Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριάντα πέντε νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Στους 530 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς, στους 13 οι νεκροί. Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. «Κανείς δεν έχει ανοσία, είναι ύπουλος ο εχθρός και είναι μανάδες μας αυτές που μπορεί να χαθούν» είπε ο Σ. Τσιόδρας.

Τριάντα πέντε νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Τριάντα πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Τα συνολικά κρούσματα είναι 530. Δεκατρείς άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους, από τους οποίους οι 12 που κατέληξαν, είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ο 13ος ήταν άνω των 80 ετών. Όλοι ήταν άντρες, εκτός από μία γυναίκα 93 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 76 έτη.

Από αυτά, 98 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 100 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 18 εκ των οποίων διασωληνωμένοι, 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 8.000 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Κανείς δεν έχει ανοσία, είναι ύπουλος ο εχθρός, «είναι μανάδες μας αυτές που μπορεί να χαθούν», σημείωσε συγκινημένος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Πρόσθεσε ότι είναι ύψιστης σημασία η προστασία των εργαζομένων στην Υγεία. «Ετοιμαζόμαστε για το μέλλον που μπορεί να είναι δύσκολο». «Η επιδημία θα αυξηθεί, προετοιμαζόμαστε γι'  αυτό». 

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, ζήτησε να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς.

«Μένουμε σπίτι, αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό», τόνισε για ακόμη μία φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού των Ελλήνων.

Τόνισε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Σημείωσε ότι όταν τελειώσει αυτή η ιστορία ο κόσμος θα είναι αλλιώτικος.

«Ας πάρουμε τις σωστές αποφάσεις», επανέλαβε σε όλους τους τόνους, κάνοντας έκκληση και αυτός με την σειρά του σε όσους ακόμη δεν έχουν συμμορφωθεί με τα μέτρα της Πολιτείας, να το πράξουν ακόμη και την ύστατη αυτή στιγμή.

Το θέμα είναι, είπε, ότι η  εικονιζόμενη μαζική έξοδος από την Αθήνα προς την επαρχία είναι κάτι που δεν έχει λογική, είναι μια σκέτη ανοησία.

Δεν μετριέται η ανθρώπινη ζωή...

Με δυσκολία κράτησε τα δάκρυα του, ο Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση. Αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες και τον κίνδυνο που διατρέχουν από το νέο κορωνοϊό και στο μήνυμα που δέχθηκε από έναν συνάδελφο του, πολύ καλό επιστήμονα, όπως είπε, που του έλεγε ότι γίνεται πολύς θόρυβος για να σωθούν υπερήλικες, έσφιξε τα δόντια για να μην κλάψει.

«Το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ιατρικής επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, είναι οι μανάδες και πατεράδες μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» και η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, όπως τόνισε, για να συμπληρώσει ότι «χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό και συμπλήρωσε ότι το 75%των κρουσμάτων καταγράφονται σε ηλικίες από 18 ετών έως 64 ετών. 

Ενημέρωσε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τη μετάδοση.

«Η ανοσία των πολλών που θα θεραπεύσει, προστατεύσει τους λίγους θα αργήσει να έρθει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας που ήταν σαφής όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.

«Θα αυξηθεί, είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είναι σημαντικό ότι ήδη έχουμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι σχεδιασμοί» για την σωστή αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιστατικών που θα εμφανιστούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κύριος Τσιόδρας στους καπνιστές και άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον covid 19, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που τους κάνει πιο ευπαθείς στον κορονοϊό. Αναφερόμενος στους υγιείς καπνιστές είπε ότι γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους όσους συρρέουν στα νοσοκομεία χωρίς ιδιαίτερο λόγο τονίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι χώροι ιεροί που πρέπει να νοσηλεύσουν και να περιθάλψουν κι άλλους ασθενείς πέραν του κορονοϊού».

Για μία ακόμη φορά ήταν αυστηρός με όσους επενδύουν όπως είπε, στο φόβο και τους κάλεσε να είναι πιο προσεκτικοί. «Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών όπως συνέβη σε γειτονικές χώρες», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v