Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζαχαριάδης: Κόμματα και παρατάξεις να καταδικάσουν την αθλιότητα

Είναι σημαντικό οι πολίτες να παρακολουθήσουν την σημερινή κοινοβουλευτική μάχη, ιδίως την συζήτηση των αρχηγών, για να καταλάβουν το σχέδιο και την προοπτική».

Ζαχαριάδης: Κόμματα και παρατάξεις να καταδικάσουν την αθλιότητα

Κάποια ΜΜΕ και «θύλακες» στο πολιτικό σύστημα εκτράχυναν το κλίμα με συγκεκριμένη εκφορά λόγου, χρειάζεται δημοκρατική εγρήγορση και συσπείρωση, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβόμαστε κανέναν γιατί κάνουμε το πατριωτικά σωστό, αλλά πρέπει και τα άλλα κόμματα και παρατάξεις να καταδικάσουν αυτή την αθλιότητα, να μην παρωθούν με εμπρηστικό λόγο σε τέτοιες συμπεριφορές, είπε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας Στο Κόκκινο.

Είναι σημαντικό οι πολίτες να παρακολουθήσουν την σημερινή κοινοβουλευτική μάχη, ιδίως την συζήτηση των αρχηγών, για να καταλάβουν το σχέδιο και την προοπτική» τους, είπε ο κ. Ζαχαριάδης ενόψει της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, γιατί «έχει έρθει η ώρα, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια ... να μιλήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, την ανάκαμψη της οικονομίας, την ισχυροποίηση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή».

Για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που έπεται, είπε ότι «ο κάθε πολιτικός αρχηγός και η κάθε παράταξη κρίνονται από την θέση τους, την στάση τους, την τοποθέτησή τους στα μεγάλα ζητήματα. Θα δούμε τι θα πράξει ο κ. Θεοδωράκης ... εγώ θα ήθελα σε ένα θέμα που θεωρείται για οποιονδήποτε θέμα αρχής να τηρούσε την στάση αρχής του, να μην έκανε υπαγωγή αυτής της αρχής σε έναν σχεδιασμό που έχει χαρακτηριστικά κομματικού οφέλους, κομματικής τοποθέτησης, πρόσκαιρης αντίληψης».

Το ότι για «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως ένα που πολύ ανάγουν σε εθνικό ζήτημα, πρέπει το συμφέρον της χώρας να μπαίνει πάνω από το συμφέρον κομμάτων, προσώπων και παρατάξεων, ή το λέμε στα λόγια ή το κάνουμε πράξη», συνέχισε. «Είναι κρίσιμη η στιγμή και θα φανεί τι λέει ο καθένας. Ο Τσίπρας το έδειξε. Διέρρηξε την συνοχή της κυβέρνησής του ... για το συμφέρον της Ελλάδας στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, ώστε η περιοχή να είναι σταθερή, ειρηνική, να αναπτύσσεται συνολικά».

Για το αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί με απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των παρόντων ή με απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι «νομικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά θα ήταν καλό να έχουμε καθαρό» αποτέλεσμα με τουλάχιστον 151 «ναι». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, «είναι θέμα των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων και προσώπων να σταθμίσουν τα πράγματα, να σταθούν στο ύψος της Ιστορίας».

«Θα ήθελα και ο κ. Θεοδωράκης και η κ. Γεννηματά -που λέει ότι ανήκει στην προοδευτική ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια- να το ξανασκεφτούν, όπως και πολλοί στην Νέα Δημοκρατία που ξέρουν τα ζητήματα από το 2000 και την δεκαετία του '90. Ξέρουν πώς έχουν διαπραγματευτεί τα στελέχη τους, τις δυσκολίες που έχει το ζήτημα και αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια λύση θα έβρισκαν και αυτοί μέσες-άκρες, εάν έβρισκαν μία πιο διαλλακτική άλλη πλευρά τότε. Χρειάζεται κατά την γνώμη μου πολιτικά ένα ισχυρό μήνυμα, από 151 ψήφους και πάνω, προκειμένου να είναι απολύτως σαφές, νομικά όμως δεν έχει κανένα θέμα», όπως διευκρίνισε.

Αναφερόμενος εξάλλου στις απειλές που δέχονται βουλευτές, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι «το θέμα αν δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα ήταν απολύτως γελοίο ... να κρεμούν αφίσες στις περιοχές τους ή να τους παίρνουν τηλέφωνο ή να τους στέλνουν SMS -και μάλιστα δυστυχώς υψηλόβαθμα στελέχη από τα άλλα κόμματα να λένε ότι "αυτό είναι το καθήκον τους", να δίνουν τηλέφωνα στη δημοσιότητα».

«Την προηγούμενη περίοδο», τόνισε ο ίδιος, «με συγκεκριμένη εκφορά λόγου και από κάποια ΜΜΕ και από κάποιους "θύλακες" του πολιτικού συστήματος, το κλίμα εκτραχύνθηκε και βγήκε στην επιφάνεια το πιο κακό κομμάτι όλης αυτής της αντιπαράθεσης, για "προδοσίες" και άλλες τέτοιες ανοησίες ... αν τα συζητήσουμε ιστορικά θα δούμε ποιοι είναι οι πατριώτες -και εμείς ανήκουμε σε αυτούς, ποιοι είναι οι προδότες, αυτοί π.χ. που πούλησαν την Κύπρο ... που συνεργάστηκαν με τους ναζί, κτλ».

«Χρειάζεται απόλυτη δημοκρατική εγρήγορση και συσπείρωση. Καλώ τα άλλα κόμματα και παρατάξεις, ανεξάρτητα αν είναι υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών να καταγγείλουν και καταδικάσουν αυτή την βρομιά και αθλιότητα, να μην παρωθούν με εμπρηστικό λόγο σε τέτοιες συμπεριφορές. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι. Δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν, κάνουμε το πατριωτικά σωστό», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

ΠΗΓΗ: Στο Κόκκινο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v