Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «Μήδεια» άφησε πίσω της 255 τόνους κλαδεμάτων στον Δήμο Χαλανδρίου

Αποκαλυπτικό της προσπάθειας που καταβλήθηκε, είναι το γεγονός ότι για την αποκομιδή τους απαιτήθηκαν 450 δρομολόγια με όλα τα διαθέσιμα οχήματα του Δήμου, από 3.483 σημεία.

Η «Μήδεια» άφησε πίσω της 255 τόνους κλαδεμάτων στον Δήμο Χαλανδρίου

Την τεράστια απώλεια φυτικού κεφαλαίου που άφησε πίσω της η «Μήδεια», αποκαλύπτει ο απολογισμός στον Δήμο Χαλανδρίου. Συγκεκριμένα, από τις 18 έως και τις 27 Φεβρουαρίου, απομακρύνθηκαν από τη δημοτική υπηρεσία σχεδόν 255 τόνοι κλαδεμάτων, δηλαδή 2.226 κυβικά μέτρα κλαδιών, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% της ετήσιας συγκομιδής πρασίνου! Και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, το ότι ο όγκος αυτός των πεσμένων δέντρων και κλαδιών δημιουργήθηκε σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα!

Αποκαλυπτικό της προσπάθειας που καταβλήθηκε, είναι το γεγονός ότι για την αποκομιδή τους απαιτήθηκαν 450 δρομολόγια με όλα τα διαθέσιμα οχήματα του Δήμου, από 3.483 σημεία (κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους). Την υπηρεσία του Δήμου συνέδραμαν στο έργο της και δύο εξωτερικοί συνεργάτες με αντίστοιχο εξοπλισμό.

Το μέγεθος της ζημιάς ήταν τόσο μεγάλο, ώστε η υπηρεσία Πρασίνου παρενέβη σε 634 σημεία για να κόψει κλαδιά και δέντρα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, από τις 16 Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό κλαδεμάτων που πραγματοποιεί η υπηρεσία μέσα σε ένα χρόνο! Το έργο της συνέδραμαν και δύο ιδιωτικά καλαθοφόρα.

Το αποκαρδιωτικό είναι ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υπηρεσίας Πρασίνου, τα 100 δέντρα -κυρίως Πεύκα- σε όλο το Χαλάνδρι και τα 53 στη Ρεματιά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σημαντική στην όλη διαχείριση αποδείχτηκε η αποστολή των φορτίων των κλαδεμάτων στο ΟΑΚΑ αντί της Φυλής, μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς διασφαλίστηκαν πόροι, καύσιμα και χρόνος και αντιμετωπίστηκε η έλλειψη ικανού χώρου στο αμαξοστάσιο του Δήμου, για την απόθεση των κλαδεμάτων.

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Κώστας Ευθυμίου τόνισε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί στη συνέχεια ποια δέντρα θα λυγίσουν υπό το βάρος του χιονιού, όταν αυτά έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες και έχουν κριθεί υγιή. «Η μόνη πρόβλεψη σ' αυτή την περίπτωση θα ήταν η κοπή όλων των δέντρων», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η υπηρεσία έχει προβεί από το 2015 σε προληπτικά κλαδέματα 3.500 δέντρων.

Αναφορικά με το αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για υπόδειξη δέντρων που πρέπει να κοπούν λόγω της εγγύτητας με καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Ευθυμίου υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ανταποκριθεί αποστέλλοντας τις απαραίτητες υποδείξεις, χωρίς όμως να έχουν λάβει μια συγκεκριμένη απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ για το αν και πότε θα κοπούν τα δέντρα που υποδείχτηκαν.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο, πως οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου κατέβαλαν υπερπροσπάθεια και εργάστηκαν με αυταπάρνηση ακόμη και σε 24ωρες βάρδιες, για να κρατήσουν την πόλη όρθια απέναντι σ' ένα σπάνιο για τα δεδομένα του Χαλανδρίου καιρικό φαινόμενο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v