Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

Πριν από πέντε χρόνια το Ισλαμικό Κράτος κατακτούσε τη μια πόλη μετά την άλλη. Σήμερα τα προπύργιά του στη Συρία και το Ιράκ κείτονται στα συντρίμμια. Χθες ανακοινώθηκε η στρατιωτική ήττα του. Είναι όντως έτσι;

  • Real.gr
DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

Την «πλήρη ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσαν χθες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian Democratic Forces ή SDF), που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές, μετά την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου στο Μπαγκούς, στα σύνορα Συρίας- Ιράκ. Tην είδηση έσπευσε να χαιρετίσει πανηγυρικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο twitter, ενώ ο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα».

Το Ισλαμικό Κράτος ή Χαλιφάτο ή Daesh ζει

Μέχρι την τελευταία στιγμή οι μάχες που δίνονταν με το Ισλαμικό Κράτος ήταν αιματηρές. Οι τελευταίες εικόνες από το Μπαγκούς, που κάποτε ήταν ένα φιλήσυχο καταπράσινο χωριό στις εκβολές του Ευφράτη και μέχρι πρόσφατα το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, μαρτυρούν ότι εκεί έγινε άγρια σφαγή: πτώματα γυναικών και παιδιών, τάφοι, ερείπια. Το Ισλαμικό Κράτος μέχρι να παραδώσει τα όπλα απειλούσε με αντεπίθεση τον «συνασπισμό τον απίστων» προχωρώντας σε φρικιαστικά εγκλήματα. Τελικά ηττήθηκε. Μετά από πολύμηνες μάχες κατάφεραν να επικρατήσουν οι ιρακινές δυνάμεις μαζί με τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) και με τη βοήθεια των αεροπορικών βομβαρδισμών της διεθνούς συμμαχίας κατά του ΙΚ υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v