της δήλωσε πως εκτιμά οτι μεταξύ των τραυματιών είναι 13 Γερμανοί, ορισμένοι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν Γερμανοί και μεταξύ των νεκρών.


Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το άτομο που οδηγούσε το φορτηγάκι, ο οποίος εθεάθη να απομακρύνεται πεζός, η αστυνομία δήλωσε ότι είχε σκοτώσει πέντε άτομα που είχαν επιτεθεί χθες βράδυ στο Καμπρίλς, μια κωμόπολη νότια της Βαρκελώνης, αποτρέποντας μια τρομοκρατική επίθεση, όπως την αποκάλεσαν, που θα περιελάμβανε ζώνες με εκρηκτικά. Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση, ενώ νεκροί είναι πέντε δράστες.

Η αστυνομία είπε ότι οι ύποπτοι στην Καμπρίλς είχαν σχέση με την επίθεση του φορτηγού στην Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στις επιθέσεις εμπλέκεται ένας πυρήνας τουλάχιστον οκτώ, ενδεχομένως και 12, τρομοκρατών, οι οποίο σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν φιάλες γκαζιού για να προκαλέσουν έκρηξη.

Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας. 

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις (Βαρκελώνη και Καμπρίλς) και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Ενδιαφέρον δε έχει η δήλωση του επικεφαλής της περιφέρειας της Καταλονίας, ότι οι ζώνες με εκρηκτικά που φορούσαν οι επιτιθέμενοι στην Καμπριλς, ήταν ψεύτικες

Τρόμος στην κεντρική λεωφόρο

Μάρτυρες της μεγάλης επίθεσης στη Βαρκελώνη είπαν ότι το άσπρο φορτηγάκι είχε κάνει ζιγκ-ζαγκ, κατεβαίνοντας με αυξημένη ταχύτητα την Λα Ράμπλα, παρασύροντας πεζούς και ποδηλάτες, με μερικά άτομα να εκτοξεύονται στον αέρα, και αφήνοντας σώματα διάσπαρτα στο διάβα του.

Το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε, "Οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και διεξήγαγαν την επιχείρηση σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για την στοχοποίηση κρατών της συμμαχίας", αναφερόμενο σε μια συμμαχία εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ισπανία έχει αποστείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις εδάφους.

Η δήλωση του ISIS δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, προς το παρόν.

Η επίθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί την αιματηρότερη από τον Μάρτιο του 2004, όταν ισλαμιστές μαχητές τοποθέτησαν βόμβες σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας 191 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.800. 

Τριήμερο πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.Όλες οι σημαίες θα πνέουν μεσίστιες από σήμερα 18 Αυγούστου έως και τις 20 του μηνός. Ο ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μεταβεί στη Βαρκελώνη, έστειλε μήνυμα εθνικής ενότητας απέναντι στη «βαρβαρότητα» των τρομοκρατών.

«Δεν είμαστε μόνο ενωμένοι στο πένθος. Πάνω από όλα είμαστε ενωμένοι στην ισχυρή θέλησή μας να νικήσουμε αυτούς που θέλουν να μας στερήσουν τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας», είπε, παραμερίζοντας τις παραδοσιακές έριδες ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την αυτονομιστική Καταλονία. «Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Λα Ράμπλα θα ανήκει και πάλι σε όλους» δήλωσε από την πλευρά του ο βασιλιάς Φίλιππος.

Καταδίκη της επίθεσης

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε, "Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, και θα κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν", προσθέτοντας, "Να είστε σκληροί και δυνατοί, σας αγαπούμε!"

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας στην οποία έχουν γίνει μερικές από τις αιματηρότερες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια, είπε σε tweet του, "Όλες μου οι σκέψεις και η αλληλεγγύη της Γαλλίας στα θύματα της τραγικής επίθεσης στη Βαρκελώνη".

Τσίπρας: Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ισπανικό λαό

Την συμπαράσταση του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στον Ισπανικό λαό εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο Twitter.

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη όλων μας είναι στη Βαρκελώνη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ισπανικό λαό και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ισπανία.

Μητσοτάκης: Αλλη μια επίθεση στην ελευθερία

Με ανάρτηση στο twitter ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα θύματα και στις οικογένειές του.

«Άλλη μια επίθεση στην ελευθερία & τις αξίες μας. Όπλα μας η αποφασιστικότητα & η επιμονή σε αυτές. Οι σκέψεις μας στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε στο λογαριασμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τραμπ: Να είστε θαρραλέοι και δυνατοί, σας αγαπάμε!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σε ανάρτησή του στο Twitter την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βαρκελώνη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκατρείς ανθρώπους, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να συνδράμει τις αρχές της Ισπανίας.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία, και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουν», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Να είστε θαρραλέοι και δυνατοί, σας αγαπάμε!», πρόσθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί στην Ισπανία και θα σταθούν στο πλευρό της στις έρευνες.

«Οι τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι αποφασισμένοι να τους βρουν και να τους προσαγάγουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο και τους υπουργούς Άμυνας των δύο κρατών.

Γιούνκερ: Ποτέ δεν θα φοβηθούμε από μια τέτοια βαρβαρότητα

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, στον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι και στον ισπανικό λαό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα η δήλωση του Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφέρει τα εξής: «Με μεγάλη θλίψη και αγωνία πληροφορήθηκα την τρομοκρατική επίθεση που έπληξε την καρδιά της Βαρκελώνης σήμερα το απόγευμα.

Στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων, καθώς και στον πρωθυπουργό Ραχόι και τον λαό της Ισπανίας. Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους της Βαρκελώνης.

Η σκέψη μου βρίσκεται ιδιαίτερα στους ηρωικούς ανθρώπους που έτρεξαν προς τον κίνδυνο να βοηθήσουν τους άλλους και στις δυνάμεις ασφαλείας που εργάζονται για να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή. Η Επιτροπή είναι πλήρως στη διάθεση των ισπανικών αρχών για κάθε αναγκαία βοήθεια. Αυτή η δειλή επίθεση σκόπιμα στοχεύει εκείνους που απολαμβάνουν τη ζωή και μοιράζονται χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Ποτέ δεν θα φοβηθούμε από μια τέτοια βαρβαρότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v