Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιχμές του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κατά Γαβρόγλου και Ιερώνυμου - Η επιστολή του στον υπουργό Παιδείας

Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου δημοσιοποίησε τη Δευτέρα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

  • Real.gr
Αιχμές του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κατά Γαβρόγλου και Ιερώνυμου - Η επιστολή του στον υπουργό Παιδείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Καθημερινή '', στην επιστολή του επιτίθεται στον κ. Γαβρόγλου για τα όσα δήλωσε πρόσφατα, μετά το ναυάγιο του διαλόγου Εκκλησίας - Πολιτείας επί του σχεδίου συμφωνίας που παρουσίασαν στις αρχές Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Μάλιστα, ο κ. Χρυσόστομος επιτίθεται και στο επιτελείο του κ. Ιερωνύμου και εμμέσως στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσόστομος ξεκινάει την επιστολή του δηλώνοντας ότι «η εκκωφαντική σιωπή τών κατά τα λοιπά λαλίστατων “αμνών” των γραφείων Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για όσα έχετε δηλώσει τις τελευταίες 15 ημέρες, με αναγκάζει να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, προκειμένου να αναφερθώ σε ορισμένα θέματα τα οποία θίγετε αλλά και να θέσω ορισμένα ερωτήματα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρει ότι άδικα ο κ. Γαβρόγλου διέκοψε τον διάλογο, αφού ο ίδιος τον ξεκίνησε γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η Ιεραρχία είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή να μην υπάρξουν αλλαγές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων. «Αυτό σημαίνει ότι η μεν επιτροπή της Εκκλησίας εργάστηκε στα όρια των αρμοδιοτήτων που της εξουσιοδότησε η Ιεραρχία και κανένας περιορισμός δεν της επεβλήθη, η δε επιτροπή της Πολιτείας προσπάθησε φορτικά να επιβάλει τον επιδιωκόμενο στόχο της, που ήταν αποκλειστικά και μόνο η αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων». «Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να αμφισβητεί εργασιακά κεκτημένα μιας ομάδος πολιτών;», ρωτάει ο κ. Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος επιτίθεται στον κ. Γαβρόγλου λέγοντάς του ότι, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, «εμφανιστήκατε προκλητικός και επιθετικός προς την Εκκλησία της Ελλάδος τονίζοντας ότι “οι ιεράρχες που αρνούνται τη συμφωνία θα λογοδοτήσουν στην Iστορία”. Στη Ιστορία, κύριε υπουργέ, θα λογοδοτούσαν οι ιεράρχες εάν απεμπολούσαν και δεν σέβονταν κεκτημένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων ή αντήλασσαν τα δικαιώματα αυτά με μικροπολιτικά συμφέροντα και κοντόφθαλμες επενδυτικές επιδιώξεις». Η τελευταία αναφορά θεωρείται ακόμη μία βολή στον κ. Ιερώνυμο, που προέβαλε τα οφέλη που θα είχε η Εκκλησία από την εκμετάλλευση της περιουσίας της, και κυρίως εκείνων των ακινήτων-φιλέτων για τα οποία υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες.

Η παρέμβαση του μητροπολίτη Μεσσηνίας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Εκκλησιαστικές πηγές ερμήνευσαν την επιστολή ως προσπάθεια του κ. Χρυσόστομου, που φέρεται να είναι εκ των δελφίνων του αρχιεπισκοπικού θρόνου, να εμφανιστεί ως μια δυναμική φωνή που υπερασπίζεται τον κλήρο, έναντι άλλων φωνών εντός της Ιεραρχίας που επικρίνονται ότι εμφανίζουν φιλοκυβερνητική στάση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v