«Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια»

Παρουσίαση βιβλίου του πρώην Υπουργού Αντώνη Μπέζα στα Ιωάννινα.

  • Real.gr
 «Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια»

Το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» και η αντιμετώπιση του αλβανικού αλυτρωτισμού που έχει επανέλθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αποτελούν το αντικείμενο του βιβλίου του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας Αντώνη Μπέζα, που παρουσιάζεται την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 8.00μ.μ. σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια και τα δίκαια των Ελλήνων και η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης σε σχέση με τα εγκλήματα των Τσάμηδων στην Ήπειρο. Δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον συγγραφέα, βουλευτή Θεσπρωτίας με τη ΝΔ από το 2000 ως το 2015, από την ανάγκη να μην υπάρξει «διολίσθηση» της ελληνικής πλευράς σε θέσεις και αποφάσεις που μπορεί να προκαλέσουν «μη αναστρέψιμες βλάβες» αλλά και για να ενημερωθούν οι νεώτεροι. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα που στις 28 Οκτωβρίου 2018 εκτελέστηκε στους Βουλιαράτες για την ελληνική σημαία.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπέζας το «τσάμικο ζήτημα» είναι πολιτικά, ιστορικά και νομικά ανύπαρκτο για την ελληνική πλευρά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια και το δίκιο μας. Τα σημάδια της ναζιστικής- φασιστικής θηριωδίας και οι πράξεις του εθνικοσοσιαλισμού και των συνεργατών του Μουσουλμάνων Τσάμηδων, δεν μπορούν να σβηστούν από την ιστορική μνήμη. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν η προπαγάνδα των Τσάμηδων και η κατάσταση, που εθνικιστικοί αλβανικοί κύκλοι, για πολιτικούς λόγους αλλά και για ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα, προσπαθούν να δημιουργήσουν. Μόνο έτσι θα σταματήσει η εθνική φοβία και θα μπουν στο περιθώριο οι ιδεολογικές αγκυλώσεις από την περίοδο του Εμφύλιου, που συσκοτίζουν την ιστορική πραγματικότητα και οδηγούν στη σιωπή και την ανοχή.

Το βιβλίο, απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό με στόχο να διαβαστεί εύκολα και δίνοντας επιχειρήματα στους αναγνώστες του. Αποτελείται από πέντε επιμέρους κεφάλαια με κείμενα των, Αντώνη Μπέζα, Αθανάσιου Γκότοβου, Ευστράτιου (Στρατή) Αθανασάκου και Ιωάννη Αρχιμανδρίτη καθώς και αποσπάσματα από Έκθεση των καταστροφών, εκτελέσεων και δολοφονιών που έγιναν στη Θεσπρωτία και το Φανάρι (Πρέβεζα), από τους Γερμανούς και τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες, την περίοδο 1940-1944. Η συγκεκριμένη Έκθεση είναι γραμμένη το καλοκαίρι του 1945 από επιτροπή που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και οργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και δημοσιεύθηκε το 1987 από την Ηπειρωτική Εταιρεία Αθηνών.

Στο πρώτο κεφάλαιο, ο Αντώνης Μπέζας αναφέρεται στις τωρινές αλβανικές διεκδικήσεις και δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις με βάση τα πραγματικά περιστατικά και το διεθνές δίκαιο, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο, ο Αθανάσιος Γκότοβος, που αποτελεί τον εγκυρότερο σχετικό με το θέμα ιστορικό μελετητή δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για την πραγματική δράση των Τσάμηδων στην κατοχή, τις επινοήσεις της αλβανικής προπαγάνδας και τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει το ελληνικό μετεμφυλιακό σύνδρομο. Στο τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνεται κείμενο του αείμνηστου πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας Ευστράτιου Αθανασάκου, και τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το βιβλίο του αείμνηστου επίσης Ιωάννη Αρχιμανδρίτη με τίτλο «Τσάμηδες- Οδύνη και δάκρυα της Θεσπρωτίας».

Τα δύο τελευταία κεφάλαια επιλέχθηκαν γιατί έχουν σημαντική αξία ως χαρακτηριστικά κείμενα της εποχής και είναι γραμμένα από ανθρώπους που ήταν όχι απλά αυτόπτες μάρτυρες αλλά πρωταγωνιστές των γεγονότων, αφού ο Ευστράτιος Αθανασάκος διετέλεσε την περίοδο 1929-1933 Έπαρχος Παραμυθιάς και Έπαρχος Θυάμιδος (Φιλιατών) ενώ ο Ιωάννης Αρχιμανδρίτης ήταν προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δημοτικών Σχολείων Παραμυθιάς με έδρα την Ηγουμενίτσα, την περίοδο 1941-1943. Το βιβλίο προλογίζουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου και ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Ομιλητές στην εκδήλωση παρουσίασης, που διοργανώνει η εφημερίδα Πρωινός λόγος των Ιωαννίνων, θα είναι, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην Εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών (2004-2009) και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Βαληνάκης και ο θεσπρωτός τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκότοβος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Βουλευτής Ιωαννίνων και πρ. Υπουργός Κώστας Τασούλας, ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Νίκος Υφαντής. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο εκδότης του Πρωινού Λόγου Γιάννης Κουτσολιόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v