Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηχριστοδούλου: Aποφασίζουμε για σχολεία και αγορά

Ο καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως η απόφαση για άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων θα επανεξεταστεί. Προτάσεις για αγορές με click away, τουλάχιστον στην Αττική.

Χατζηχριστοδούλου: Aποφασίζουμε για σχολεία και αγορά
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Το άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων και πιθανά μέτρα περιορισμού της αυξημένης κινητικότητας που άρχισε με αφορμή την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή, με φόντο τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Κάθε συζήτηση για άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων παίρνει προς το παρόν αναβολή

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου επιβεβαιώνει πως υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων τίθεται υπό αίρεση η ήδη ειλημμένη απόφαση για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα.

«Θα περιμένουμε να δούμε και την επιδημιολογική εικόνα της Πέμπτης, θα βάλουμε στο τραπέζι όλα τα δεδομένα αναλυτικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής και θα κάνουμε τη σχετική εισήγηση για το αν θα ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή όχι», ανέφερε, ενώ απέφυγε να δώσει το στίγμα της δικής του εισήγησης, προτού ενημερωθεί και για τα σημερινά στοιχεία.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων επί δύο συνεχόμενες μέρες προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες, με έμφαση στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της πρωτεύουσας. Στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων περιορισμού της κινητικότητας στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Ορισμένες από τις προτάσεις που θα μπουν στο τραπέζι είναι η δυνατότητα αγορών μόνο με ραντεβού (click away ή click in shop), ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές, καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν να περιοριστεί ο αριθμός των μηνυμάτων που μπορεί να στείλει κάποιος στο 13033.

«Έχουν περάσει 10 μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αυτό που βλέπουμε, είναι πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στο ίδιο το λιανεμπόριο, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις τηρούνται τα μέτρα, αλλά στη γενικότερη κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί με αφορμή το άνοιγμά του και γύρω από αυτό», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου και εξήγησε: «Η επαναλειτουργία της αγοράς έδωσε ένα γενικότερο σήμα χαλάρωσης στην κοινωνία και αυξήθηκε πολύ η κινητικότητα στους δρόμους, με αφορμή αυτό το άνοιγμα. Ο κόσμος κρατήθηκε στο σπίτι στην περίοδο των γιορτών, λόγω των αυξημένων ελέγχων, αλλά άρχισε να βγαίνει περισσότερο στη συνέχεια. Κυκλοφορεί έξω χωρίς συγκεκριμένη αιτία, συναντιέται με άλλους σε σπίτια. Το γραφείο μου είναι στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας και αυτή τη στιγμή βλέπω από το παράθυρο τέσσερις κυρίες να κάθονται σε παγκάκι και να πίνουν καφέ, χωρίς να φοράνε μάσκες».

Click away και περιορισμός μηνυμάτων

Ο καθηγητής δεν αποκλείει μια εισήγηση της Επιτροπής για αγορές από καταστήματα μόνο με ραντεβού σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική, ενώ θα θεωρούσε πολύ χρήσιμο αν βρισκόταν εφικτός τρόπος περιορισμού στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορεί να στείλει ένας πολίτης για την έξοδό του από το σπίτι.

«Ξέρω ότι υπάρχει ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα. Θα το ξαναδούμε, μήπως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Όταν μπορεί κάποιος να στέλνει διαδοχικά μηνύματα και να βρίσκεται έξω όλη τη μέρα, έχουμε πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως κάθε άλλη συζήτηση για άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων που θα έμπαινε στο τραπέζι της συνεδρίασης θα πάρει αναβολή. «Δεν νομίζω να συζητηθεί κάτι πέρα από το τι θα γίνει με τα σχολεία και την αγορά», σημείωσε.

Ο ίδιος θεωρεί τη βρετανική μετάλλαξη κορωνοϊού ως μια από τις δύο κρίσιμες παραμέτρους που -μαζί με την αγορά- οδήγησαν στο «άλμα» κατά 50% των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. «Και χωρίς τις μεταλλάξεις, ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης», είπε, προσθέτοντας πως ακόμα κι αν δεν αποδειχτεί ότι αυτή προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα, εκ του αποτελέσματος θα αυξήσει τη θνησιμότητα, μέσω της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Αξιολογώντας τη σημερινή εικόνα, σε συνάρτηση και με τη διεθνή εμπειρία, ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκτιμά πως το 3ο κύμα της πανδημίας δεν θα έχει την ίδια ένταση με το δεύτερο, υπό την αίρεση πάντα του «άγνωστου Χ» της μετάλλαξης.

«Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος ασφαλείς εκτιμήσεις με αυτό τον ιό. Πολλά εξαρτώνται και από την επίδραση της μετάλλαξης», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αν δεν ανοίξουμε εστίαση και Πανεπιστήμια, που λόγω της κινητικότητας των φοιτητών δίνουν μεγάλη ώθηση στη μετάδοση, εκτιμώ ότι δεν θα φτάσουμε στις 3.000 κρούσματα που είχαμε στο δεύτερο κύμα. Ακόμα και μια ήπια αύξησή τους, ωστόσο, αν κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αυξήσει την πίεση στο σύστημα υγείας και να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Πρέπει να προσέχουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v