Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβεβαιώνει τα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στη Β. Ελλάδα ο Αρκουμανέας

Πιθανή η αύξηση της διασποράς το επόμενο διάστημα, λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Το σενάριο για νέα αυστηροποίηση των μέτρων και οι ανησυχίες των επιστημόνων.

Επιβεβαιώνει τα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στη Β. Ελλάδα ο Αρκουμανέας
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας επιβεβαίωσε τη χθεσινή αποκάλυψη για ισχυρές ενδείξεις εντοπισμού κρουσμάτων με τη βρετανική μετάλλαξη και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τα μέχρι τώρα 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αττική και Κρήτη.

«Από τα καινούρια δεδομένα, ως ύποπτα ακόμα, με μεγάλη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν, βλέπουμε πως υπάρχουν περιστατικά και στη Βόρεια Ελλάδα», είπε, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός της εβδομάδας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή αύξηση της διασποράς το επόμενο διάστημα, λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης, ενδεχόμενο που μπορεί, όπως είπε, να οδηγήσει και σε νέα αυστηροποίηση των μέτρων.

«Το βρετανικό στέλεχος είναι 50% πιο μεταδοτικό, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα και μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας», σημείωσε, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει μπει στην ήδη πολύπλοκη εξίσωση και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. «Θα επηρεάσει και κάποιες αποφάσεις, αν είναι αρκετά διαδεδομένο», πρόσθεσε.

Όπως αποκάλυψε χθες το iatronet, τουλάχιστον δύο ύποπτα δείγματα με το «βρετανικό» στέλεχος του κορωνοϊού έχουν ανιχνευτεί από τις αναλύσεις που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι δύο ανιχνεύσεις, με ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης της συγκεκριμένης μετάλλαξης, προέκυψαν από τη διαδικασία του pre screening στην πρωτεΐνη ακίδας (spike) του κορωνοϊού, που πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο. Τα δύο ύποπτα δείγματα στάλθηκαν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) για την εξειδικευμένη γονιδιακή ανάλυση που θα επιβεβαιώσει την ανίχνευση του στελέχους. Παράλληλα, έχουν σταλεί συνολικά 400 θετικά δείγματα κορωνοϊού των τελευταίων δύο μηνών. Από τη γονιδιακή τους ανάλυση είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες ανιχνεύσεις της μετάλλαξης.

«Φρένο» σε προσδοκίες για νέα ανοίγματα

Ο κ. Αρκουμανέας προειδοποίησε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και ιδιαίτερα δύσκολοι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες.

«Έχουμε τις μεταλλάξεις, έχουμε τον χειμώνα, έχουμε αύξηση της κινητικότητας από διάφορες δραστηριότητες που έχουμε δει το επόμενο διάστημα να ανοίγουν», είπε. Ξεκαθάρισε πως είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη Δευτέρα και δεν προβλέπεται να επανεξεταστεί. Ωστόσο, πάτησε «φρένο» στις όποιες προσδοκίες για νέα ανοίγματα στην παρούσα φάση.

«Νομίζω πως για ένα διάστημα θα πάμε με τα σχολεία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη ότι ανοίγει κάτι άλλο», σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση. «Τα αισιόδοξα μηνύματα ως προς το εμβόλιο δεν πρέπει να χαλαρώσουν την προσπάθεια που κάνουμε όλοι, τη μάσκα, τις αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας», επεσήμανε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v