Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιόδρας 56 νέα κρούσματα, 90 συνολικά οι θάνατοι

Εσπασε το φράγμα των 2.000 κρουσμάτων μετά τα σημερινά δεδομένα, ενώ καταγράφηκαν τρεις ακόμα απώλειες. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στη συνοικία των Ρομά στη Λάρισα. Ποια επιπλέον μέτρα λαμβάνονται.

Τσιόδρας 56 νέα κρούσματα, 90 συνολικά οι θάνατοι

Άλλα 56 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και νέους θανάτους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρα.

H επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

* 56 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης (τα είκοσι αφορούν Ρομά στη Λάρισα) από κορωνοϊό (71 χθες). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.011 (1.955 χθες).

* 77 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες μονάδες εντατικής θεραπείας (97 χθες). Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη (67 έτη και χθες).

* Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 90 (86 χθες).

* 15 ασθενείς εξήλθαν από μονάδες εντατικής θεραπείας (16 χθες).

* Έχουν διενεργηθεί συνολικά 35.432 τεστ για τον κορωνοϊό (33.634 χθες).

Όπως τόνισε ο Σ. Τσιόδρας όταν υπάρχουν σοβαρά θέματα υγείας οι πολίτες πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία λαμβάνοντας όλες τις προφυλάξεις και έφερε ως παράδειγμα τα εγκεφαλικά.

Με αφορμή το θέμα της Λάρισας και σε ότι αφορά τους Ρομά, ο λοιμωξιολόγος δήλωσε ότι είναι μια ευάλωτη ομάδα και θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και έλεγχος. «Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους, δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος και διχασμό», τόνισε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση του iatronet.gr για το θέμα των Ρομά, αλλά και ευρύτερα των ευάλωτων ομάδων, τόνισε ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. Οπου υπάρχει φτώχεια και πληθυσμοί που έχουν μικρή δυνατότητα για προσέλευση σε συστήματα υγείας υπάρχουν προβλήματα, όπως σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να περάσει το μήνυμα της σωστής υγιεινής και της κοινωνικής απόστασης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς θύμισε ότι η συνοικία των Ρομά μπήκε σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων. Εχουν γίνει 200 έλεγχοι τεστ γύρω από την περιοχή και δόθηκε εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας οι 20 «θετικοί», όπου θα παραμείνουν υπό αυστηρή επιτήρηση.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να σταματήσουν όλες οι λαϊκές αγορές στην πόλη και κάθε είδους υπαίθριο εμπόριο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή θα γίνουν ευρύτεροι έλεγχοι.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» δήλωσε ο υφυπουργός. Αν χρειαστεί δεν θα διστάζουμε να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, ξεκαθάρισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v