Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

'Εκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων για τη Συρία

Η συνεδρίαση που διεξάγεται από το πρωί στη Χάγη συγκλήθηκε μετά τη φερόμενη χημική επίθεση της 7ης Απριλίου στην πόλη της Ντούμα, η οποία επέφερε μια εβδομάδα αργότερα τα στοχευμένα δυτικά πλήγματα.

Εκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων για τη Συρία

H έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) άρχισε το πρωί της Δευτέρας στη Χάγη, όπως δημοσιοποίησαν διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αυτή συγκλήθηκε μετά τη φερόμενη χημική επίθεση της 7ης Απριλίου στην πόλη της Ντούμα, η οποία επέφερε μια εβδομάδα αργότερα τα στοχευμένα δυτικά πλήγματα.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που εστάλη από τον ΟΑΧΟ, άρχισε την Κυριακή με τη μεγαλύτερη μυστικότητα έρευνα επιτόπου.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Γαλλίας ήταν από τους πρώτους που έφθασαν σήμερα το πρωί στην έδρα του οργανισμού και ακολούθησε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο επίπεδο του εκτελεστικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ, που αριθμεί 41 μέλη από τα 192 του οργανισμού.

Ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μοκντάντ μετέβη την Κυριακή σε ξενοδοχείο όπου διαμένει η αποστολή του ΟΑΧΟ στη Δαμασκό και βγήκε απ' αυτό τρεις ώρες αργότερα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν επιβεβαιώθηκε ότι οι εμπειρογνώμονες μετέβησαν επιτόπου στην Ντούμα, όπως είχε ανακοινώσει το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο σύρος αξιωματούχος. «Θα αφήσουμε την ομάδα να κάνει τη δουλειά της με επαγγελματικό, αντικειμενικό, αμερόληπτο και πέραν κάθε πίεσης τρόπο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα διαψεύσουν τους ψευδείς ισχυρισμούς» κατά της Δαμασκού, είχε διαβεβαιώσει αυτός ο σύρος αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

ΕΕ: Ρωσία και Ιράν να εμποδίσουν περαιτέρω χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να εκμεταλλευθούν την επιρροή τους επί του καθεστώτος της Δαμασκού για να εμποδίσουν περαιτέρω χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύρραξη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις χώρες, ειδικότερα τη Ρωσία και το Ιράν, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εμποδίσουν την περαιτέρω χρήση χημικών όπλων, ειδικά από το συριακό καθεστώς», ανέφερε η ΕΕ σε σχόλια στο πλαίσιο της συνεδρίασης που διεξάγεται στη Χάγη.

ΗΠΑ: Ο ΟΑΧΟ να καταδικάσει τη χημική τρομοκρατία της συριακής κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ ο αμερικανός απεσταλμένος στον ΟΑΧΟ υποστήριξε ότι η Ρωσία ενδέχεται να αλλοίωσε τον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας, και κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να αναλάβει δράση εναντίον της συνεχιζόμενης χρήσης απαγορευμένων δηλητηριωδών όπλων.

«Το συμβούλιο αυτό οφείλει να καταδικάσει τη συριακή κυβέρνηση για τη χημική τρομοκρατία της και να ζητήσει διεθνή λογοδοσία των υπευθύνων γι' αυτές τις φρικτές πράξεις», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής Κένεθ Γουόρντ.

Η Ρωσία από την πλευρά της δεσμεύθηκε «να μην αναμιχθεί» στη δουλειά της αποστολής του ΟΑΧΟ στη Συρία η οποία ερευνά σχετικά με τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στην πόλη Ντούμα.

«Η Ρωσία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει την ασφάλεια της αποστολής και να μην αναμιχθεί στη δουλειά της», δήλωσε με μήνυμά της στο Twitter η πρεσβεία της Ρωσίας στη Χάγη. Κατήγγειλε επίσης τα δυτικά πλήγματα στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι είχαν στόχο «να υπονομεύσουν την αξιοπιστία» της ερευνητικής αποστολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v