Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βόρεια Ελλάδα: Εως 60% η συμμετοχή υγειονομικών στο εμβόλιο

Γιατροί, νοσηλευτές, διοικητές νοσοκομείων και εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων εξηγούν στο Euro2day.gr τους λόγους για τους οποίους σημαντικό ποσοστό επαγγελματιών υγείας είναι σε αυτή τη φάση προβληματισμένοι.

Βόρεια Ελλάδα: Εως 60% η συμμετοχή υγειονομικών στο εμβόλιο
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Μεγάλες διακυμάνσεις παρουσιάζουν τα ποσοστά αποδοχής γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως η συμμετοχή των υγειονομικών κυμαίνεται μεσοσταθμικά μεταξύ 50% και 60%, με τα ποσοστά αποδοχής να είναι υψηλότερα μεταξύ των γιατρών, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%. Μεγαλύτερη επιφύλαξη παρατηρείται στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπου το ποσοστό πέφτει στο 40% με 50%.

Γιατροί, νοσηλευτές, διοικητές νοσοκομείων και εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων μιλούν στο Euro2day.gr, περιγράφοντας την εικόνα. Απαντούν στο ερώτημα αν οι ίδιοι θα εμβολιαστούν και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ένα σημαντικό ποσοστό επαγγελματιών υγείας είναι σε αυτή τη φάση προβληματισμένοι για το αν θα συμμετάσχουν στους πρώτους εμβολιασμούς.

Καπραβέλος: «Πρέπει να προφυλάξουμε και τα σπίτια μας»

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, το ποσοστό των γιατρών που δήλωσαν την πρόθεση να εμβολιαστούν προσεγγίζει το 80%, σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου. Στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλό και κινείται μέχρι στιγμής στο 45%.

Ακόμη υψηλότερα είναι τα ποσοστά συμμετοχής του προσωπικού που δίνει τη μάχη στις ΜΕΘ του νοσοκομείου, ξεπερνώντας και το 90%.

«Στη μονάδα μου από τους 11 γιατρούς θα κάνουμε το εμβόλιο οι 9, οι 2 το συζητάνε. Από τις 35 αδελφές, θα το κάνουν οι 29 και οι 6 το συζητάνε. Βλέπετε ότι τα ποσοστά είναι πάνω από 90%», λέει στο Euro2day.gr ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου Νικόλαος Καπραβέλος και προσθέτει:

«Εμείς πιστεύουμε πολύ στην ενημέρωση. Καθόμαστε και τα συζητάμε. Βάζουμε κάτω τα δεδομένα, τα ερμηνεύουμε, τα αναλύουμε. Δεν έχει τελειώσει η συζήτηση. Πρέπει να προφυλάξουμε κι εμάς και τα σπίτια μας. Εκτός από γιατροί και νοσηλευτές, ο καθένας από μας έχει και το σπίτι και την οικογένειά του».

Η συζήτηση αφορά τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλεια του εμβολίου. «Πιστεύω πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας του εμβολίου. Το έχουν κάνει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα υπάρχουν κάποια ζητήματα, διαβάζουμε καθημερινά επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχουμε την ικανότητα να τα ερμηνεύουμε διαφορετικά από τον κόσμο που δεν έχει τη γνώση.

Ίσως οι μεταλλάξεις να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Όμως, ακόμη κι αν αυτή πέσει από το 90% στο 70% ή στο 60%, δεν πειράζει. Είμαστε φανατικοί υπέρ του εμβολιασμού. Είναι πολύτιμο για το κτίσιμο της ανοσίας, αλλά αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο».

Παπαγεωργίου: Στο 50% το μέσο ποσοστό αποδοχής

Κοντά στο 50%, μεσοσταθμικά, κινήθηκε αρχικά η πρόθεση συμμετοχής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με το ποσοστό να είναι σημαντικά υψηλό στους γιατρούς και χαμηλότερο στους νοσηλευτές. Χθες και σήμερα, ένα μέρος του προσωπικού παρακολούθησε ενημερωτικό webinar για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer και εκτιμάται πως το ποσοστό αποδοχής θα αυξηθεί μεταξύ αυτών που είχαν εκφράσει αρχικά επιφυλάξεις, λόγω του επείγοντος της διαδικασίας και της έλλειψης ενημέρωσης.

Ο νοσηλευτής και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Παναγιώτης Τουχτίδης είναι από τους πρώτους που δήλωσαν την πρόθεση να συμμετάσχουν. «Το έστειλα μάλιστα με SMS, γιατί ήμουν βραδινός εκείνη τη μέρα. Βλέπουμε καθημερινά να φεύγουν άνθρωποι σε νεαρή ηλικία. Υπάρχει η μόνιμη επωδός πως αυτός είχε υποκείμενα νοσήματα. Το υποκείμενο νόσημα μπορεί να είναι π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης. Δεν σημαίνει κατ' ανάγκη πως αυτό που έχει κάποιος θα τον έστελνε ούτως ή άλλως στον άλλο κόσμο», επισημαίνει.

Ο ίδιος θεωρεί ικανοποιητική τη μέχρι σήμερα αποδοχή. «Προσωπικά θα ήμουν ευχαριστημένος με ένα αρχικό ποσοστό της τάξης του 30%. Το 50% μεσοσταθμικά που έχουμε σήμερα είναι ικανοποιητικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η αρχική συμμετοχή στο εμβόλιο της γρίπης, το 2009, ήταν αρκετά χαμηλότερο», σημειώνει και προσθέτει:

«Στα νοσοκομεία που ήταν από την αρχή νοσοκομεία αναφοράς και αντιμετώπισαν περισσότερα περιστατικά Covid, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, βλέπουμε πως το προσωπικό είναι περισσότερο πρόθυμο να συμμετάσχει στον εμβολιασμό. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, υπάρχει κάποιος προβληματισμός σε μεγαλύτερο ποσοστό συναδέλφων. Η γενική προσέγγιση όσων εκφράζουν επιφυλάξεις δεν είναι καθολικά αρνητική, αλλά στο πλαίσιο του ας καθυστερήσουμε και θα δούμε. Πιστεύω ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά στη συνέχεια».

Πτολεμαΐδα: 80% στους γιατρούς, 50% στους νοσηλευτές

Οκτώ στους δέκα γιατρούς στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν το εμβόλιο, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής πανελλαδικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Σταύρο Παπασωτηρίου, το ποσοστό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν δεν υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι που αποτρέπουν μεγάλο μέρος του υπόλοιπου 20% να εμβολιαστεί.

«Ένα μικρό ποσοστό από όσους μπορούν να εμβολιαστούν, έχουν δηλώσει πως δεν θα το κάνουν, όχι γιατί είναι καθολικά αρνητικοί αλλά γιατί επέλεξαν να περιμένουν λίγο και να σταθμίσουν τα δεδομένα», σημειώνει ο κ. Παπασωτηρίου. Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές και το βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου, τα ποσοστά αποδοχής - άρνησης κινούνται στο επίπεδο του 50%-50%.

Με το νομό Κοζάνης να βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες σε σκληρό lockdown και την περιοχή της Πτολεμαΐδας να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά διασποράς, το νοσοκομείο αρχίζει να παίρνει τις πρώτες ανάσες του έπειτα από πολύ καιρό ασφυκτικής πίεσης.

«Είμαστε από την αρχή της πανδημίας ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας. Δεχόμασταν όλο αυτό το διάστημα ασθενείς με Covid όχι μόνο από την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και από Έδεσσα, Βέροια και άλλους νομούς. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια σταθεροποίηση. Ω του θαύματος, εδώ και 48 ώρες έχουμε και μια διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ από τις 6, έπειτα από πολλές εβδομάδες. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα κάτι τέτοιο δεν σήκωνε ούτε συζήτηση. Κάθε φορά που άδειαζε μια κλίνη, είτε είχαμε αποσωλήνωση είτε θάνατο, καλυπτόταν σε χρόνο-ρεκόρ», τονίζει ο κ.Παπασωτηρίου. Λόγω του ολικού lockdown, που κρατάει κλειστή την αγορά και απαγορεύει τις μετακινήσεις μετά τις 6 το απόγευμα, η περιοχή δεν αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο νέας έξαρσης κατά την περίοδο των γιορτών, αλλά δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Γιαννιτσά: Μοιρασμένα ποσοστά και προβληματισμοί

Ο παιδίατρος στο νοσοκομείο Γιαννιτσών Χαράλαμπος Αποστολίδης είναι μεταξύ αυτών που έχουν απαντήσει θετικά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το εμβόλιο, παρά τις επιφυλάξεις που εξακολουθεί να διατηρεί, όπως λέει. Οι ίδιες επιφυλάξεις έχουν οδηγήσει σχεδόν τους μισούς υγειονομικούς του νοσοκομείου να περιμένουν προς το παρόν, χωρίς να είναι αρνητικοί. Τα ποσοστά άρνησης είναι μεγαλύτερα σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και μικρότερα στους γιατρούς. «Υπάρχει διάθεση για εμβολιασμό του προσωπικού, αλλά υπάρχει και μεγάλη ανησυχία, λόγω των δημοσιευμάτων για κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, που δεν περιορίζονται μόνο σε απλές αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχουν ζητήματα και στο θέμα της προμήθειας», λέει στο Euro2day.gr εκπροσωπώντας την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας.

Σε ερώτηση αν οι γιατροί, που έχουν τη γνώση και την άμεση επαφή με τους ασθενείς, στέλνουν το λάθος μήνυμα όταν αρνούνται να εμβολιαστούν, απαντά: «Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Από πολλούς συναδέλφους έχει διατυπωθεί η αντίδραση σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε το ερώτημα. Όταν σου λένε να απαντήσεις ξερά με ένα ναι ή ένα όχι, η απάντηση θα είναι φτωχή. Οι περισσότεροι θέλουν να το κάνουν, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες. Κάποιοι περιμένουν και δεν θέλουν να είναι από τους πρώτους».

Λάρισα: Στο 50% - 50%

Στη Λάρισα, το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών ξεπερνά το 50% σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και κινείται κοντά στο 40% στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. «Θεωρώ πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο διάστημα. Ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων αντέδρασε στο απότομο και βιαστικό της διαδικασίας και είπε θα περιμένω. Χρειάζεται και μια καλή ενημερωτική εκστρατεία. Με μαθηματική ακρίβεια, αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί πολύ σημαντικά», λέει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Στο 50% και η Ροδόπη

Περίπου οι μισοί υγειονομικοί έχουν απαντήσει μέχρι σήμερα θετικά στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και συντονιστή Covid κ. Γιώργο Πατλάκα, το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση κινούμαστε κατά μέσο όρο στο 50% του συνόλου του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού. Πολλοί συνάδελφοι που δεν το δήλωσαν αρχικά, έρχονται και μου λένε, θέλω να το κάνω. Είμαι σίγουρος πως μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, τα ποσοστά θα αυξηθούν σημαντικά», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v