ΚΚΕ για Novartis: Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες με τον σκληρότερο τρόπο, αλλά...

...στον βαθμό που το φάρμακο, όπως και τα υπόλοιπα αγαθά, συνεχίσουν να είναι αντικείμενο εμπορίου, δεν πρόκειται να λυθεί η υπόθεση, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

ΚΚΕ για Novartis: Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες με τον σκληρότερο τρόπο, αλλά...
«Είμαστε υπέρ και της προανακριτικής και οποιουδήποτε μέσου, κοινοβουλευτικού και δικαστικού, που θα μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος για την πρόθεση του Κoμμουνιστικού Κόμματος να ψηφίσει στη Βουλή υπέρ της σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στην υπόθεση της Novartis.

«Σκάνδαλο σαφέστατα υπάρχει και δεν είναι μονάχα ελληνικό, το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιο», είπε ο ίδιος, προτρέποντας «να δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτό το σκάνδαλο».

«Κατά την άποψή μας», εξήγησε «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, γιατί αυτού του είδους τα επιμέρους σκάνδαλα γεννιούνται πάνω στο έδαφος και στην υποδομή της ίδιας της οικονομίας, που είναι το μεγάλο σκάνδαλο».
 
«Πώς μπορεί να γεννηθεί μία Novartis;», διερωτήθηκε και διευκρίνισε: «Μπορεί να γεννηθεί πάνω στο γεγονός ότι το φάρμακο είναι εμπόριο και δεν είναι δικαίωμα. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο, το οποίο στην παραγωγή του αξίζει ακόμη και ελάχιστα λεπτά του ευρώ, μπορεί να πουλιέται 100, 200, 1000, 1500 ευρώ στον τελικό καταναλωτή, τον ασθενή».

Το στέλεχος του Περισσού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτού του είδους τα σκάνδαλα -και δεν είναι το μοναδικό- επιλέγεται η χρονική στιγμή, στην οποία θα δημοσιοποιηθούν, είναι περίπου κρυμμένα στα συρτάρια των ιθυνόντων και βγαίνουν μονάχα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ανταγωνισμό».

«Αυτή τη στιγμή», σημείωσε, «η υπόθεση Novartis εκφράζει την αντίθεση μεταξύ αμερικάνικων φαρμακευτικών εταιρειών με ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες για το ποιος θα καταλάβει παγκόσμια μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, βγήκε τώρα που πραγματικά έχει ενταθεί αυτός ο ανταγωνισμός και είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περνάει και από το Ευρωκοινοβούλιο, η ανταλλαγή τρομακτικών ποσών προστίμων ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες».

Σχετικά με τις ενδεχόμενες ευθύνες εμπλεκομένων προσώπων στην Ελλάδα ο κ. Ζαριανόπουλος τόνισε πως «πρέπει να αποδοθούν με τον σκληρότερο τρόπο», εκτιμώντας, πάντως, ότι «ακόμη και να αποδοθούν, στον βαθμό που το φάρμακο, όπως και τα υπόλοιπα αγαθά, συνεχίσουν να είναι αντικείμενο εμπορίου, δεν πρόκειται να λυθεί η υπόθεση».

«Θα μπορούσαμε κάλλιστα και έχουμε σαν χώρα όλες τις δυνατότητες, να παράγουμε τη μεγαλύτερη γκάμα φαρμάκων που χρησιμοποιεί γενικά ο κόσμος, να την παράγουμε με χαμηλό κόστος και να πουλιέται με χαμηλό κόστος στους ασθενείς», παρατήρησε ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ εκτίμησε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να βγούμε από την εποπτεία και την επιτροπεία».

«Αυτό το οποίο γνωρίσαμε και γνωρίζουμε στην Ελλάδα ως μνημόνια είναι μία γενικευμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά όλα τα κράτη- μέλη και όχι μόνο την Ελλάδα, απλά δεν ονομάζεται μνημόνιο. Και μετά τον Αύγουστο, που θα λήξει τυπικά το σημερινό μνημόνιο, θα συνεχίζονται και οι παλιοί και οι καινούριοι μνημονιακοί νόμοι, που έχουν ήδη προαποφασιστεί και προψηφισθεί, θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια μπροστά, αλλά δεν θα ονομάζονται μνημόνια [...] Η σημερινή κυβέρνηση έχει προνομοθετήσει και νομοθετήματα που περικόπτουν μισθούς και συντάξεις για πολύ μετά από τον Αύγουστο του 2018, που τελειώνει το μνημόνιο. Ήδη είναι νόμοι, μιλάμε για μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, για περικοπή του αφορολόγητου, δηλαδή περισσότερη φορολογία για τα λαϊκά στρώματα, ταυτόχρονα με απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από φόρους», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus