Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τεχνολογία σύμμαχος της Υγείας σε 52 νησιά

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες των νησιών να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, αντίστοιχες με αυτές των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Επέκταση της πρόσβασης από τον ΟΤΕ και την Intracom Telecom σε 22 ακόμη νησιά του Αιγαίου.

Η τεχνολογία σύμμαχος της Υγείας σε 52 νησιά

Τα ελληνικά νησιά είναι γνωστά παγκοσμίως για τη φυσική ομορφιά τους. Η απόφαση όμως για οποιονδήποτε, να γίνει μόνιμος κάτοικός τους μόνο εύκολη δεν χαρακτηρίζεται, αφού πολλά από αυτά τα νησιά δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές υγείας.

Το «μειονέκτημα» αυτό, σταδιακά αρχίζει να εξαλείφεται χάρη στην τεχνολογία και το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), το οποίο έχει δημιουργήσει για τα νησιά του Αιγαίου η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.). Το Δίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες των νησιών να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, αντίστοιχες με αυτές των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους ή διακοπών τους.

Αυτού του είδους την πρόσβαση θα αποκτήσουν, μέσα στον επόμενο χρόνο, επιπλέον 22 νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της επέκτασης του ΕΔΙΤ, την οποία ανέλαβαν να υλοποιήσουν ο Όμιλος ΟΤΕ και η Intracom Telecom.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλιας Κικίλιας, «Η επέκταση της τηλεϊατρικής σε 22 νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου έρχεται να παντρέψει τη νησιωτικότητα, η οποία για μας είναι πλεονέκτημα και όρος εθνικής επιβίωσης, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις δομές υγείας, που είναι ο μεγάλος μας στόχος ώστε να δημιουργήσουμε το ΕΣΥ του 21ου αιώνα. Στο Υπουργείο Υγείας, εργαζόμαστε καθημερινά ώστε όλο και περισσότεροι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες των όμορφων νησιών μας να απολαμβάνουν καλύτερες, ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας».

Στο αναβαθμισμένο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής θα ενταχθούν το Αγαθονήσι, ο Άγιος Ευστράτιος, η Ανάφη, η Αντίπαρος, οι Αρκιοί, η Δονούσα, η Κύθνος, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Θύμαινα, η Κέα, η Κίμωλος, τα Κουφονήσια, οι Λειψοί, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σχοινούσα, η Τέλενδος, η Φολέγανδρος, η Χάλκη, τα Ψαρά και η Ψέριμος. Από τους 28 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής που θα εγκατασταθούν συνολικά και θα διασυνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο, οι 26 θα τοποθετηθούν στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία των νησιών, ένας στο κέντρο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα και ένας στο Κατάστημα Κράτησης της Κω. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν και 90 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών, των οποίων η μετακίνηση από τα σπίτια τους στα Κέντρα Υγείας καθίσταται δυσχερής.

Όπως επισημαίνει ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, «η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σύμμαχο και για την Υγεία. Στα χέρια εξειδικευμένων ιατρών, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, για να προσφέρονται υπηρεσίες υγείας, αντίστοιχες των μεγάλων αστικών κέντρων, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά. Είμαστε υπερήφανοι που με αυτό το έργο κάνουμε πράξη το όραμα της Cosmote για έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Μετά την επέκτασή του, το ΕΔΙΤ θα διαθέτει συνολικά 71 μονάδες τηλεϊατρικής, οι οποίες θα ενώνουν 52 νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας. Κάθε μονάδα αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ο οποίος διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα που αναμεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις των εξετάσεων. Μέσω αυτών, οι γιατροί στα νησιά εξετάζουν τους ασθενείς τους και επικοινωνούν με γιατρούς-συμβούλους των κεντρικών νοσοκομείων, βλέποντας ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος.

Με τη χρήση των ιατρικών οργάνων που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα, όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνται από τον ιατρό/νοσοκόμο-συνοδό, είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στον εξειδικευμένο ιατρό-σύμβουλο που συμμετέχει στην εξέταση από κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής και ο γιατρός έχουν άμεση επικοινωνία, χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις στον χρονισμό εικόνας και ήχου.

Σημειωτέον πως τα 30 νησιά που καλύπτει ήδη το ΕΔΙΤ από την α’ φάση του έργου που υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η Αμοργός, η Άνδρος, η Αστυπάλαια, η Ικαρία, η Ίος, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελόριζο, τα Κύθηρα, η Κως, η Λέρος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Νίσυρος, οι Οινούσσες, η Πάρος, η Πάτμος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σίφνος, η Σύμη, η Σύρος, η Τήλος, η Τήνος, οι Φούρνοι και η Χίος.

Μέχρι σήμερα, μέσω του ΕΔΙΤ, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 4.500 «τηλεραντεβού», 290 εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 68.000 τηλεδιασκέψεις για διάφορα θέματα, με στόχο την υποβοήθηση του έργου των επαγγελματιών υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v