Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεστ και αυστηρή επιτήρηση για το άνοιγμα του εμπορίου

Πιστή τήρηση του 2ωρου και ελέγχους για τυχόν εξάπλωση της πανδημίας ζητούν οι επιστήμονες, μετά το σημερινό άνοιγμα του εμπορίου. Ανάκληση του μέτρου, αν υπάρξουν «παρατράγουδα». Τα σχολεία επόμενο βήμα στη διαδικασία επανεκκίνησης. Φεβρουάριο θα μπει στο τραπέζι το θέμα της εστίασης.

Τεστ και αυστηρή επιτήρηση για το άνοιγμα του εμπορίου

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Επιτροπής για τον κορωνοϊό Νικόλαος Σύψας, για την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα πράγματα είναι σχετικά καλά, καθώς πέρασαν οι γιορτές χωρίς κάποια επιδημική έκρηξη. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κόκκινες περιοχές και το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος.

Όπως είπε, σε κάθε συζήτηση της επιτροπής γίνεται εκτίμηση κινδύνου. «Το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από έναν πιθανό κίνδυνο», τόνισε και πρόσθεσε πως «παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο».

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε πως αυτό θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν. «Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο», είπε.

Ακόμα, την κατάσταση δεν ευνοεί και ο καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες. «Οι περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερο R», είπε χαρακτηριστικά.

Για την εστίαση, υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, αλλά θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης. «Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ' Λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια», εξήγησε.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια, υποστήριξε. Για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως τουλάχιστον για τις επόμενες δύο βδομάδες δεν θα επιτραπεί.

Αρκετά καλή η εικόνα

«Tόσο όσο» είναι βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν είναι αυτή που θα ήθελε να είναι κανείς, αλλά δεν είναι κι εύκολο να είναι αυτό που θέλαμε τόνισε στον ΣΚΑΪ ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα», επισήμανε. 

«Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση», τόνισε. Μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο, σημείωσε ο καθηγητής. 

«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους, στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα», προειδοποίησε ο κ. Γώγος. Από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση, αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v