Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και σε οργανώσεις αρωγής

Δύο από τις γνωστότερες ΜΚΟ διεθνώς να αποκαλύπτουν ότι απομάκρυναν δεκάδες στελέχη τους εξαιτίας της απρεπούς συμπεριφοράς τους τον τελευταίο χρόνο.

Βρετανία: Καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και σε οργανώσεις αρωγής
Την ώρα που τα σκάνδαλα σεξουαλικών παρενοχλήσεων συνεχίζουν να συγκλονίζουν το Χόλιγουντ-και όχι μόνο-καταγγελίες για παρόμοιες υποθέσεις αποκαλύπτονται και στον τομέα των οργανώσεων αρωγής, με δύο από τις γνωστότερες ΜΚΟ διεθνώς να αποκαλύπτουν ότι απομάκρυναν δεκάδες στελέχη τους εξαιτίας της απρεπούς συμπεριφοράς τους τον τελευταίο χρόνο.

Η διεθνής οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) αποκάλυψε ότι απέπεμψε 16 στελέχη της εξαιτίας καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις τον τελευταίο χρόνο.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ ήταν η μόνη από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις οποίες επικοινώνησε το Thomson Reuters Foundation που έδωσε συγκεκριμένο αριθμό.

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική οργάνωση αρωγής Oxfam είχε ανακοινώσει ότι απομάκρυνε 22 στελέχη της μέσα σε διάστημα ενός χρόνου μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

Άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις απέφυγαν να αποκαλύψουν τον αριθμό των καταγγελιών που έχουν λάβει για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κάποιες ανέφεραν ότι δεν έχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για όλες τις καταγγελίες, ενώ ορισμένες είπαν ότι ανέθεσαν τον χειρισμό υποθέσεων αυτής της φύσης σε τρίτους.

Σε διεθνές επίπεδο, οι προβολείς στράφηκαν στα κρούσματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων, επιθέσεων και καταχρήσεων σε χώρους εργασίας με αφορμή τις δεκάδες καταγγελίες σε βάρος ενός μέχρι πρότινος πανίσχυρου παραγωγού του Χόλιγουντ, του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Ο ίδιος ο Γουάινστιν διατείνεται ότι ουδέποτε είχε σεξουαλικές επαφές που δεν ήταν συναινετικές.

Η Σώστε τα Παιδιά ανέφερε ότι έλαβε 31 καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις μέσα στον τελευταίο χρόνο και πρόσθεσε ότι έθεσε τις 10 από τις υποθέσεις αυτές υπόψη των αρχών.

«Δυστυχώς, υπάρχουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε κάθε τομέα, σε κάθε χώρα όλου του κόσμου, κι ο τομέας της αρωγής δεν αποτελεί εξαίρεση», ανέφερε μια εκπρόσωπος της οργάνωσης στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Thomson Reuters Foundation.
«Καλωσορίζουμε την διαφάνεια και την λογοδοσία στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας» για το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, η οποία απασχολεί περίπου 25.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η Plan International, η CARE International, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Mercy Corps ανέφεραν σε γραπτές τοποθετήσεις τους ότι εφαρμόζουν αυστηρές πολιτικές για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στην εργασία, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα συνεχίζει να μην καταγγέλλεται σε πολλές περιπτώσεις ούτε να καταγράφεται επαρκώς.

Η International Rescue Committee και η World Vision δεν είχαν απαντήσει στα ερωτήματα που τους υπέβαλε το Thomson Reuters Foundation ως τη δημοσιοποίηση του κειμένου που προέκυψε από την έρευνά του.

Ο εποπτικός φορέας των φιλανθρωπικών οργανώσεων στη Βρετανία σημείωσε πως οι οργανώσεις αρωγής πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα ασφάλειας και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στους χώρους εργασίας.

«Η κοινή γνώμη δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και περιμένει ότι αυτοί που τις διοικούν θα καταβάλλουν προσπάθειες να εφαρμόζουν τα υψηλότερα πρότυπα διοίκησης και φροντίδας» των εργαζομένων σε αυτές, τόνισε μια εκπρόσωπος της επιτροπής εποπτείας των φιλανθρωπικών οργανώσεων (Charity Commission) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα συμβάντα αυτής της φύσης σε οργανώσεις αρωγής «ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπονομεύσουν τη φήμη και την εμπιστοσύνη του κοινού προς τις οργανώσεις αυτές συνολικά, ειδικά εάν κατά τον χειρισμό τους δεν επιδειχθεί η οφειλόμενη φροντίδα και προσοχή», σημείωσε η ίδια.

Η Oxfam αποκάλυψε ότι χειρίστηκε 87 καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση και άλλες καταχρήσεις στις τάξεις του προσωπικού της τη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2017, έναν αριθμό αυξημένο κατά 36% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η οργάνωση απασχολεί πάνω από 5.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την ίδια, αποφασίστηκε για τις 53 από αυτές τις καταγγελίες να ενημερωθούν η αστυνομία και άλλες υπηρεσίες, ενώ 33 ερευνήθηκαν εσωτερικά και στα τρία τέταρτα εξ αυτών αποφασίστηκε να επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι καταγγέλθηκαν 31 νέα κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων ή παρενοχλήσεων μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, για συμβάντα που πάνε ως και τρία χρόνια πίσω.

Στις περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), όμως συμπεριλαμβάνονται επίσης σε αυτές στελέχη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πάντως δεν έχουν επαληθευτεί όλες οι καταγγελίες, ενώ ορισμένες βρίσκονται ακόμη στη φάση της αξιολόγησης.

Η νέα μέθοδος συγκέντρωσης δεδομένων που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο εντάσσεται σε μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ για να αυξηθεί η διαφάνεια όσον αφορά τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή επιθέσεις.

Μια έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2016 σε δείγμα 1.000 γυναικών σε 70 οργανώσεις διαπίστωνε ότι η μία στις δύο δέχθηκε επίμονα σεξουαλικά υπονοούμενα ή σωματική επαφή που δεν ήθελε τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της καριέρας της ή ενώ βρισκόταν σε αποστολή.

Όμως τα περιστατικά κατήγγειλε ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το ένα τρίτο, καθώς οι περισσότερες γυναίκες σιώπησαν επειδή φοβούνταν για τις σταδιοδρομίες τους. Άλλες επικαλέστηκαν τη ντροπή, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα ή την απουσία ενός ασφαλούς μηχανισμού υποβολής καταγγελιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v