Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαουδική Αραβία: Παρέμβαση για την παραγωγή πετρελαίου

Σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου για να καλύψει το κενό της παραγωγής που προκάλεσαν οι αιματηρές αναταραχές στη Λιβύη βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.  Η παρέμβαση της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας πετρελαίου ξεκίνησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν η τιμή του μπρεντ εκτοξεύθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στα 120 δολάρια τα βαρέλι και εί

  • Ant1
Σαουδική Αραβία: Παρέμβαση για την παραγωγή πετρελαίου

Σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου για να καλύψει το κενό της παραγωγής που προκάλεσαν οι αιματηρές αναταραχές στη Λιβύη βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.  Η παρέμβαση της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας πετρελαίου ξεκίνησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν η τιμή του μπρεντ εκτοξεύθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στα 120 δολάρια τα βαρέλι και είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα 114 δολάρια το βαρέλι. 

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει δυνατότητα πρόσθετης ημερήσιας παραγωγής 4 εκατ. βαρελιών, υπερδιπλάσια από τη συνολική παραγωγή της Λιβύης που υπολογίζεται σε 1,6 εκατ. βαρέλια, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές εταιρίες στοιχεία για την ποσότητα και την ποιότητα του πετρελαίου που χρειάζονταν. 

Στις συζητήσεις με την αραβική χώρα ενεπλάκησαν και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οποίες ανησυχούν για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Οι επιλογές που εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είναι δύο, αναφέρουν οι Financial Times: Πρώτον, να μεταφερθεί πετρέλαιο από τις πηγές στο ανατολικό τμήμα της χώρας στο λιμάνι του Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα φορτωθούν για την Ευρώπη. 

Δεύτερον, να προχωρήσουν σε μία συμφωνία ανταλλαγής, ώστε το πετρέλαιο από τη Δυτική Αφρική που προορίζεται για ασιατικές χώρες να κατευθυνθεί στην Ευρώπη και να τροφοδοτήσει η Σαουδική Αραβία την Ασία. 

Οι επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά του πετρελαίου φοβούνται ότι η αναστάτωση στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης μπορεί να αφήσει την αγορά χωρίς «μαξιλάρι ασφαλείας», στην περίπτωση που υπάρξει εξέγερση και σε άλλη χώρα-παραγωγό του «μαύρου χρυσού» στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο