Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις ύποπτοι για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τρεις υπόπτους ζητούν οι Αρχές. Τι δείχνουν οι δορυφόροι για την έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά. Σε εφαρμογή και το σχέδιο για αντιμετώπιση πλημμυρών.

Τρεις ύποπτοι για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τρία άτομα τα οποία είναι ύποπτα για ενδεχόμενο εμπρησμό στην Εύβοια έχουν ζητήσει οι αρχές, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο κέντρο του νησιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, οι αρχές εστιάζουν κυρίως σε έναν 33χρονο που είχε συλληφθεί πέρυσι και είχε καταδικαστεί για έναν εμπρησμό αλλά ακολούθως είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Οι ύποπτοι αρνούνται κάθε ανάμειξη και υποστηρίζουν πως ήταν μακριά από την Αγριλίτσα όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ οι αρχές εκτιμούν πως με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Συνολικά πέντε άτομα έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες ανά την επικράτεια με την κατηγορία του εμπρησμού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά το τελευταίο 24ωρο κλήθηκε να επέμβει σε 38 δασικές πυρκαγιές και σε 83 αστικές.

Στην πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη ενημέρωση, επιχειρούν 390 πυροσβέστες, 101 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος». Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 10 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Επίσης, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Τι έδειξε ο δορυφόρος

Την πρώτη χαρτογράφηση της γης που κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, την περασμένη εβδομάδα, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη συμβολή του συστήματος Copernicus της ΕΕ, οι καμένες εκτάσεις αποτυπώνονται με σαφήνεια, και επιβεβαιώνεται ότι κάηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες.

Η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας) και καταγράφει έκτοτε δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής.  Την εξέλιξη των δεδομένων της καταγραφής μπορεί κανείς να δει εδώ.

Ο χάρτης δείχνει αναλυτικά την κατανομή των χρήσεων γης (όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2018) των εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Δεδομένου ότι η πυρκαγιά έκτοτε κινήθηκε κυρίως με αναζωπυρώσεις στις περιοχές από όπου είχε ήδη περάσει η φωτιά, εκτιμάται ότι η γεωγραφική έκταση που αποτυπώνεται εδώ δεν απέχει πολύ από την συνολική, μέχρι σήμερα, καμένη έκταση.

Η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.



Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τις πρώτες δύο ημέρες της πυρκαγιάς έγιναν στάχτη κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.

Ετοιμότητα για ακραία καιρικά φαινόμενα

Μετά το έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση του καιρού κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας ώστε:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σημειώνει η Πυροσβεστική. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v