Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος να χάνουμε ασθενείς από απλά νοσήματα

Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας καταληφθούν από ασθενείς με κορωνοϊό, τότε αυτοί που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα, θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα, τονίζει ο Αθ. Εξαδάκτυλος.

Κίνδυνος να χάνουμε ασθενείς από απλά νοσήματα

Αυτονόητη θεωρεί την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών από κορωνοϊό. 

«Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος πού βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα». 

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τήρηση των μέτρων, σημειώνοντας ότι αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί. «Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας καταληφθούν με ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα, θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ερωτηθείς για το πότε βλέπει ο ίδιος την άρση του lockdown, επισήμανε ότι «δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Δεν βλέπουμε κάμψη αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς. Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί».    

Υπογράμμισε πάντως ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και οι υπόλοιποι δείκτες (νεκροί και διασωληνωμένοι) να κατέβουν σε ένα επίπεδο ασφαλείας.

Τα νοσοκομεία πιέζονται

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η κα Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία», σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της τήρησης των μέτρων.

Όπως σημείωσε, ο ιός «αποδυναμώνεται» πιο εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες στο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ στις κοντινές επαφές πρέπει να φυλαγόμαστε το ίδιο, ανεξαρτήτως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν -κρύο ή ζέστη.

Τα νοσοκομεία πιέζονται και οι συνθήκες ιδίως για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολες, ενώ ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο «Σωτηρία» είπε πως υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια σε κοινές κλίνες και κάποια στις μονάδες.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα που παραμένουν συνήθως οι διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είπε ότι ο μέσος όρος είναι σίγουρα πάνω από μία εβδομάδα, γύρω στις 15 μέρες. Ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που παραμένουν σε ΜΕΘ έως και 2-3 μήνες.

Για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει να ανοίγει η αγορά απάντησε ότι υπό την προϋπόθεση πως συνεχίζουμε να μετακινούμαστε με προσοχή, να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τα μέτρα, μπορούμε σιγά σιγά να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά -όχι όμως τώρα, που ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά και η πίεση στο σύστημα υγείας μεγάλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v