Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι μερικό άνοιγμα για τα χιονοδρομικά κέντρα

Ποιο είναι το μεγάλο αγκάθι για την κανονική λειτουργία της τουριστικής χιονοδρομίας. Τι λένε στο euro2day.gr στελέχη της Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων. Η «διαρροή» αθλητών προς άλλες χώρες.

Στο τραπέζι μερικό άνοιγμα για τα χιονοδρομικά κέντρα
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας έχουν ντυθεί στα λευκά και αναμένουν την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών, την Παρασκευή, ελπίζοντας να βγει «λευκός καπνός», που θα επιτρέψει τη λειτουργία τους, τμηματικά.

Έχοντας χάσει ήδη το 60% της σεζόν, ευελπιστούν σε ένα μερικό άνοιγμα, αρχικά μόνο για τα μέλη των κατά τόπους χιονοδρομικών συλλόγων, για διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων. Αυτό το μοντέλο θα λειτουργήσει όπως αναφέρουν ως crash test για μια πιθανή απελευθέρωση και της τουριστικής χιονοδρομίας.

Όπως αποκαλύπτουν στο Euro2day.gr στελέχη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων (ΕΟΧΑ), η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί σήμερα.

«Βρισκόμαστε τις τελευταίες μέρες σε ένα σκοτσέζικο ντους, καθώς μέσα στην ίδια μέρα ακούμε ένα καλό νέο και μια ανατροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΕΟΧΑ Γιώργος Νικητίδης (φωτ. κάτω), ο οποίος συμμετείχε στις τηλεδιασκέψεις με το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Το καλό είναι πως έχει γίνει ξεκάθαρο στην κυβέρνηση πως ο χειμερινός τουρισμός στο σύνολό του είναι μια εποχική δραστηριότητα, που είτε πρέπει να λειτουργήσει τώρα είτε να στηριχθεί οικονομικά τώρα. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν θετικός. Μετά όμως ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει πως προέχει το άνοιγμα των σχολείων και όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Το ερώτημα είναι, μπορούν πράγματι να περιμένουν;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

«Αγκάθι»

Το βασικό «αγκάθι» στην προοπτική να επιτραπεί το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, που αποτελεί προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία τους. Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μαζικές μετακινήσεις, με πρόφαση τη μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα και κατ' επέκταση μια νέα διασπορά, που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και να ιχνηλατηθεί.

Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, οι άνθρωποι των χειμερινών σπορ έχουν καταθέσει την εναλλακτική πρόταση να επιτραπεί το άνοιγμα των χιονοδρομικών αρχικά μόνο για την εξυπηρέτηση των μελών των χιονοδρομικών συλλόγων, με την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως crash test μίας ή δύο εβδομάδων, που θα αξιολογηθεί ως προς την επικινδυνότητά του και θα οδηγήσει σε αποφάσεις για την τουριστική χιονοδρομία. Θεωρούμε πως θα καταδειχτεί ότι πρόκειται για μια ατομική δραστηριότητα που δεν έχει υψηλό κίνδυνο μετάδοσης. Ο χιονοδρόμος είναι κουκουλωμένος, φοράει μάσκα, κράνος, γάντια. Πρέπει να δοθεί προσοχή μόνο στην αποφυγή συνωστισμού στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Τα σαλέ εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν», επεσήμανε ο κ. Νικητίδης.

Ο ίδιος σημείωσε πως μια τέτοια απόφαση θα σταματήσει και τη «διαρροή» αθλητών προς χιονοδρομικές εγκαταστάσεις άλλων χωρών, όπως το Μπάνσκο της γειτονικής Βουλγαρίας. «Δίνονται συνεχώς εγκρίσεις για βεβαιώσεις μετακίνησης αθλητών που πρέπει να κάνουν την προετοιμασία τους. Εδώ υπάρχει το οξύμωρο να έχουμε έναν κλάδο που πλήττεται βαριά, που δεν δικαιούται ενισχύσεις και δεν μπορεί να βάλει σε αναστολή τους εργαζόμενους, ενώ από την άλλη, κάποιοι δίπλα επωφελούνται από αυτό», ανέφερε.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένες εισηγήσεις, με διάφορα σενάρια για το μερικό ή σταδιακό άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Ανοικτή για 60 αθλητές η Βασιλίτσα

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας Γρεβενών άνοιξε τις πόρτες του κατ' εξαίρεση πριν από μια εβδομάδα, προκειμένου να φιλοξενήσει την προετοιμασία των αθλητών της προ-ολυμπιακής ομάδας χειμερινών αθλημάτων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο.

Η ειδική άδεια δόθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έπειτα από αίτημα της ΕΟΧΑ και ενέργειες της διοίκησης του Χ/Κ.

«Εδώ βρίσκονται 60 αθλητές, 13 προπονητές και 2 συνοδοί της προ-ολυμπιακής ομάδας, καθώς και 2 αθλητές και 3 συνοδοί της παραολυμπιακής ομάδας. Έρχονται τμηματικά, ανά 30 και προπονούνται σε προκαθορισμένες ώρες, όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τα ονοματεπώνυμά τους, για τους οποίους έχουν εκδοθεί και βεβαιώσεις μετακίνησης. Κάθε δύο ημέρες υποβάλλονται σε τεστ Covid», είπε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Δημήτρης Καραγιάννης (φωτ. κάτω).

Η εγκατάσταση έχει αποδεκτή χιονόστρωση, έπειτα και από τη νέα χιονόπτωση των τελευταίων ημερών και υπάρχουν δύο έτοιμες πίστες για την προπόνηση των αθλητών. Σε ό,τι αφορά την προοπτική ανοίγματος για τουριστική χιονοδρομία, ο κ. Καραγιάννης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

«Ούτως ή άλλως η χρονιά είναι ήδη χαμένη σε μεγάλο βαθμό. Το 50% του τζίρου των χιονοδρομικών γίνεται κατά την περίοδο των εορτών», λέει και προσθέτει: «Τα έσοδα είναι μηδενικά, έπειτα από μια πολύ κακή περσινή σεζόν, αρχικά λόγω έλλειψης χιονιού και στη συνέχεια λόγω Covid. Υπάρχουν απώλειες από ενοίκια -το σαλέ νοικιάστηκε φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει- καθώς και από μια σειρά άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τη λειτουργία του Κέντρου, στα γειτονικά χωριά, όπως ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ και άλλα καταστήματα».

Παρνασσός - Καϊμάκτσαλαν: Είμαστε έτοιμοι

Τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού και του Βόρα-Καϊμάκτσαλαν Πέλλας έχουν επαρκή ποσότητα χιονιού και είναι έτοιμα σε υποδομή και προσωπικό, προκειμένου να ανοίξουν και να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες τους, όποτε αυτό επιτραπεί.

Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr η Λυδία Δημοπούλου, υπεύθυνη marketing και δημόσιων σχέσεων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, που διαχειρίζεται τα δύο Χ.Κ., έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και οι έλεγχοι ασφαλείας, ενώ υπάρχει συνεχής συνεργασία με τους όμορους Δήμους και τις Περιφέρειες για το έργο του αποχιονισμού του οδικού δικτύου, που εξασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση.

«Είναι προφανές ότι φέτος, λόγω της πανδημίας, αυτό το οποίο προέχει είναι η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων, που καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται και φυσικά των πολιτών, των επισκεπτών μας και των χιονοδρόμων μας, που θέλουν να μας επισκεφτούν σύντομα για να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του βουνού και να διασκεδάσουν», σημείωσε η κα Δημοπούλου και πρόσθεσε:

«Ευελπιστούμε όλα να κυλήσουν καλά τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε μόλις αποφασιστεί η σταδιακή άρση των περιορισμών να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους πρώτους επισκέπτες μας, εφαρμόζοντας πάντοτε πιστά όλες τις οδηγίες και τα μέτρα προστασίας που θα οριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ».

Η ίδια επισημαίνει πως η πανδημία έχει πλήξει σημαντικά τα χιονοδρομικά κέντρα και τον χειμερινό τουρισμό στο σύνολό του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. «Ευελπιστούμε ότι η επιδημιολογική κατάσταση τις επόμενες μέρες θα επιτρέψει τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, που αποτελούν σημαντικό πόλο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Βρισκόμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερο τα χιονοδρομικά, προκειμένου αυτά να συνεχίσουν να δημιουργούν οφέλη για τις τοπικές περιοχές», κατέληξε.

Δικηγόροι: Ανοίξτε τα δικαστήρια, όχι τα χιονοδρομικά

Να μπει η επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης, με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, στην προτεραιότητα της κυβέρνησης, αντί για τα χιονοδρομικά, ζήτησε η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ο πρόεδρός του Στάθης Κουτσοχήνας (φωτ. κάτω) υποστήριξε πως δεν γίνεται να μπαίνουν τα χιονοδρομικά πιο ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων, αντί για τα δικαστήρια.

«Δεν έχω τίποτα με τα χιονοδρομικά κέντρα, σέβομαι απόλυτα και τις δικές τους ανάγκες, αλλά δεν γίνεται να τοποθετηθεί το σκι ψηλότερα από τη λειτουργία των Δικαστηρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως η παρατεταμένη μη λειτουργία της δικαιοσύνης -εκτός από ορισμένες κατεπείγουσες δίκες- δημιουργεί πρόβλημα για το κράτος δικαίου, καθώς εκτροχιάζεται ο χρόνος απονομής δικαίου, συσσωρεύονται υποθέσεις και κάποιες δίκες χάνονται, ενώ ζήτησε την επαναλειτουργία των δικαστηρίων με όριο την παρουσία έως 15 ατόμων στις αίθουσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v