Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα

Η Περιφερειάρχης Αττικής σε ομιλία της αναφέρθηκε στη «διπλή διάκριση» που υφίσταται η Ελληνίδα αγρότισσα: έμφυλη και οικονομική.

Ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα

Η πολύμορφη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα εκτός της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, λειτουργεί απελευθερωτικά ως προς την αγρότισσα και συμβάλλει στη χειραφέτησή της,  «τόνισε μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην Ημερίδα με Θέμα «Η Ελληνίδα Αγρότισσα».

Στον χαιρετισμό της, η περιφερειάρχης αναγνώρισε ότι «οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τα δέκα χρόνια της κρίσης», καθώς είδαν να μειώνονται οι θέσεις εργασίας, τα εισοδήματά, να περιστέλλονται τα κοινωνικά τους δικαιώματα, όπως άλλωστε και των ανδρών. «Μιλάμε πλέον για μία πικρή ισότητα, προς τα κάτω», συμπλήρωσε η ίδια, προσθέτοντας, «που όμως μπορεί, σε ένα βαθμό, να αντιστραφεί, μεσω της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής, κατά την οποία έγινε παρουσίαση της έρευνας - μελέτης: «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», που εκπονήθηκε από τη ΓΓΙΦ και την Περιφέρεια.

Μια «μελέτη - εργαλείο», όπως τόνισε η Περιφερειάρχης, για «την ανάληψη πρωτοβουλιών και την εκπόνηση πολιτικών με στόχο τη στήριξη της Αγρότισσας». «Μια μελέτη, την οποία στήριξε η Περιφέρεια γιατί αγγίζει δύο κρίσιμους τομείς: των δικαιωμάτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τις γυναίκες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη «διπλή διάκριση» που υφίσταται η Ελληνίδα αγρότισσα: έμφυλη και οικονομική. «Οι ρίζες της πατριαρχίας, των σεξιστικών στερεοτύπων, των έμφυλων ανισοτήτων, είναι - συγκριτικά με τα αστικά κέντρα - πολύ πιο ορατές στην ύπαιθρο. Εκεί όπου οι κλειστές κοινωνίες διαμορφώνουν πιο «σκληρά» πρότυπα. Πρότυπα περιοριστικά του δικαιώματος στην εργασία. Πρότυπα κοινωνικού αποκλεισμού».

Από την πρώτη στιγμή κάναμε τη στρατηγική επιλογή να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική οικονομία

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «καταλυτικό» το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα. «Μπορεί να διευκολύνει στο θέμα - κλειδί που είναι η οικονομική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και παράλληλα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της αγρότισσας - όπως είναι και η συγχρηματοδότηση τούτης της έρευνας».

«Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, κάναμε τη στρατηγική επιλογή να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική οικονομία, επιχειρώντας να βελτιστοποιήσουμε τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα της Αττικής και να προβάλλουμε τα ιδιαίτερα προϊόντα της» επισήμανε η Περιφερειάρχης. «Και το επιχειρούμε είτε χρησιμοποιώντας το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με την εγκατάσταση νέων γεωργών είτε προωθώντας τον εκσυγχρονισμό ή την ανάπτυξη νέων υποδομών», προσέθεσε η ίδια.

Χαιρετισμός αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής

Την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής τον πρωτογενή τομέα «γιατί η ανάπτυξή του έχει να προσφέρει πολλά στην κοινωνία και την τοπική οικονομία», επιβεβαίωσε μια ημέρα νωρίτερα σε αντίστοιχη εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Αναφέρθηκε στον συμβολισμό της ημέρας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Αγρότισσας γυναίκας η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τομέα. «Οι πρώτες καλλιέργειες και οι πρώτες εκτροφές οφείλονται κυρίως στις γυναίκες που τις φρόντιζαν παράλληλα με την οικογένεια τους, αρχικά για να προσφέρουν τα απαραίτητα για την επιβίωση της οικογένειας και καθώς περνούσαν τα χρόνια για να συμβάλουν στο εισόδημα που θα καλυτέρευε τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Η εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία», διοργανώθηκε χθες από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής «'Αγιος Γεώργιος», σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας» η οποία καθιερώθηκε το 1996, από την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες (Πεκίνο 1995) με σκοπό να δώσει στις αγρότισσες τη δύναμη να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v