Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εξέλιξη η ρυμούλκηση του ναρκοθηρευτικού μετά τη σύγκρουση στον Πειραιά

Συγκρούστηκε έξω από το λιμάνι του Πειραιά με πλοίο μεταφοράς κοντέινερ της MAERSK. Μεταφέρεται με ρυμουλκά στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Δύο ελαφρά τραυματίες. Συνελήφθη ο καπετάνιος του εμπορικού

Σε εξέλιξη η ρυμούλκηση του ναρκοθηρευτικού μετά τη σύγκρουση στον Πειραιά

Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα καθώς το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με φορτηγό πλοίο.

Από το «Καλλιστώ» έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον δύο ελαφρά τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Αυτήν την ώρα το πλοίο ρυμουλκείται προς το ναύσταθμο της Σαλαμίνας με τη βοήθεια φορτηγίδας που το συγκρατεί στην επιφάνεια καθώς το πλοίο έχει κοπεί σχεδόν στα δύο.

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούσθηκε έξω από το λιμάνι του Πειραιά με το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON που μετέφερε κοντέινερ. Στο πλοίο μετέβαινε πλήρωμα 27 ατόμων που περισυνελέγη και διακομίστηκε προληπτικά στο νοσοκομείο. 

Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Ο πλοίαρχος του συνελήφθη. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Οπως αναφέρει στη σχετική ενημέρωση το υπουργείο, «ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ.

Τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Κατασκευασμένο από πλαστικό

Το ναρκοθηρευτικό είναι ένα ιδιαίτερο σκάφος κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο από υαλονήματα, για να ελαχιστοποιεί το μαγνητικό ίχνος στις νάρκες που συναντά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Μανωλάκος, με αφορμή την πρωινή σύγκρουση ανοιχτά του Πειραιά. Αυτή είναι όμως και η «αχίλλειος πτέρνα», που καθιστά ευάλωτα τα πλοία αυτού του τύπου. 

Όπως φάνηκε το πρωί, η σύγκρουση που έκανε το ναρκοθηρευτικό με σιδερένιο εμπορικό, αν και μικρής έντασης, προκαλεί μεγάλες ρωγμές. Η «αχίλλειος πτέρνα» του όμως μπορεί να είναι και η σωτηρία του, επειδή πλοία αυτού του τύπου έχουν αυξημένη πλευστότητα. Έτσι, παρότι έχει κοπεί μεγάλο μέρος του (πρύμνη), δεν φαίνεται να έχει βουλιάξει και ίσως μπορεί να ρυμουλκηθεί. 

«Τα πλοία ανοιχτά του Πειραιά, πέριξ του λιμανιού, κινούνται με μικρή ταχύτητα. Κάποιος ξεπέρασε τα όρια της ναυσιπλοΐας», τόνισε ο κ. Μανωλάκος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v