Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα

Ένα βήμα πριν από την άσκηση βέτο για το Σκοπιανό βρίσκεται η χώρα μας, ενώ ηχηρό μήνυμα προς τα Σκόπια και τη Συμμαχία έστειλε η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Άμεση ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. «Έχω ζήσει αυτή την ιστορία ως υπουργός Εξωτερικών. Τα Σκόπια επιδεικνύουν την ίδια αδιαλλαξία». Ο Κά

  • Ant1
Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα

Ένα βήμα πριν από την άσκηση βέτο για το Σκοπιανό βρίσκεται η χώρα μας, ενώ ηχηρό μήνυμα προς τα Σκόπια και τη Συμμαχία έστειλε η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. «Έχω ζήσει αυτή την ιστορία ως υπουργός Εξωτερικών. Τα Σκόπια επιδεικνύουν την ίδια αδιαλλαξία». Ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε και την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Την ελληνική θέση επανέλαβε ο πρωθυπουργός μετά τις διαδοχικές του συναντήσεις με τον κ. Σέφερ και τον Σλοβάκο πρωθυπουργό. Μη λύση στο θέμα του ονόματος σημαίνει μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα και τη σύναψη συμμαχικών σχέσεων».

«Η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της» ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε με νόημα ότι όταν κράτη μέλη είναι έμπρακτα αλληλέγγυα προς τη Συμμαχία, περιμένουν αυτήν την υποστήριξη και από τα άλλα κράτη μέλη. «Η στιγμή για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι τώρα» κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών.

Μήνυμα προς τα Σκόπια, για την εξεύρεση λύσης, έστειλε και ο επικεφαλής της Συμμαχίας. «Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός κράτους μέλους και ενός υποψήφιου για ένταξη κράτους» υπογράμμισε ο κ. Σέφερ μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναγνωρίζοντας εμμέσως το δικαίωμα στη χώρα μας για βέτο.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να αποτρέψουν το ελληνικό βέτο, καθώς ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα συναντήθηκε εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπέκχαρτ, σκοπός της επίσκεψής του στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν «η συνεργασία για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ».

Στο υπουργείο Εξωτερικών μετέβη και ο ρώσος πρεσβευτής. Ο κ. Βντόβιν συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου με τον οποίο, όπως διευκρίνισε, συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο.

Παράλληλα, βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εάν τα Σκόπια δεν αποδεχθούν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Οι Σκοπιανοί, πάντως, εμμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους. Ο υπουργός εξωτερικών της FYROM, Αντόνιο Μιλοσόσκι, μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ, στη Γενεύη, κάλεσε την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, όπως ήδη έχει κάνει η πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο