Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών φορέων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία, δήλωσε ότι «σεβόμαστε και είναι επιθυμητή η αυτοτέλεια του κάθε βουλευτή. Ο κάθε βουλευτής εκφράζει την αγωνία, τις απόψεις και τις σκέψεις των πολιτών που εκπροσωπεί. Από εκεί και πέρα το Ασφαλιστικό είναι από τις πολύ μεγάλες τομές».
Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το Ασφαλιστικό και μάλιστα με ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και κατά το δυνατό δίκαιο. «Την επίγνωση αυτής της μεγάλης αλλαγής και αυτής της ευθύνης την έχουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για τον καθορισμό της εθνικής συλλογικής σύμβασης, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πώς προδικάζουμε ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία και αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης. «Εμείς ενθαρρύνουμε να υπάρχει αποτέλεσμα, συμφωνία ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να δείξουν την υπευθυνότητα που έχουν και να αποβεί αυτή η συμφωνία προς όφελος της εργασίας», υπογράμμισε.
Για διορθωτική παρέμβαση στο νομοσχέδιο, ώστε να υπάρξει σαφής αναφορά στην κρατική εγγύηση των συντάξεων δεσμεύτηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση προχώρησε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος. «Απεμπολείτε την ευθύνη του κράτους για τις συντάξεις, εκχωρώντας πολιτική εξουσία στην τρόικα και αδιαφορώντας για την κοινωνική συνοχή» είπε. Η ΝΔ έχει εξαγγείλει, πάντως, ότι θα θέσει θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Διευκρινήσεις για το ασφαλιστικό των στρατιωτικών έδωσε, παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Βασική αλλαγή είναι η κατάργηση της θεμελίωσης συνταξιοδότησης στα 25 χρόνια και μετάθεσή του 10 χρόνια αργότερα. Κομματική πειθαρχεία επικαλέσθηκε ανοιχτά ο Θόδωρος Πάγκαλος εν όψει της ψήφισης του ασφαλιστικού.
Εν τω μεταξύ, γνωστοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις, περιορισμένης ωστόσο έκτασης και βαρύτητας.
Ενημερωτική ημερίδα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία για τα προβλήματά τους.