Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του κυκλώνα που αναμένεται, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Θοδωρή Κολυδά, προκειμένου να δώσουν τα ακριβή στοιχεία για την εξέλιξη των φαινομένων, για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου και ταυτόχρονα να δώσουν συστάσεις στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κολυδάς είπε ότι ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στη νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και τη νότια και ανατολική Αττική.
Η συνέντευξη δόθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που συγκάλεσε ο κ. Ταφύλλης στη ΓΓΠΠ, με σκοπό να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη διαχείριση της κατάστασης και να συντονιστούν όλες οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα.
Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε ο κ. Ταφύλλης, συμμετείχαν οι φορείς «πρώτης απόκρισης», που είναι η ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, φορείς των ΟΤΑ, ο ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και η ΕΜΥ.
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρεάσει έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και διευκρίνισε:
«Βρίσκεται βέβαια μακριά από τη χώρα μας και γι' αυτό θα σας δώσουμε την προοπτική του καιρού μόνο για το επόμενο 48ωρο, γιατί αυτού του τύπου τα βαρομετρικά χαμηλά δεν έχουν μεγάλη προγνωσιμότητα, δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις σαφώς την πορεία τους, την κίνησή τους αλλά και την ένταση των φαινομένων».
Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση του κ. Κολυδά, το βαρομετρικό αυτό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική. Κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.
«Δεν θα έλεγα ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης οι βροχοπτώσεις και παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο», επεσήμανε ο κ. Κολυδάς και συνέχισε:
«Μέσα στο Σάββατο όμως σιγά σιγά και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς τη χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, θα έλεγα τη νότιο και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη (περισσότερο τη δυτική και κεντρική Κρήτη) και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.
»Το βαρομετρικό χαμηλό, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή, θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει και να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο».
Για τους ανέμους, ο κ. Κολυδάς τόνισε ότι ενώ θα εξασθενήσουν στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο αύριο, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ ανατολικοί - βορειοανατολικοί στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο. Το Σάββατο, με την έλευση αυτού του χαμηλού θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση, δηλαδή 9-10 μποφόρ, σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση περισσότερο μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.
Ο διευθυντής του ΕΜΚ επεσήμανε ότι «όταν έχουμε νεότερα, θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες» και κατέληξε:
«Η μετεωρολογική υπηρεσία παρακολουθεί όλες τις εκδοχές και θα θέλαμε να την εμπιστευθείτε».
Τι να κάνουν οι πολίτες
Ο κ. Ταφύλλης, τέλος, έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με πολλή προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων όπως η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων
Εν τω μεταξύ, κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου.
Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας ενώ το πρωινό δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν θα πραγματοποιηθεί.
Πάντως, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.
Κλειστή θα παραμείνει η γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ κανονικά διεξήχθη το πρωινό δρομολόγιο Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα. Κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος.
Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Καβάλας - Λιμένας Θάσου. Στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων και με ημερολογιακή εγγραφή.
Προβλήματα με διακοπές ρεύματος
Η κακοκαιρία συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στη ρευματοδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Σύμφωνα με τον «Θέμα», διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Πεντέλη, στα Βριλήσσια, σε μεγάλο τμήμα της Παλλήνης, στην Αγία Παρασκευή, στο Λαγονήσι, στη Σαρωνίδα, στον Γέρακα, στην Κάτω Κηφισιά, στο Καπανδρίτι και στον Άγιο Στέφανο.
Οι περισσότερες διακοπές σημειώθηκαν μετά από πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔEH.
Λόγω της κακοκαιρίας, στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά των Κυθήρων.
Χωρίς ρεύμα έμεινε το απόγευμα της Πέμπτης και για δύο ώρες η Ύδρα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε περίπου στις 8.00 μ.μ.
Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, τα βόρεια προάστια της Αθήνας επηρεάστηκαν από τη βλάβη που σημειώθηκε στην Παλλήνη, η οποία όμως σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκατασταθεί. Στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα περιλαμβάνονται ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι.
Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔEH και ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης, τα προβλήματα σήμερα Παρασκευή, σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, είναι λιγότερα. Από το πρωί της Παρασκευής προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στις περιοχές Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Αγιο Στέφανο.
«Δίνουμε μάχη με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες», υπογραμμίζει ο Κώστας Μανιάτης, τονίζοντας, για ακόμη μια φορά, τις ελλείψεις τεχνικού προσωπικού.
Οι διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια προκαλούνται από δέντρα που πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔEH. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών.
Κλειστά τα σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της έντονης κακοκαιρίας,. Την ίδια απόφαση έλαβαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έτσι θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε «λόγω των ιδιαίτερα έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών».
Στην απόφαση αυτή συνέτεινε και η σημερινή «ημέρα αθλητισμού» για όλη τη χώρα, όπου με τις παρούσες καιρικές συνθήκες και τις συνεχείς μετακινήσεις των μαθητών σε αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι υπαίθριοι εγκυμονούσαν περαιτέρω κινδύνους, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αποτράπηκαν. Τέλος, σημειώνεται ότι η λειτουργία ή μη των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών υπάγεται στην αρμοδιότητα της κάθε Δημοτικής Αρχής. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι δήμοι είναι εκείνοι που πρέπει να αποφασίσουν αν θα λειτουργήσουν ή όχι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία.
Είχε προηγηθεί απόφαση που αφορούσε μόνο τις σχολικές μονάδες των νοτίων προαστίων.
Η απόφαση ήταν του αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστου Καπάταη, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Ολα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Αργυρούπολης Ελληνικού, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου δεν θα λειτουργήσουν, για την αποφυγή ατυχημάτων.