Κορωνοϊός: Εβδομαδιαία αύξηση 57% στα κρούσματα και 31,6% στη θετικότητα

Προβληματίζουν οι τάσεις της επιδημίας την τελευταία εβδομάδα. Εκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα. Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, η εικόνα στις ΜΕΘ.

Κορωνοϊός: Εβδομαδιαία αύξηση 57% στα κρούσματα και 31,6% στη θετικότητα

Τάσεις...απογείωσης έχουν οι δείκτες της επιδημίας της χώρας την εβδομάδα που διανύουμε. Η σύγκριση των στοιχείων Τρίτη - Τετάρτη 19 και 20 Ιανουαρίου με Τρίτη - Τετάρτη 26 και 27 Ιανουαρίου δείχνουν τα εξής:

  • Ο μέσος όρος κρουσμάτων ήταν 541 και έφτασε 850 (αύξηση 57%).
  • Η θετικότητα των κρουσμάτων ήταν 1,74% και ανέβηκε στο 2,29% (αύξηση 31,6%).

Στον υπολογισμό δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία που συλλέγονται κάθε Δευτέρα, καθώς η συγκεκριμένη μέρα έχει ελάχιστα τεστ, τα οποία δεν επιτρέπουν σύγκριση.

Το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο είναι παρόμοιο με το χθεσινό, στοιχείο που δείχνει πως η αυξητική τάση τείνει να παγιωθεί.

Οι νοσηλείες έχουν μία σταθεροποιητική τάση. Τη Δευτέρα, νοσηλεύονταν 115 ασθενείς σε απλές κλίνες CoViD-19, την Τρίτη 150 και σήμερα 112 ασθενείς. Συνολικά, νοσηλεύονται 1.445 ασθενείς.

Τα νέα δεδομένα αναμένεται να αξιολογηθούν την Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, απαιτείται προσοχή στα άτομα άνω των 75 ετών, λέγοντας πως η εικόνα της Αττικής προβληματίζει. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης μετάδοσης Rt του ιού είναι 0,88 στην Επικράτεια και 0,98 στην Αττική, με όριο λήψης μέτρων το "1".

Η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 48% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 50% στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τα ενεργά κρούσματα είναι 5.324, εκ των οποίων τα 2.374 στην Αττική και τα 951 στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι περιοχές με υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι: Θήρα, Μύκονος, Βοιωτία, Ροδόπη, Δυτική Αττική και Λακωνία.

Οι περιοχές που βρίσκονται σε επιτήρηση από τους ειδικούς είναι η Μαγνησία, η Εύβοια, η Αχαϊα και η Αττική (Βόρεια, Κεντρική, Ανατολική).

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην επίδραση του λιανεμπορίου στην αύξηση των κρουσμάτων, σχολιάζοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα, καθώς τα καταστήματα έχουν ανοίξει μόλις για οκτώ ημέρες.

Εμβόλια

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού, επισήμανε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των πολιτών που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες. Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικοί και άλλη ηλικιακή ομάδα.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσουν ορισμένα σημεία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τα θέματα της Υγείας, εκτιμώντας πως οι αλλαγές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την περαιτέρω ενοποίηση των χωρών.

Τα κράτη μέλη - είπε - οφείλουμε να εξετάσουμε τη διαπραγμάτευση από σχέση ισχύος:

"Να διαμορφωθεί ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό για την παραγωγή των εμβολίων προήλθαν από κρατικούς προϋπολογισμούς. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τους όρους διαπραγμάτευσης".

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v