Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Ακύρωσε την απόλυση διευθύντριας φυλακών

Το ΣτΕ παρά το γεγονός οτι αναγνωρίζει την ενοχή της και την ύπαρξη πειθαρχικών ευθυνών, της επιφύλαξε ευνοϊκή μεταχείριση και μετέτρεψε την ποινή σε πρόστιμο ίσο με τρείς μηνιαίες αποδοχές της.

ΣτΕ: Ακύρωσε την απόλυση διευθύντριας φυλακών

Μεταμεσονύκτιες επισκέψεις στο γραφείο της, χορήγηση ληγμένων φαρμάκων σε κρατούμενους, μαγειρεία γεμάτα μύγες .... Για τα παραπάνω, καθώς και για το οτι οι προμήθειες γίνονταν με απευθείας ανάθεση και οι πληρωμές με προφορική εντολή, το 2014 επιβλήθηκε στην διευθύντρια των φυλακών Κασσαβέτειας η πειθαρχική ποινή της απόλυσης.

Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά, το ΣτΕ παρά το γεγονός οτι αναγνωρίζει την ενοχή της και την ύπαρξη πειθαρχικών ευθυνών, της επιφύλαξε ευνοϊκή μεταχείριση και μετέτρεψε την ποινή σε πρόστιμο ίσο με τρείς μηνιαίες αποδοχές της.

Ο βίος και η Πολιτεία της τότε διευθύντριας των φυλακών Κασσαβέτειας αποκαλύφθηκε, μετά από καταγγελία κρατούμενου ότι του χορηγούσαν ληγμένα φάρμακα.

Έτσι, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά στη φυλακή έλεγχος από τη νομαρχιακή διεύθυνση υγείας. Η έκθεση της υγειονομικής επιθεώρησης (30.6.2010) χαρακτήρισε την εικόνα που επικρατούσε στη φυλακή ως «βεβαρημένη υγειονομική κατάσταση», καθώς διαπίστωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μυγών στα μαγειρεία, ενώ τα σκεύη ήταν στο δάπεδο και πλενόντουσαν με πλαστικό σωλήνα νερού στο πάτωμα του εξωτερικού χώρου των μαγειρείων, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι και το ταβάνι ήταν ρυπαροί και φθαρμένοι.

Επίσης διαπιστώθηκε πλημμελής φύλαξη φαρμάκων καθώς τα ληγμένα φυλάσσονταν μαζί με αυτά που ήταν εν ισχύ.

Παράλληλα, ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου διαπίστωσαν ότι οι προμήθειες ειδών διατροφής, κ.λπ. γινόντουσαν με απευθείας αναθέσεις και όχι βάσει προσφορών των προμηθευτών.

Ακόμη, τα έξοδα πληρωνόντουσαν με προφορική εντολή της διευθύντριας –αντί της γραπτής- προς το διαχειριστή της φυλακής, ενώ έγινε αύξηση των εξόδων σε ποσοστό υπερδιπλάσιο των μηνιαίων κερδών, χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη διευθύντρια των φυλακών την επισκεπτόταν μετά τις 11 το βράδυ στο γραφείο της γνωστός παντρεμένος κρατούμενος με 4 παιδιά, ο οποίος ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Το 2014 επιβλήθηκε στην διευθύντρια η πειθαρχική ποινή της απόλυσης για τα παραπτώματα τα αμελούς και ατελούς εκπλήρωσης των υπηρεσιακών καθηκόντων της και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός της υπηρεσίας. Η ίδια αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ενώ για την πλημμελή τέλεση των καθηκόντων της επικαλέστηκε απειρία και έλλειψη εκπαίδευσης. Εν συνεχεία προσέφυγε στο ΣτΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους διαδικαστικούς ισχυρισμούς της διευθύντριας και αναγνώρισαν ότι δεν δικαιολογούνται εκ της θέσεως ευθύνης που κατείχε τα παραπτώματα τα οποία της αποδίδονται και ότι η συμπεριφορά της ανάγεται στη μη ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v