Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολλανδία: «Όχι» στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Η έξοδος από την Ευρωζώνη των χωρών που δεν σέβονται το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να είναι «η ύστατη κύρωση», κάτι το οποίο δεν αφορά την Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο Ολλανδός φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Πρέπει να έχουμε την ύστατη κύρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, αναφερόμενος στις προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης σε περίπτωση μη σεβασμού του Συμ

  • Ant1
Ολλανδία: «Όχι» στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Η έξοδος από την Ευρωζώνη των χωρών που δεν σέβονται το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να είναι «η ύστατη κύρωση», κάτι το οποίο δεν αφορά την Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο Ολλανδός φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Πρέπει να έχουμε την ύστατη κύρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, αναφερόμενος στις προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης σε περίπτωση μη σεβασμού του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι προτάσεις αυτές που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη σε επιστολή προς την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου «είναι μακροπρόθεσμες, και δεν αφορούν την Ελλάδα». «Αυτές οι προτάσεις είναι για τις χώρες οι οποίες στο μέλλον δεν θα εκπληρώνουν τις απαιτήσεις», είπε.

«Αυτό θα είχε επίσης συνέπειες και για την Ολλανδία, αν η Ελλάδα έπεφτε», δήλωσε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι δυνατή, «διότι ήδη έχουμε ήδη πάει πολύ μακριά».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, επίσης, εκτίμησε την Παρασκευή ότι ο αποκλεισμός από την ευρωζώνη θα είναι «η υπέρτατη συνέπεια». «Ξεκινάμε από την αρχή ότι αυτό δεν θα πάει τόσο μακριά»,  είπε στους δημοσιογράφους στη Χάγη.

Ο Μαρκ Ρούτε είχε ζητήσει την Τετάρτη τη δημιουργία μιας θέσης  Ευρωπαίου Επιτρόπου υπεύθυνου για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, κυρίως μέσω κυρώσεων.

«Όχι λόγια αλλά έργα. Ο Ρούτε δεν πρέπει μόνο να ζητάει οι χώρες να  μπορούν να αποκλειστούν, αλλά να βγει η Ελλάδα αμέσως από την ευρωζώνη», δήλωσε την Παρασκευή στο Twitter ο Χέερτ Βίλντερς, ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς που υποστηρίζει στο κοινοβούλιο τη συμμαχία της οποίας ηγείται ο Μαρκ Ρούτε.

Οι προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης δεν πρέπει να εκληφθούν ότι δείχνουν την πόρτα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναφέρει, από τη μεριά του, σε δηλώσεις του προς την ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Morgen» ο (χριστιανοδημοκράτης) αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Yποθέσεων Μ. Βερχάγκεν, θέλοντας εμφανώς να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από χθεσινές δηλώσεις Ολλανδών ιθυνόντων.

«Αντίθετα», τονίζει ο Βερχάγκεν, που επισκέφθηκε χθες το Βέλγιο, «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, ακόμα και για λόγους ιδίου συμφέροντος». 

Και εξηγεί: «Πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε δανείσει στην Ελλάδα». «Δεν πρέπει να αφεθούμε να παρασυρθούμε από την δυσφορία που μας προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της», προσθέτει.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο φύλλο της επίσης ολλανδόφωνης «De Standaard» υπό τον τίτλο «Η Ολλανδία δεν είναι εναντίον της Ευρώπης», ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης κάνει τις ακόλουθες αναφορές στην Ελλάδα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις:

Ερ.: Κύριε υπουργέ, μήπως οι προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, έχουν ως στόχο την Ελλάδα;

«Κοιτάξτε, ο σκοπός μας δεν είναι να διώξουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ο σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία, ότι δηλαδή μπαίνει μια τάξη στα δημόσια οικονομικά. Και ταυτόχρονα να φροντίσουμε για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης ώστε να διασφαλίσουμε ότι τελικά τα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται ώστε να αποκτήσουμε εκ νέου σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Ερ.: Ως εκ τούτου, δεν συμφωνείτε με τις δηλώσεις του συμπατριώτη σας και πρώην μέντορά σας Φ. Μπολκενστάϊν (σ.σ. πρώην Επίτροπος), που συνηγορεί υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη; 

«Με κάθε σεβασμό προς τον Μπολκενστάϊν, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για έναν πρώην πολιτικό, ο οποίος δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στην χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v