Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας από τη Βιοϊατρική

Τι είναι η μέθοδος poly-slim που πραγματοποιείται στο Κέντρο Βαριατρικής του Ομίλου.

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας από τη Βιοϊατρική

Για πολλά χρόνια η σοβαρότητα της παχυσαρκίας είχε υποτιμηθεί από τον ιατρικό κόσμο. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά μια επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που φθείρει τον οργανισμό και στη διαδρομή της παρουσιάζει επιπλοκές όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και νοσήματα του σκελετού και των αρθρώσεων.

Οπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Σκρέκας, χειρουργός EAES, IFSO B/S of Excellence στο Κέντρο Βαριατρικής του ομίλου, η καθημερινή εμπειρία μας δείχνει ότι οι σοβαρές μορφές παχυσαρκίας δεν αντιμετωπίζονται με δίαιτα. Στις περιπτώσεις αυτές, οριστική λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι βαριατρικές επεμβάσεις.

Η πτύχωση του στομάχου (ή γαστρική πτύχωση) είναι μια μοντέρνα ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Το σπουδαίο πλεονέκτημά της είναι ότι επιτυγχάνει σημαντικότατη μείωση στη χωρητικότητα του στομάχου χωρίς να απαιτείται εμφύτευση ξένου υλικού ή αφαίρεση τμήματος του στομάχου. Η γαστρική πτύχωση καταργεί το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκευτικού χώρου του στομάχου (θόλος), αφήνοντας τη δίοδο των τροφών ανεπηρέαστη. Το γαστρικό τοίχωμα αναδιπλώνεται με ειδικά ράμματα δίνοντάς στο στομάχι μορφή στενού σωλήνα, χωρίς όμως γαστρεκτομή.

Η λαπαροσκοπική ενισχυμένη γαστρική πτύχωση (poly-slim)

Η πιο εξελιγμένη τεχνική της γαστρικής πτύχωσης που εφαρμόζεται στο Κέντρο Βαριατρικής στη Βιοκλινική του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ τα τελευταία 5 χρόνια και είναι η απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση της ενισχυμένης πολλαπλής θολοπτύχωσης, τονίζει ο κ. Σκρέκας. 

Η συγκεκριμένη τεχνική εξέλιξη αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία (poly-slim). Η μεγάλη διαφορά από την απλή και τριπλή πτύχωση έγκειται στον τρόπο αναδίπλωσης του στομάχου που γίνεται με πολλαπλές ραφές (πενταπλή πτύχωση) σε δύο αλληλοεπικαλυπτόμενα επίπεδα, χωρίς να απομονώνεται κανένα τμήμα του στομάχου. Στην τεχνική poly-slim χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό απορροφήσιμα ράμματα, πράγμα που εξαλείφει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων λόγω αντίδρασης του οργανισμού στο υλικό των ραμμάτων. Με τη συγκεκριμένη τεχνική η πλειονότητα των ασθενών χάνει το 60-80% του παραπανήσιου βάρους μέσα σε 10-12 μήνες.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε εκατοντάδες ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί με τη συγκεκριμένη μέθοδο, την τελευταία πενταετία.

Η ενισχυμένη γαστρική πτύχωση γίνεται λαπαροσκοπικά και ρομποτικά σε όλους σχεδόν τους ασθενείς, με μηδενικό δείκτη επιπλοκών. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου συνοψίζονται ως εξής:

1. Δεν υπάρχουν σηπτικές άλλες σοβαρές επιπλοκές.
2. Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά στον οργανισμό.
3. Η επέμβαση είναι πλήρως αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή.
4. Ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες) και άμεση ανάρρωση.
5. Έχει το χαμηλότερο κόστος από όλες τις επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 40 λεπτά και ο ασθενής παραμένει στην κλινική 1-2 ημέρες.

Η έλλειψη επιπλοκών, η άμεση ανάρρωση και η εξαιρετική προοπτική απώλειας βάρους, καθιστούν την ενισχυμένη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση μια αξιόλογη εναλλακτική βαριατρική επέμβαση.

Η μέθοδος ενδείκνυται για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου (γαστρεκτομή sleeve).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v