Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση στο ΑΠΘ: Ελεύθεροι οι 16 συλληφθέντες, από τους 33 προσαχθέντες

Εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αδικήματα που τους βαρύνουν.

Επιχείρηση στο ΑΠΘ: Ελεύθεροι οι 16 συλληφθέντες, από τους 33 προσαχθέντες

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν 16 από τις 33 προσαγωγές ατόμων που πραγματοποίησε το πρωί η αστυνομία κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αδικήματα που τους βαρύνουν.

Νωρίτερα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, είχε γνωστοποιήσει ότι από τους 33 προσαχθέντες «οι 19 δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο».

Με εντολή εισαγγελέα, πάντως, ελεύθεροι και οι 16 συλληφθέντες. Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους αφορά το αδίκημα της παράνομης παραμονής σε δημόσια υπηρεσία (168 παρ. 1 ΠΚ).

Λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι. Όταν η δικογραφία διαβιβαστεί στην εισαγγελία θα οριστεί ρητή δικάσιμος.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου γύρω στις 3.30 μμ η πορεία των φοιτητών στην οποία συμμετείχαν καθηγητές και εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων, λίγη ώρα μετά τα επεισόδια που προηγήθηκαν στην Καμάρα, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας διαδηλωτών που αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της.

Η πορεία ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι από το άγαλμα του Βενιζέλου -όπου υπήρχε προσυγκέντρωση από τις έντεκα το πρωί - και ενώθηκε στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας με ένα ακόμη μπλοκ, το οποίο είχε προσυγκεντρωθεί σε άλλο σημείο στην Εγνατία κοντά στην Καμάρα. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την πλατεία Αγίας Σοφιας και μέσω της οδών Τσιμισκή , Ίωνος Δραγούμη, Αγίου Δημητρίου και Ιασωνίδου έφτασε στο ύψος της Καμάρας.

Στο σημείο αυτό, ομάδα διαδηλωτών ζήτησε από την αστυνομία να αποσύρει τις κλούβες και να ανοίξει το δρόμο προς τα πανεπιστήμια, αλλά το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό και λίγο αργότερα ακολούθησε ένταση με ρίψεις αντικειμένων από διαδηλωτές και χρήση δακρυγόνων από την πλευρά της Αστυνομίας.

Η πορεία μετά την ένταση που σημειώθηκε έστριψε από την οδό Ιασωνίδου στην Εγνατία ενώ η ρίψη χημικών από την αστυνομία και αντικειμένων προς τις αστυνομικές δυνάμεις συνεχίστηκαν μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου, όπου και οι διαδηλωτές αποχώρησαν.

Στις συγκεντρώσεις τους και κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την παρέμβαση της αστυνομίας για εκκένωση του κατειλημμένου κτίριου της πρυτανείας, καθώς και κάθε ανάμιξη της στα πανεπιστήμια, ζήτησαν παραίτηση του πρύτανη και φώναζαν συνθήματα για την κατάργηση του νόμου στις ανώτατες σχολές και υπέρ των συλληφθέντων.

ΣΥΡΙΖΑ: Αχρείαστη ενέργεια, είχαν ανακοινώσει τη λήξη...

Η αστυνομική επέμβαση στην πρυτανεία του ΑΠΘ, τα ξημερώματα και ενώ οι φοιτητές είχαν εξαγγείλει τη λήξη της κατάληψης για σήμερα στις 11:00, αποτελεί άλλη μια αντιδημοκρατική πρόκληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τι εξυπηρέτησε άραγε μια τέτοια αχρείαστη ενέργεια, δεδομένου ότι η κατάληψη της πρυτανείας είχε ουσιαστικά τελειώσει, χάρη στο διάλογο που προηγήθηκε εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας; Η απάντηση είναι προφανής: στην αναστήλωση του καταρρακωμένου γοήτρου της κυβέρνησης, ενόψει της αυριανής απολογίας του πρωθυπουργού στη Βουλή».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επέμβαση της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Αυτοί που έσπειραν διχασμό, αστυνομοκρατία, ξυλοφόρτωμα των νέων και διαστρέβλωση, θερίζουν τώρα τις θύελλες της αποδοκιμασίας. Όλους αυτούς δεν μπορείτε να τους «εκκενώσετε» κύριε Μητσοτάκη. Γιατί στο πρόσωπο και στην κραυγή «Πονάω» του νεαρού που χτυπήθηκε ανηλεώς από τους πραιτοριανούς σας στη Νέα Σμύρνη, οι πάντες αναγνώρισαν τον εαυτό τους - θύματα της πολιτικής σας», σημειώνει.

«Μην ψάχνετε λοιπόν για αντιπερισπασμούς. Εσείς είστε ο εμπνευστής της επίθεσης εναντίον της κοινωνίας και της νεολαίας. Εσείς κύριε Μητσοτάκη είστε ο θύτης και ο κατηγορούμενος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v