Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η ΑΒ Βασιλόπουλος ανοίγει το δρόμο για την ευφυή γεωργία στην Ελλάδα

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας ξεκίνησε η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Πώς η ΑΒ Βασιλόπουλος ανοίγει το δρόμο για την ευφυή γεωργία στην Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να προωθήσει λύσεις «ευφυούς γεωργίας»; Η απάντηση που δίνει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος είναι «ναι» και για το λόγο αυτό ξεκινά ένα καινοτόμο πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού τομέα, το οποίο εισάγει τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα των Ελλήνων αγροτών, με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της εθνικής πρωτογενούς παραγωγής.

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας,υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εγκατασταθούν 12 τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας μας, οι οποίες θα ενημερώνουν μέσω cloud τους παραγωγούς για παραμέτρους που επηρεάζουν σημαντικά τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις τους (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, βροχόπτωση και ηλιακή ακτινοβολία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» σε περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί θα εγκατασταθούν σε 4 αμπελώνες (Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο), 2 ελαιώνες (Καλαμάτα και Χαλκιδική), 4 κτήματα παραγωγής ακτινιδίων (Κεντρική Μακεδονία) και 2 εκτάσεις βοσκοτόπων για τη ζωική παραγωγή βοοειδών (Ελασσόνα και Ξάνθη).

Στις περιοχές που επιλέχθηκαν παράγονται προϊόντα με μεγάλη σημασία για την τοπική και την εθνική οικονομία. Μάλιστα σε ό,τι αφορά το ακτινίδιο και το επιτραπέζιο σταφύλι, η δράση εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή διαπεριφερειακή πλατφόρμα υψηλής τεχνολογίας S3, στην οποία συμμετέχουν 27 περιφέρειες από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 120 μικροί Έλληνες πρωτοπόροι παραγωγοί (early adopters), ενώ η «ομπρέλα» αναμένεται να ανοίξει σε χιλιάδες έμμεσα ωφελούμενους, δεδομένου ότι θα αναπτυχθεί πλατφόρμα, ανοιχτή για όλους (open data). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, υπηρεσίες κατάρτισης και εκπαίδευσης των παραγωγών, καθώς και dedicated σελίδα στο Facebook για τη διάχυση των πληροφοριών.

Οι προηγούμενες κινήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΒ Βασιλόπουλος αποδεικνύει στην πράξη τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής γης. Αυτό προκύπτει από:

• Σειρές ιδιωτικής ετικέτας με ξεχωριστή αξία για την εγχώρια αγροτική παραγωγή: Τα καλύτερα του τόπου μας «Η ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη» (2003) και «ΑΒ Επιλογή» (2004)

• Υποστήριξη Ελλήνων Προμηθευτών και Παραγωγών μέσω της σταθερής συνεργασίας με περισσότερους από 1500 προμηθευτές σε όλη την Ελλάδα.

• Εισαγωγή & υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων για τη διασφάλιση της ποιότητας και την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα:

Πρόγραμμα Αγροδιασφάλισης – συνεχείς έλεγχοι ποιότητας σε φρούτα & λαχανικά, με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών, των εργαζομένων στις καλλιέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος

- Πρόγραμμα Βιώσιμης Αλιείας & Υπεύθυνης Ιχθυοκαλλιέργειας - σε συνεργασία με τη WWF και σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα οικολογικά πρότυπα, η ΑΒ είναι η πρώτη αλυσίδα σουπερμάκετ στην Ελλάδα που δεσμεύεται στην παροχή βιώσιμων ψαρικών & τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλιείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v