Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτάσεις για αυξήσεις (60%) στα κόμιστρα των ταξί

Κατά 60% θα πρέπει να αυξηθούν τα κόμιστρα των ταξί, ώστε να είναι κερδοφόρα η εκμετάλλευσή, σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου Αθηνών. Μια άλλη μελέτη προτείνει να οργανωθούν οι ιδιοκτήτες σε συναιτερισμούς, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία για τις εταιρίες που προτείνει το υπουργείο Μεταφορών.

Προτάσεις για αυξήσεις (60%) στα κόμιστρα των ταξί
Αύξηση της τάξης του 60% θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα κόμιστρα των ταξί, προκειμένου να γίνει κερδοφόρος η εκμετάλλευσή τους, όπως υποδεικνύεται από τη μελέτη του Πολυτεχνείου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του συνδικάτου ιδιοκτητών της Αττικής, ΣΑΤΑ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως απάντηση στο σχέδιο νόμου για τα ταξί που ετοιμάζει το ΥΜΕ.

Για τον ίδιο σκοπό, μια ακόμη μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, σύμφωνα με την οποία, προτείνεται να οργανωθούν οι ιδιοκτήτες τους σε συνεταιρισμούς, εφόσον δεν υπάρχει ομοφωνία για τις εταιρίες που προτείνονται από το υπουργείο Μεταφορών.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη της Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά, με τα 14.000 ταξί της ευρύτερης περιοχής Αθήνας και Πειραιά, μετακινείται σήμερα το 11% του συνόλου του επιβατικού κοινού, με τα ΙΧ το 50%, με τις μοτοσικλέτες το 7,1%, ενώ με τις δημόσιες συγκοινωνίες μόνο το 28%. Το ποσοστό που προτιμάει το ταξί θα μειώνεται συνεχώς και το 2020 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 4,7%, γεγονός που δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα των ”ατομικών” επιχειρήσεων.

Στην μελέτη, του Πολυτεχνείου της Αθήνας αναφέρεται, ότι κάθε ταξί παρουσιάζει ετήσιες ”ζημίες” περίπου 7 εκατ. δρχ. τον χρόνο, καθώς έχει ετήσια έξοδα 19,878 εκατ. δρχ.(υπολογίζεται και απόσβεση), αλλά τα έσοδα είναι μόνο 12,3 εκατ. δρχ. Η διαφορά αυτή, κατά τη μελέτη, καλύπτεται τόσο από τις πολλαπλές μισθώσεις, όσο και από την επιμήκυνση των χιλιομετρικών διαστημάτων που απαιτούνται για ορισμένους ελέγχους και σέρβις.

Για τον λόγο αυτό, προτείνεται να αυξηθεί το χιλιομετρικό κόμιστρο κατά 91 δρχ. (60%), δηλαδή από 148 δρχ./χλμ. που είναι σήμερα, να διαμορφωθεί στις 239 δρχ./χλμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο