Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και τώρα η μάχη της βουλής

Στη μάχη της βουλής για τα μέτρα που θα ψηφιστούν ρίχνει τώρα το βάρος του το Μέγαρο Μαξίμου. Τι σημαίνει ο «πάγος» Σαμαρά στα σενάρια περί ανασχηματισμού.

  • Real.gr
Και τώρα η μάχη της βουλής
Στη μάχη της βουλής για τα μέτρα που θα ψηφιστούν ρίχνει τώρα το βάρος του το Μέγαρο Μαξίμου. Τι σημαίνει ο «πάγος» Σαμαρά στα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Η τρόικα έφυγε για να επιστρέψει σε λίγες ημέρες στην Αθήνα αφήνοντας πίσω της μία «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στο πακέτο των μέτρων έχοντας όμως μπει στο τραπέζι η ρήτρα απόκλισης από την κυβέρνηση δίνοντας επί της ουσίας το πράσινο φως στο εναλλακτικό σενάριο της κυβέρνησης για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων σε συνάρτηση πάντα με την πορεία της οικονομίας και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος χθες στη Ρώμη επιχείρησε να πείσει τους ομοϊδεάτες του ότι έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε βαθιές τομές χωρίς όμως να διακινδυνέψει την κοινωνική συνοχή, επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα - μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα Βενέδικτο - προκειμένου να ετοιμαστεί για τη μάχη της βουλής που όπως όλα δείχνουν θα είναι σκληρή και θα εξελιχθεί εντός αλλά και εκτός των τειχών του κοινοβουλίου κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χθεσινός πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στη Λ. Συγγρού και την Κουμουνδούρου αλλά κυρίως το περιεχόμενο των όσων διατυπώθηκαν από τις δυο πλευρές - Πινοσέτ, Θάτσερ, νέα Δεκεμβριανά -δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών για το κλίμα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος στις συζητήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες έχει ήδη χρησιμοποιήσει και επιχειρήματα… πολιτικού περιεχομένου γνωρίζει πως η κυβέρνηση παρά τις όποιες κορώνες από το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εμφανιστεί με συνοχή στη μάχη της βουλής που έχει ως ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί θα πρέπει να πάρουν και τη νομική τους μορφή προκειμένου να συνταχθούν και οι σχετικοί εφαρμοστικοί νόμοι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να διατηρεί ισορροπίες εντός της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα, τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα και αφού περάσει το πακέτο από τη βουλή, θορύβησαν το Μέγαρο Μαξίμου που ήδη βλέπει τις σχέσεις κυρίως με την Ιπποκράτους να περνάνε μία καθημερινή σκληρή δοκιμασία.

Ο Πρωθυπουργός από τη Ρώμη μιλώντας σε «πηγαδάκι» δημοσιογράφων διέψευσε τα περί ανασχηματισμού - άλλωστε οι ανασχηματισμοί ποτέ δεν επιβεβαιώνονται και δεν προαναγγέλλονται -σε μία προσπάθεια να κλείσει νωρίς νωρίς κάθε συζήτηση που από μόνη της μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στα υπουργεία που καλούνται να βγάλουν εις πέρας το βαρύ φορτίο των μέτρων.

Ήδη πάντως στους κόλπους της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν αναπτυχθεί απόψεις κατά της οποιασδήποτε μεγαλύτερης συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αφού μέχρι σήμερα τα δείγματα γραφής από την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση που όπως λένε, κάνει η Ιπποκράτους, μόνο θετικά δεν είναι. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, ωστόσο, περιμένουν με αγωνία να ενημερωθούν από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά σε κοινοβουλευτική ομάδα για το ακριβές πακέτο των μέτρων και για την πολιτική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης μετά από τις συνεχείς συζητήσεις με την τρόικα.

Διακομματικές οι διαφωνίες για τα μέτρα

Διακομματικό... αλαλούμ έχει προκαλέσει το επικείμενο πακέτο σκληρών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Οι διαφωνίες των βουλευτών σε επιμέρους μέτρα, προμηνύουν απώλειες για όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Την αντίδρασή του στις περικοπές των μισθών των ενστόλων εξέφρασε χθες ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, που υποστήριξε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοιες μειώσεις εφόσον το νομοσχέδιο δεν είναι σε ένα άρθρο. Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, την χαρακτήρισε «εγκληματική σπείρα», προεξοφλώντας πως «σε λίγο ο καθένας μας θα γευτεί το "χάλι" αυτών των ανθρώπων».

Μεγαλύτερο πρόβλημα στη συνοχή της ΚΟ του, αντιμετωπίζει όμως το ΠΑΣΟΚ, όπου παρά την... αισιοδοξία της ηγεσίας του ότι θα είναι συμπαγής, ο αριθμός των «ύποπτων» για καταψήφιση κάποιων ή του συνόλου των μέτρων κυμαίνεται μεταξύ τριών και έξι βουλευτών. Πέραν του Μίμη Ανδρουλάκη που διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, και με τον οποίο σχεδιάζει να επικοινωνήσει προσωπικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος - όπως έκανε στο παρελθόν και με τον Κώστα Σκανδαλίδη που δήλωνε προ εβδομάδων στην Realnews ότι δεν θα ψήφιζε δραματικές μειώσεις στα χαμηλά εισοδήματα - οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν σταματούν να βάζουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» και να δηλώνουν τις διαφωνίες τους.

Στην ανάγκη επιμήκυνσης επέμεινε χθες ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ζητώντας τα μέτρα να μην ψηφιστούν αλλά να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις και καλώντας τον πρωθυπουργό να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του το «θέμα επιβίωσης» της χώρας στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Την παρουσίαση διαφορετικής εικόνας κάθε μέρα εκ μέρους της κυβέρνησης περιέγραψε από την πλευρά του ο Χρήστος Πρωτόπαπας, θυμίζοντας ότι στο ραντεβού στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τη Δευτέρα, εκείνος εμφανίστηκε να έχει συμφωνήσει με την τρόικα μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να τους τα αποκαλύπτει στην ολότητά τους.

Ερωτηθείς δε για τα επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ που ζητά τώρα η τρόικα, καταφέρθηκε και πάλι κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, προτιμά να συζητά με την τρόικα «ταμειακής λογικής φορολογικά μέτρα»...

Σοβαρά προβλήματα όμως αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της και η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, με τουλάχιστον δύο βουλευτές να έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν ψηφίζουν το επικείμενο πακέτο μέτρων. Την ενόχληση που έχουν προκαλέσει Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Οδυσσέας Βουδούρης στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, φανέρωσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης. «Οι δύο σύντροφοι έχουν χάσει το μέτρο», είπε, παραπέμποντας το θέμα για να ξεκαθαριστεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο