Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία εβδομάδα παράταση καραντίνας και πλήρες άνοιγμα αγοράς

«Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση και δεν δουλεύει», δηλώνει ο καθηγητής που εισηγείται πλήρες άνοιγμα της αγοράς (πλην των μπαρ) με κανόνες.

Μία εβδομάδα παράταση καραντίνας και πλήρες άνοιγμα αγοράς

Την άποψη ότι πρέπει να γίνει παράταση μίας εβδομάδας στο lockdown (περί τις 7 Δεκεμβρίου), ώστε να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων και να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κ.λπ. -εκτός μπαρ, κλαμπ) εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης. 

Εκτίμησε δε ότι και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας, αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο. «Τον Ιούνιο, ίσως και τον Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές.

Για το τρίτο κύμα ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντονισμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα, τόνισε, με αφορμή το δεύτερο κύμα του ιού. «Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ό,τι ο προηγούμενος» είπε.

«Όπως είχαμε σοκ εγκλεισμού χρειαζόμαστε κι ένα σοκ έξω απ’ αυτό», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης. «Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση και δεν δουλεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να την εφαρμόσουν, γιατί υπάρχει απογοήτευση, κόπωση κ.λπ. Ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα με θετικά κίνητρα παρά με τιμωρία», σημείωσε.

Ερώτημα η επαρχία

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Παν. Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Αναφορικά με το αν θα χαλαρώσουμε λίγο την περίοδο των γιορτών, ο κ. Βατόπουλος είπε: «Αν ελαττωθούν τα κρούσματα, θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

«Φοβάμαι ότι αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε κάπως κλειστά. Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό τον χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Στην Ελβετία και στη Βόρεια Ιταλία η πανδημία ξεκίνησε από τα χειμερινά resort. Νομίζω να κάνουμε υπομονή και αυτή τη χρονιά. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που πιέζονται, όλοι πιεζόμαστε. Βλέπετε ότι κράτη και έθνη που δεν το πήραν σοβαρά είχαν πολύ περισσότερα θύματα», είπε για το ίδιο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v