Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέντευξη Σάντος στην ιστοσελίδα της UEFA

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας παραχώρησε ο τεχνικός της εθνικής ομάδας των Ανδρών, Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος προπονητής ρωτήθηκε για τις διαφορές στη δουλειά του σε σχέση με τις συνθήκες που αντιμετώπιζε ως κόουτς σε συλλόγους, τα βιώματά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τη σύγκριση με τον Ότο Ρεχάγκελ, την προοπτική της ελληνικής ομάδας.

  • Ant1
Συνέντευξη Σάντος στην ιστοσελίδα της UEFA

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας παραχώρησε ο τεχνικός της εθνικής ομάδας των Ανδρών, Φερνάντο Σάντος.

Ο Πορτογάλος προπονητής ρωτήθηκε για τις διαφορές στη δουλειά του σε σχέση με τις συνθήκες που αντιμετώπιζε ως κόουτς σε συλλόγους, τα βιώματά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τη σύγκριση με τον Ότο Ρεχάγκελ, την προοπτική της ελληνικής ομάδας. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σάντος:

- Ύστερα από τόσα χρόνια ως προπονητής σε συλλόγους, πως είναι να είσαι τεχνικός μιας εθνικής ομάδας;

 «Πολύ δύσκολο. Είναι μια τελείως διαφορετική δουλειά. Είχα συνηθίσει να έχω στη διάθεσή μου καθημερινά τους παίκτες, να έχω τη δυνατότητα να τους βελτιώνω και να διορθώνω μερικά πράγματα. Σε μια εθνική όμως έχεις μόλις δύο ημέρες για να προπονήσεις τους παίκτες και να τους μεταδώσεις νέες ιδέες. Όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι πως κάνεις κάτι, οι παίκτες φεύγουν και πρέπει να περιμένεις πάνω από ένα μήνα για να επιστρέψουν».

- Έχετε εργαστεί σε πολλές ελληνικές ομάδες. Πώς σας βοηθά αυτό στην τωρινή σας εργασία;

«Στα 6-7 χρόνια που έχω εργαστεί σε ελληνικές ομάδες, οι περισσότεροι από τους παίκτες που κατέκτησαν το Euro 2004, το 80% από αυτούς, έπαιξαν στις ομάδες μου. Έχω λοιπόν βαθιά γνώση του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου, όπως επίσης η γνώση που έχουν οι Έλληνες παίκτες για την προσωπικότητα, τη φιλοσοφία μου, το χαρακτήρα και τον τρόπο που σκέφτομαι για το ποδόσφαιρο».

- Πώς είναι να ακολουθείς τα βήματα ενός τόσο επιτυχημένου προπονητή, όπως είναι ο Όττο Ρεχάγκελ;

«Είναι τιμή για μένα, γιατί ο κύριος Ρεχάγκελ έκανε σπουδαία δουλειά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχε περάσει καιρός από τότε που η Ελλάδα συμμετείχε διαδοχικά και συχνά σε τελικές φάσεις διοργανώσεων, πέρα από την τεράστια επιτυχία του Euro 2004 στην Πορτογαλία. Είναι ζήτημα κινήτρου, υπερηφάνειας και ευθύνης».

- Μπορεί η Ελλάδα να επαναλάβει την επιτυχία του 2004;

«Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο. Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, με νεαρούς ποδοσφαιριστές που τα προηγούμενα έτη είχαν καλές πορείες με τις εθνικές ομάδες των Νέων ή των Ελπίδων. Τώρα πρέπει να τους υποστηρίξουμε και να τους ενσωματώσουμε στους ήδη υπάρχοντες, προκειμένου να φτιάξουμε μια ομάδα που να μπορεί να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Για να κατακτήσει ξανά το Euro πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μαζί».

- Η νίκη το 2004 αποτελεί πρόσθετο βάρος στην πλάτη αυτής της ομάδας ή της δίνει ένα έξτρα κίνητρο;

«Θεωρώ ότι εκείνη η επιτυχία ήταν πολύ σημαντική, επειδή έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς Έλληνες παίκτες να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Τώρα πια μπορούν να φέρουν στην εθνική ένα νέο τρόπο προσέγγισης του ποδοσφαίρου, μια νέα φιλοσοφία και αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κέρδος».

- Μετά τις ισοπαλίες στα πρώτα δύο παιχνίδια των προκριματικών, πόσες ελπίδες νομίζετε ότι έχετε για να προκριθείτε στην τελική φάση του Euro 2012;

«Τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των αναμενόμενων. Αυτό ίσως να οφείλεται και σε μένα, που προσπάθησα να αλλάξω γρήγορα τη φιλοσοφία της ομάδας. Εναντίον της Γεωργίας δεχτήκαμε ένα πολύ γρήγορο γκολ. Αυτό μας επηρέασε ψυχολογικά και δεν καταφέραμε να ανατρέψουμε το σκορ, αν και δημιουργήσαμε ευκαιρίες. Η ισοπαλία στην Κροατία είναι κάτι διαφορετικό, επειδή η Κροατία είναι φαβορί του ομίλου. Με την ισοπαλία εμποδίσαμε την Κροατία να απομακρυνθεί από εμάς, έτσι λοιπόν ακόμα όλα είναι ανοικτά».

-Έχετε πτυχίο μηχανικού. Ποιες είναι οι ομοιότητες με το χώρο του ποδοσφαίρου;

«Μόνο το 1998, όταν ανέλαβα την Πόρτο, σταμάτησα να κάνω και τα δύο επαγγέλματα. Ως τότε ήμουν μηχανικός και προπονητής ταυτόχρονα. Το ένα συμπληρώνει το άλλο, ιδιαίτερα στην οργάνωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v