Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διεθνή απομόνωση η Καταλονία μετά την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας – Πανηγυρισμοί στους δρόμους (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ώρα που οι Καταλονοί πανηγύριζαν στους δρόμους με συνθήματα και... σαμπάνιες, ΗΠΑ, Βρυξέλες, Γερμανία, Γαλλία, ακόμη και η Βρετανία τάσονται στο πλευρό της ισπανικής κυβέρνησης.

  • Real.gr
Σε διεθνή απομόνωση η Καταλονία μετά την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας – Πανηγυρισμοί στους δρόμους (ΒΙΝΤΕΟ)
Η ψηφοφορία που επικύρωσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας οδήγησε σε πανηγυρισμούς, χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που φωνάζουν στους δρόμους της Βαρκελώνης, της πρωτεύουσας της περιοχής.

Ενθουσιασμένοι, ανοίγουν σαμπάνιες, τραγουδούν και χορεύουν στους δρόμους. Κατά διαστήματα, όπως μεταφέρουν τοπικά ΜΜΕ, οι πολίτες τραγουδούν συγκινημένοι τον εθνικό ύμνο της Καταλονίας.

«Οι δρόμοι μας ανήκουν» φωνάζουν βροντερά χιλιάδες πολίτες της Βαρκελώνης ενώ ορισμένοι δεν μπορούν να κρύψουν τα δάκρυα χαράς τους.

Δείτε βίντεο:





Σε διεθνή απομόνωση η Καταλονία

Σε διεθνή απομόνωση η Καταλονία μετά την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. ΗΠΑ, Βρυξέλες, Γερμανία, Γαλλία, ακόμη και η Βρετανία τάσονται στο πλευρό της ισπανικής κυβέρνησης.

ΗΠΑ: Στηρίζουμε τα μέτρα Ραχόι

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Βρυξέλλες: Κανένα νέο σχόλιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Στήριξη σε Ραχόι από Μέρκελ και Μακρόν

Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την "πλήρη στήριξή του". Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν τόνισε ότι η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε».

Τουσκ: Μιλάμε μόνο με την Ισπανία

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ.

Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

Το Λονδίνο «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει» την ανεξαρτησία της Καταλονίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο