Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικές συμφωνίες Καραμανλή στην Κίνα (update)

H σύναψη συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως έχει πράξει το Πεκίνο με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ήταν το βασικό θέμα στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με την Κινεζική ηγεσία. Σημαντικές οικονομικές και εμπορικές διμερείς συμφωνίες.

Σημαντικές συμφωνίες Καραμανλή στην Κίνα (update)
του απεσταλμένου του euro2day.gr στο Πεκίνο Κ.Ν. Σταμπολή

Βασικό θέμα στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με την Κινεζική ηγεσία, όπως είχε ήδη αναφέρει σε πρωινό του ρεπορτάζ το euro2day.gr, ανεδείχθη η σύναψη συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως έχει πράξει το Πεκίνο με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κινέζου ομολόγου του κ. Βεν Τζιαμπάο διεξήχθησαν σε ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα αφού προηγήθηκε η τελετή της επίσημης υποδοχής του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Μεγάλη Αίθουσα της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ευθύς μετά την συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική σημασία που έχει η χώρα μας για την Κίνα. ”Οι χώρες μας, ως κοιτίδες πανάρχαιων πολιτισμών, έχουν ένα πολύ ισχυρό σημείο αναφοράς” τόνισε ο κ. Καραμανλής, για να συνεχίσει ”Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια, ώστε οι σχέσεις μας να λάβουν νέα ώθηση, με εφαλτήριο, μεταξύ άλλων και την παράδοση της σκυτάλης των Ολυμπιακών Αγώνων, από την Αθήνα στο Πεκίνο”.

Αναφερόμενος στις ευρύτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι κοινή η διαπίστωση ”ότι οι πολιτικές μας σχέσεις εδράζονται σε ισχυρά θεμέλια, αλλά εντοπίσαμε και σημαντικά περιθώρια και προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας.

Προς το σκοπό αυτό, υπογράψαμε Κοινή Δήλωση για την θέσπιση μιάς Συνολικής Στρατηγικής σχέσης Ελλάδος-Κίνας. Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και διαμορφώνει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας μας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα”.

Διπλωματικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι αυτή ήτο μία ανέλπιστα θετική εξέλιξη αφού μια Στρατηγική Συμφωνία αυτής της μορφής, όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του 2006, θα δώσει σημαντική ώθηση στις Ελληνο-Κινεζικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Ιδιαίτερα ως προς την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Κίνα έγιναν σημαντικά βήματα αφού κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού υπεγράφησαν:

• Μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου Επιχειρηματικού Forum μεταξύ του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Κίνας και του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου. Η δημιουργία του Forum αυτού θα συμβάλλει στη εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

• Μνημόνιο για τη Συνεργασία στο χώρο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

• Συμφωνία εξαγωγής 60.000 τόνων φωσφορικών λιπασμάτων στην Κίνα.

Όσον αφορά τον τομέα της ναυτιλίας, συμφωνήθηκε όπως υποστηριχθεί η συνεργασία μεταξύ λιμένων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και να αξιοποιηθούν τα Ελληνικά λιμάνια ως διαμετακομιστικά κέντρα προώθησης των Κινεζικών προϊόντων σε γειτονικές χώρες.

Δόθηκε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης του τουρισμού, με την παροχή, εκατέρωθεν, των αναγκαίων διευκολύνσεων και με τη λειτουργία, στο συντομότερο, απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθηνών-Πεκίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v