Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια για «φάση 2» του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο όπως αυτό που παρατηρήθηκε στην Ιταλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν μέσα σε δύο μέρες καταγράφηκαν 150 κρούσματα και τρεις θάνατοι. Θετικό στοιχείο ο εντοπισμός του «ασθενή μηδέν».

Σενάρια για «φάση 2» του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Κρίσιμο είναι το τριήμερο για την εξέλιξη της δραστηριότητας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων: αναζητούν, δηλαδή, όσους ήρθαν σε επαφή με τους φορείς του ιού.

Οπως μεταδίδει το iatronet.gr, την Τετάρτη και την Πέμπτη, εξετάστηκαν 80 δείγματα στη Θεσσαλονίκη και 31 στην Αθήνα, που στο σύνολό τους ήταν αρνητικά για τον ιό. Εκκρεμούν και άλλα αποτελέσματα, από τα οποία θα φανεί η τάση.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στη "φάση 1" της δραστηριότητας του ιού. Το θετικό είναι πως έχει βρεθεί ο "ασθενής μηδέν", από τον οποίο ξεκίνησε η διασπορά του ιού. Κάθε επαφή με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα διερευνάται. Πρόκειται, δηλαδή, για την "ιχνηλάτηση", δηλαδή τον εντοπισμό των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τους προσβληθέντες.

Κατά τη "φάση 2", ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά και η "ιχνηλάτηση" δεν είναι δυνατό να γίνει. Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Οι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και να περάσουμε στη "φάση 2" μέσα στο τριήμερο. Το σενάριο αυτό παρατηρήθηκε στην Ιταλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου μέσα σε δύο μέρες καταγράφηκαν 150 κρούσματα και τρεις θάνατοι. Είναι, φυσικά, απευκταίο για την Ελλάδα, τουλάχιστον όσο διαρκεί η επιδημία της γρίπης.

Όλα κρέμονται κυριολεκτικά σε μία κλωστή, με μία σειρά από περιστατικά να δίνουν τον τόνο των εξελίξεων. Τα περιστατικά αυτά είναι τα εξής:

* Μία γυναίκα αποβιβάστηκε την Παρασκευή από πλοίο στην Ηγουμενίτσα, καθώς εμφάνισε συμπτώματα ίωσης. Παρελήφθη από ασθενοφόρο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο αναφοράς.

* Σε ξενοδοχείο του Λονδίνου διαμένουν δύο παιδιά. Το ένα από αυτά είναι παιδί της 40χρονης η οποία νοσηλεύεται στο "Αττικόν" με κορονοϊό. Το συγκεκριμένο παιδί δεν έχει κανένα σύμπτωμα, αλλά το άλλο παιδί έχει. Οι βρετανικές αρχές τα έχουν υποβάλει σε εξέταση για κορονοϊό, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μέσα σε μία εβδομάδα. Το σύνολο των παιδιών που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους βρίσκονται σε οικειοθελή απομόνωση στο σπίτι τους.

Η 36χρονη που διαγνώστηκε με COVID-19 την Παρασκευή, έχει έρθει σε επαφή με αρκετά παιδάκια, καθώς παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα. Τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη και το παιδί της, που νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναμένεται να τους δοθεί η δυνατότητα οικειοθελούς απομόνωσης στο σπίτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v