Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιόδρας: Περισσότερα οφέλη παρά κίνδυνοι με τα ανοικτά σχολεία

Τέσσερα νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο από την πανδημία. Δευτέρα οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι των Δημοτικών. Τα υπέρ και τα κατά του ανοίγματος των σχολείων ανέλυσε ο καθηγητής.

Τσιόδρας: Περισσότερα οφέλη παρά κίνδυνοι με τα ανοικτά σχολεία

Σταθερά μειούμενος είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων λοίμωξης από κορωνοϊό. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Τρίτη μόλις 4 νέες λοιμώξεις και κανέναν νέο θάνατο από σοβαρή μορφή CoViD-19.

* 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού (2 χθες). Συνολικός αριθμός κρουσμάτων 2.840 (2.836 χθες). Το 55,1% αφορά άνδρες (55,1% και χθες). Τα 616 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι (616 και χθες). Τα 1.475 είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα (1.473 χθες).

* 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (24 χθες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 73 (72 έτη χθες). Οι 9 είναι γυναίκες (9 και χθες). Το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών (91,7% χθες). 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας (90 χθες).

* Κανένας νέος θάνατος από CoViD-19 (2 χθες). Ο συνολικός αριθμός των θανόντων ανέρχεται σε 165.

* Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 75 έτη (75 έτη και χθες). Το 94 % είχαν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών (93,9% χθες). Έχουν συνολικά ελεγχθεί 136.001 κλινικά δείγματα (131.684 χθες).

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ που δείχνουν ότι υπάρχουν οκτώ εμβόλια που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή και δυο εξ αυτών είναι στη φάση ΙΙ. Όπως είπε αν πάνε καλά οι μελέτες μπορεί να υπάρξει εμβόλιο στο τέλος αυτής της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

Σε ότι αφορά τα σχολεία σημείωσε ότι πολλές χώρες άρχισαν να λειτουργούν και πάλι. Επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι γονείς δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Πολλοί δε λένε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν κατά 100% ότι υπάρχει ασφάλεια.

Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά εκτίμησε ότι ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός για τα παιδιά. «Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι πολλά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη γρίπη. Η παρουσία του δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή».

Στα επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων επικαλέστηκε και την ανάγκη να μην υπάρχουν ανισότητες που αδικούν τις φτωχότερες οικογένειες. Σημείωσε δε ότι υπάρχει κόστος σε «χαμένη γνώση».

Ως επιχείρημα επικαλέστηκε επίσης τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την απομόνωση, αλλά και οικονομικούς λόγους για τις οικογένειες.

Είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε τα παιδιά μας σε απομόνωση; αναρωτήθηκε.

Οπως είπε κατά τη γνώμη του στην παρούσα φάση τα οφέλη από το άνοιγμα των σχολείων είναι περισσότερα από τους κινδύνους. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως οι αποφάσεις για το άνοιγμα των Δημοτικών θα ληφθούν τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v