Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασχέσεις υπολογιστών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας!

Γιατί οι δικαστικές αρχές προχώρησαν σε μια πρωτοφανή κίνηση. Η εντολή της Ξ. Δημητρίου και οι έρευνες για καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων και πιθανές παράνομες δοσοληψίες με εμπλοκή δικαστικών και δικηγόρων.

Κατασχέσεις υπολογιστών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας!

Κατασχέθηκαν,  στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας  που δόθηκε από τον Άρειο Πάγο, servers της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Κέρκυρας.

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο -εάν όχι πρωτοφανές- στα δικαστικά χρονικά γεγονός, το οποίο έχει εγείρει σωρεία ερωτημάτων στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο Δικαστικό Σώμα εν γένει. Η κατάσχεση servers αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου, όταν όμως πρόκειται για servers Εισαγγελίας προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για το είδος, αλλά και το εύρος της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr,  αντικείμενο της προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας κατασχέθηκαν servers είναι η πιθανή ύπαρξη ενός ακόμη «παραδικαστικού κυκλώματος», καθώς και ενδεχόμενες παράνομες δοσοληψίες και παράτυπες σχέσεις μεταξύ  δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων και κατηγορουμένων.

Ωστόσο, ανώτατες δικαστικές πηγές,  υποστηρίζουν ότι η έρευνα αφορά επί της ουσίας πειθαρχικά παραπτώματα και συγκεκριμένα, καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση δικογραφιών από δικαστικούς λειτουργούς. Η διάσταση αυτή, βεβαίως, δεν αιτιολογεί την κατάσχεση των servers… Όπως μάλιστα, διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ανά την Ελλάδα πολλές αντίστοιχες έρευνες για καθυστερήσεις.

Το χρονικό

Η προκαταρκτική έρευνα διετάχθη πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Ιουλίου, από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Είχαν προηγηθεί αναφορές της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Κέρκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφορές αφορούσαν σε παράνομες δοσοληψίες και συναλλαγές στο πλαίσιο χειρισμού δικαστικών υποθέσεων με την εμπλοκή δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων και κατηγορουμένων.

Από την άλλη, ανώτατες δικαστικές πηγές,  επισημαίνουν ότι οι αναφορές της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών αφορούν καθυστερήσεις στον χειρισμό δικογραφιών από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν μάλιστα ότι  επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι υπήρχε δόλος για τις  συγκεκριμένες καθυστερήσεις, πόσο μάλλον παράνομες δοσοληψίες, χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποκλειστεί μελλοντικά η εύρεση αποδείξεων προς αυτή την κατεύθυνση.

 Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ανέθεσε την διενέργεια της έρευνας στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετων, η οποία μετά από λίγες ημέρες διέταξε την κατάσχεση των  servers.  Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» μάλιστα, αποδίδουν την εντολή αυτή στην άτυπη «κόντρα» που λέγεται ότι υπάρχει μεταξύ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της Εισαγγελίας Εφετών του νησιού.

Η προκαταρκτική έρευνα πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί και δικαστικός επιθεωρητής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v