Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 7 Μαρτίου εκλογές, αλλαγή σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ

Την προκήρυξη εκλογών στις 7 Μαρτίου, την εκκίνηση διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και την παραμονή του στην πρωθυπουργία έως την επομένη ημέρα των εκλογών ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης. Ως ”πρόκληση να αλλάξουμε” χαρακτήρισε τις εξελίξεις ο Γ. Παπανδρέου. Για ”τελευταία επικοινωνιακή παράσταση” έκανε λόγο ο Κ. Καραμανλής, δηλώνοντας ετοιμότητα να αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Στις 7 Μαρτίου εκλογές, αλλαγή σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ
Την προκήρυξη εκλογών στις 7 Μαρτίου, την εκκίνηση διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και την παραμονή του στην πρωθυπουργία έως την επομένη ημέρα των εκλογών ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Κώστας Σημίτης.

Ως ”πρόκληση να αλλάξουμε” χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες Σημίτη ο Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο όλα δείχνουν ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι οι ”πράξεις του Κ. Σημίτη διαπνέονται από ήθος, γενναιότητα και αίσθημα ευθύνης”, ενώ πρόσθεσε ότι ”αλλάζοντας, κάνοντας την ανανέωση, έτσι θα κερδίσουμε τη μάχη των προκλήσεων του μέλλοντος, όχι μόνο για την παράταξή μας, αλλά θα κερδίσουμε τη μάχη για όλη την Ελλάδα”.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για την ”ολοκλήρωση της τελευταίας επικοινωνιακής παράστασης από την πλευρά της κυβέρνησης”, δηλώνοντας ετοιμότητα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής σχολίασε ότι ο κ. Σημίτης με την αλλαγή της σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να λογοδοτήσει για τα προβλήματα της κυβέρνησης, καθώς και να κριθεί για τα έργα και τις ημέρες του ”κατεστημένου” που θέλει να διατηρήσει, όπως είπε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία για μια νέα πολιτική, και μια νέα κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι με τις εκλογές αξιολογούνται οι επιδόσεις και αποδίδονται ευθύνες.

Οσον αφορά στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δηλ. την εκλογή νέου προέδρου, ο κ. Σημίτης γνωστοποίησε ότι αύριο Πέμπτη, θα συγκληθεί η Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη διαδικασία αλλαγής στην ηγεσία.

Ως επίσημο λόγο της πρόωρης προκήρυξης των εκλογών ο κ. Σημίτης επικαλέσθηκε τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανάγκη νωπής λαϊκής εντολής για το χειρισμό τους ενόψει και της επίσημης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004.

Ο κ. Σημίτης, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα της οκταετούς παραμονής του στην πρωθυπουργία της χώρας, ενέταξε την αλλαγή σκυτάλης στο σχέδιο πρωτοβουλιών και ανανέωσης που επεξεργάσθηκε ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στο τέλος της άνοιξης του 2003.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, προέβλεπε τη δραστική ανανέωση της κομματικής ηγεσίας, την ”απόδοση του μεριδίου της συνετούς οικονομικής πολιτικής στους οικονομικά αδύνατους, την επεξεργασία της ”Χάρτας”, την ανανέωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και την ψήφιση του προϋπολογισμού και τέλος, την αλλαγή ηγεσίας.

”Τώρα, στην αρχή του νέου χρόνου, ήρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα της ανανέωσης. Ένα κόμμα και μια κυβέρνηση πρέπει να ανανεώνονται. Και ο ηγέτης της κυβέρνησης και του κόμματος πρέπει να είναι εκφραστής της ανανέωσης. Ένα κόμμα κερδίζει με την ανανέωση δυνάμεις, δυναμική, ιδέες, ικανότητες. Ένα κόμμα εκσυγχρονισμού πρέπει να επιδιώκει περισσότερο από κάθε άλλο την ανανέωση. Και κυρίως να εφαρμόζει στην πράξη την ανανέωση που επαγγέλλεται. Να μην παρασύρεται από τους χίλιους δυο λόγους που πάντα προβάλλουν όσοι θέλουν να μονοπωλούν θέσεις στο διηνεκές. Ο εγωισμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά”, είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης.

Δίνοντας το περίγραμμα της ατζέντας του 2004 ο κ. Σημίτης είπε χαρακτηριστικά: ”Η επόμενη τετραετία θα είναι αποφασιστική για πολλά θέματα. Θα κριθούν στη διάρκειά της το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η αξιοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, θα κριθεί το ποιους πόρους θα έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνεχίσουμε, το Δ΄ ΚΠΣ. Θα κριθεί όμως προπαντός η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτή τη σύγκλιση εξαρτάται η παραπέρα πρόοδος στην υγεία, στην παιδεία, στη βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων των Ελλήνων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο