Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήμος Διονύσου: Η βραδυφλεγής βόμβα και οι ευθύνες για τη Μήδεια

Η κακοκαιρία «Μήδεια» πέρασε, αλλά οι συνέπειες στο Δήμο Διονύσου δεν έχουν τελειώσει. Αντιθέτως, αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για όλη την περιοχή. Οι ευθύνες, τα πρόσωπα, οι μαρτυρίες και η επόμενη μέρα.

Δήμος Διονύσου: Η βραδυφλεγής βόμβα και οι ευθύνες για τη Μήδεια

Στη σκιά, της «Μήδειας», αλλά και της βραδυφλεγούς βόμβας, που απειλεί πλέον όχι μόνο το Δήμαρχο και τις συνδιοικούσες παρατάξεις Καλαφατέλη/Τσεβά, αλλά το σύνολο της περιοχής και των κατοίκων της, εκτυλίχθηκε την περασμένη Τρίτη η μαραθώνια 7ωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, με ζωντανή μετάδοση μέσω youtube.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης (εικονιζόμενος στη κεντρική φωτό) μίλησε για 50 ολόκληρα λεπτά, κάνοντας ένα «διάγγελμα» που σχεδόν εξ ολοκλήρου αντικατόπτριζε τον γραπτό απολογισμό που είχε δημοσιεύσει ελάχιστες μέρες πριν.

Όμως, έστω και με καθυστέρηση τριών εβδομάδων, ζήτησε «συγνώμη» από τους δημότες, ομολογώντας ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική προστασία. Κι ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για ζωτικής σημασίας θέματα που είχαν επισημανθεί, , όπως η έλλειψη γεννητριών στο Δημαρχείο, σε δημοτικά κτήρια και στα αντλιοστάσια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στρατηγεία και η διακοπή ρεύματος, να μετατραπεί και σε διακοπή νερού.

Μίλησε επίσης-αορίστως- για λάθη και παραλείψεις, επιμένοντας όμως ότι ο Δήμος ήταν έτοιμος αλλά το πρωτόγνωρο φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνάμεις του, ενώ προσπαθώντας να διατηρήσει την ενότητα στις συγκυβερνώσες παρατάξεις, επιχείρησε να διασκεδάσει την εντυπώσεις που προκάλεσε η καρατόμηση αρμοδιοτήτων στους δύο έως πρότινος εντεταλμένους συμβούλους πολιτικής προστασίας κκ. Κρητικό και Πέππα.

Από την πλευρά της σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «πλήρη εξαφάνιση» και «οικτρή κατάσταση» του Δήμου, μέσα στην κακοκαιρία, αλλά και για πακτωλό υποσχέσεων, κατόπιν εορτής, ότι θα γίνουν τώρα όσα έπρεπε να γίνουν πριν, σε βαθμό που να θυμίζουν… προεκλογική περίοδο.

Η μαρτυρία καταπέλτης

Καταπέλτης ωστόσο ήταν η live μαρτυρία υπαλλήλου του Δήμου, της οποίας η κόρη, έγκυος ούσα, ήταν εγκλωβισμένη και μετά τα όσα πέρασε, γέννησε πρόωρα. To «κατηγορώ», για την ολιγωρία του Δήμου ήταν δριμύ, καθώς όπως δηλώθηκε, παρά τις εκκλήσεις της για βοήθεια στην αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος (και αρμόδια για θέματα πολιτικής Προστασίας) Γιούλα Λακαφώση (φωτ. κάτω), από πολύ νωρίς τη συγκεκριμένη ημέρα, τελικά ο απεγκλωβισμός έγινε το βράδυ, όχι όμως από το Δήμο, αλλά από 2-3 γείτονες και εθελοντές!

Από την πλευρά της η κα Λακαφώση, υποστήριξε ότι εστάλησαν έξι φορές οχήματα του Δήμου, αλλά δεν κατόρθωσαν τον απεγκλωβισμό, που κατάφεραν οι ολιγάριθμοι ιδιώτες (αναλυτικά το χρονικό της συγκεκριμένης συγκλονιστικής μαρτυρίας, που αξίζει να διαβάσετε, όπως δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα Βορεινή.

Τα τρία «καυτά» ερωτήματα

Υπήρξαν τρία ερωτήματα, που επαναλήφθηκαν πιεστικά μέσα στη συνεδρίαση:

  • Ποιοι είχαν την ευθύνη του αποτυχημένου σχεδιασμού για τη Μήδεια;
  • Ποιοι είχαν την ευθύνη της εκτέλεσης του σχεδίου, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας
  • Γιατί δεν ενέκρινε ο Δήμος το Σχέδιο «Βορέας» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που έπρεπε να έχει εγκριθεί υποχρεωτικά μέσα στον Ιανουάριο, με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και σχεδιασμούς, όταν το σχέδιο αυτό αφορά ειδικώς θέματα σφοδρών χιονοπτώσεων και κακοκαιρίας;

Ως προς το τελευταίο ερώτημα, οι λακωνικές απαντήσεις που δόθηκαν, του τύπου «θέλαμε αλλά δεν… προκάναμε», ασφαλώς ουδένα καλύπτουν. Ως προς τα δύο πρώτα ερωτήματα όμως, που αφορούν άμεσα και το… «είμαστε πανέτοιμοι» του κ. Καλαφατέλη, ΠΡΙΝ τη Μήδεια, άκρως αποκαλυπτική ήταν η προφορική και γραπτή δημόσια τοποθέτηση του κ. Θανάση Κρητικού. Δηλαδή του έως πρότινος εντεταλμένου συμβούλου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με δικαίωμα υπογραφής, ο οποίος παραμένει δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου. Τι είπε:

 

Για το ποιος ήταν υπεύθυνος για το σχέδιο και την υλοποίηση του (η ερώτηση έγινε επίμονα από την αντιπολίτευση κι απάντηση δεν πήρε από τον Δήμαρχο):

 

«Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος και Υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία σε κάθε Δήμο, βάσει της νομοθεσίας, είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος»….

«Με εντολή Δημάρχου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Οργάνου παρουσία των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, των Προέδρων των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας, της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος (σ.σ. η κα Γιούλα Λακαφώση) και των δυο Εντεταλμένων Συμβούλων. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τον συντονισμό και την εποπτεία με τομέα ευθύνης κάθε Κοινότητα του Δήμου θα είχαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος»…

«Η διαχείριση όλων των μηχανημάτων και αλατοδιανομέων έγινε κεντρικά από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος χωρίς να γνωρίζουμε πρόγραμμα οδηγών, χειριστών, ωράρια και συνθέσεις πληρωμάτων, πού και πότε βρίσκεται κάθε υπάλληλος και ποια εργασία του έχει ανατεθεί»….

 

Για το αν ο Δήμος ήταν όντως «πανέτοιμος» για τη Μήδεια και για το αν φταίει αποκλειστικώς η πτώση δέντρων και κλαδιών για τον μη καθαρισμό των δρόμων από το χιόνι, αλλά και την κατάρρευση του Δήμου, όπως υποστήριξε η συμπολίτευση:

 

«Ο στόλος των οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως εκχιονιστικά είναι τουλάχιστον δεκαετίας. Οι αλατοδιανομείς είναι πεπαλαιωμένοι, οι βλάβες είναι συχνές και τα ανταλλακτικά που απαιτούνται για συντηρήσεις και επισκευές δεν βρίσκονται στην αγορά»…

«Όπως γίνεται αντιληπτό, με ανεπαρκή στόλο οχημάτων και με μηχανήματα και εργαλεία ελλιπή και προβληματικά δεν εξασφαλίζεται η βεβαιότητα ότι ο Δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει σε έντονα καιρικά φαινόμενα»…

«Γεγονός είναι ότι έμειναν δρόμοι ακαθάριστοι διότι δεν έγινε ο εκχιονισμός που έπρεπε να γίνει. Αναφέρομαι, φυσικά, σε περιοχές και σημεία όπου ΔΕΝ σημειώθηκε πτώση δέντρων. Αυτό συνέβη διότι δεν υπήρξε πλαίσιο, σχέδιο και πρόγραμμα για κάθε χειριστή και μηχάνημα, για τον τρόπο της επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης των εμπλεκόμενων, για το ποιος και πώς θα ασκούσε τον έλεγχο και την εποπτεία, για το ποιος και πώς θα αντιμετώπιζε τα απρόοπτα προβλήματα»…

«Αποδείχθηκαν καταστροφικές οι ελλείψεις σε μηχανήματα, λεπίδες, αλατοδιανομείς, αλυσοπρίονα, γεννήτριες και χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και κινδύνων».

Θα αντιτάξει ίσως ο αναγνώστης ότι αυτά τα λέει ένας άνθρωπος ο οποίος καρατομήθηκε (ως προς αυτές τις αρμοδιότητες) από τον Δήμαρχο και διαπληκτίστηκε μαζί του. Ωστόσο ούτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ούτε και εκ των υστέρων, παρότι υπήρξε δημοσίευση και στον Τύπο, επιχείρησε οιοσδήποτε να διαψεύσει έστω και λέξη από τα όσα αποκάλυψε!

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ Κρητικού (φωτ. κάτω), με περαιτέρω ενδιαφέρουσες αναφορές, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι ότι βασικοί υπεύθυνοι για τα όσα έγιναν και τα όσα δεν έγιναν, πριν και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ήταν πρωτίστως και ιεραρχικά ο ίδιος ο Δήμαρχος και η αρμόδια αντιδήμαρχος Γιούλα Λακαφώση. Προφανώς μερίδιο ανήκει και στους δύο εντεταλμένους συμβούλους εκ του ρόλου τους. Ωστόσο ερώτημα παραμένει το τι έχουν να πουν ως εμπλεκόμενοι και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, οι οποίοι όλως περιέργως, πλην ενός, (της Δροσιάς), έλαμψαν δια της… απουσίας τους, σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι τα θέματα «καίνε» τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες…προεδρεύουν!

Σε ότι αφορά ειδικώς την κα Λακαφώση απορίας άξιο είναι και το γεγονός ότι μια από τις πιο κρίσιμες Αντιδημαρχίες, αυτή του Περιβάλλοντος και με τις αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας, ανατέθηκε από τον Δήμαρχο, σε μια κυρία που σύμφωνα τουλάχιστον με το βιογραφικό της, έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με θεατρικές και πολιτιστικές δραστηριότητες!

Η επόμενη μέρα….

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Μήδεια, εκτός από δεινά για τους πολίτες, έφερε και ορισμένα θετικά. Το πρώτο, ίσως και το κυριότερο, είναι η ενεργοποίηση των δημοτών που διαπίστωσαν -με οδυνηρό τρόπο- πόσο μεγάλη επίδραση μπορεί να έχει στις ζωές και τις περιουσίες τους, ο «μικρόκοσμος» των τοπικών αρχόντων.

Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους πιο «φρέσκους» δημότες, που ήρθαν στην περιοχή τις τελευταίες 1-2 δεκαετίες, με την αίσθηση ότι μετακομίζουν σε «προνομιούχο» προαστιακή περιοχή και βρέθηκαν να επιστρέφουν στο… 1900, χωρίς νερό, ρεύμα και με κλεισμένους δρόμους.

Η αντίδραση τους εκδηλώνεται όχι μόνο με την πιο στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, αλλά και με την άσκηση πιέσεων και κριτικής, μέσω και των social media, όπως και με τον σχηματισμό ενεργών ομάδων που φιλοδοξούν να παίξουν θετικό ρόλο, έναντι τόσο δημοτικών όσο και κεντρικών (εκ μέρους του κράτους και των μηχανισμών του) πράξεων και παραλήψεων.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση (με επικεφαλής τους κκ. Ζαμάνη, Κουριδάκη, Παντελόγλου, Κλήμη) φαίνεται να συνειδητοποιεί πως ο παραταξιακός κατακερματισμός, τελικά αποδυναμώνει το θεσμικό ρόλο και την κοινωνική εμβέλεια της, αρχίζοντας να κινείται συντονισμένα, στις διεκδικήσεις της. Γεγονός που τουλάχιστον «στα μεγάλα» θα έπρεπε να είναι αυτονόητο από καιρό, αφού αθροιστικά διαθέτει ένα ισχυρότατο όπλο: Την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου!

Ενδεικτικό της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται, είναι και το γεγονός ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για την μελλοντική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, υιοθετήθηκαν στο συμβούλιο από τη συμπολίτευση.

… και η βραδυφλεγής βόμβα

Όλα αυτά όμως διαδραματίζονται στη σκιά τριών μεγάλων -και αλληλοσυνδεόμενων- θεμάτων που αναδείχθηκαν στην επικαιρότητα μέσω της Μήδειας, κι αποτελούν ζητήματα «ζωής και θανάτου» για την περιοχή σε σχέση με τους κινδύνους πυρκαγιάς, καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος

-Το πρώτο θέμα, που συνιστά κατά κυριολεξία βραδυφλεγή βόμβα για ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Διονύσου, αφορά τις τεράστιες ποσότητες πεσμένων δέντρων και κλαδιών, που απειλούν να λειτουργήσουν ως «προσάναμμά» στο ενδεχόμενο πυρκαγιών.

Περισσότερο ορατό στη πλειονότητα των δημοτών είναι βεβαίως το σκέλος του προβλήματος που αφορά τους δρόμους, τις αυλές των σπιτιών και τα σε πολλές περιπτώσεις άδεια οικόπεδα, κ.λπ. Ένα πρόβλημα που πράγματι ο Δήμος έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες να αντιμετωπίζει σταδιακά, δεδομένου και του μεγάλου όγκου αποκομιδής.

Όμως, το λιγότερο εμφανές και εξαιρετικά κρίσιμο μέρος του προβλήματος, αφορά τις δασικές εκτάσεις της περιοχής, πέριξ των οποίων έχει αναπτυχθεί ο αστικός ιστός, όπου επικρατεί η ίδια κατάσταση σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Κι αυτό, λόγω και θεσμικού πλαισίου, δεν είναι θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του ο Δήμος, αφού πρέπει να εμπλακούν διάφοροι φορείς, από το Δασαρχείο, ως την Πολιτική Προστασία.

-Το δεύτερο θέμα, εξαιρετικά άμεσο, αφορά τις γεννήτριες που πρέπει να τοποθετηθούν στα αντλιοστάσια του Δήμου, προκειμένου να μην κόβεται το νερό επειδή κόπηκε το ρεύμα. Διότι μπορεί με την «Μήδεια» να αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη έλλειψη, το καλοκαίρι όμως στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, (που σχεδόν πάντα συνοδεύεται από διακοπές ρεύματος), απειλεί την ίδια την επιβίωση των δημοτών, στερώντας τους το πιο στοιχειώδες μέσο άμυνας.

Το ότι για να γίνει αυτό πρέπει και να… περιφραχτούν τα αντλιοστάσια, που ως τώρα είναι «ξέφραγο αμπέλι», όπως αναφέρθηκε, δεν είναι θέμα των δημοτών, αλλά εκείνων που το αμέλησαν ως τώρα, ασχολούμενοι με… φιοριτούρες, πριν καν λύσουν τα βασικά. Το ότι μπήκαν ή θα μπουν οι γεννήτριες στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» επίσης δεν λέει τίποτε στον δημότη, που γνωρίζει πια το πρόβλημα, όπως και το ότι ο Δήμος έχει προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων . Το θέμα πλέον είναι πόσες από αυτές θα υπάρχουν ΠΡΙΝ χρειαστούν!

-Το τρίτο θέμα, μακροχρόνιο εκ φύσεως στην εφαρμογή του αφορά την υπογειοποίηση των καλωδίων στην ευρύτερη περιοχή, που υποτίθεται ότι αποτελεί πλέον θέμα προτεραιότητας και για την κυβέρνηση, με εκτελεστικό βραχίονα τον υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ. Η υλοποίηση του όμως, θα απαιτήσει ευρεία κινητοποίηση και εγρήγορση, δεδομένης της γνωστής σε ολους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Το γεγονός ότι ήδη μαζεύονται υπογραφές πολιτών, με πρωτοβουλία ορισμένων δημοτών, αποτελεί μια πρώτη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πράξεις και παραλήψεις στο μικροσκόπιο

Η αναφορά της εμπλοκής άλλων φορέων και υπηρεσιών στα θέματα αυτά, δεν έγινε για να απαλλάξει το Δήμο από τις ενδεχόμενες μελλοντικές ευθύνες του, ούτε ακόμη και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Όπως φάνηκε καθαρά και στη «Μήδεια», τα εξώδικα κατόπιν εορτής, και τα πινγκ-πονγκ ευθυνών, αφού συντελεστεί η καταστροφή, ουδεμία σημασία έχουν.

Αυτό που «μετράει» ο δημότης, δεν είναι αν κάποιος έστελνε τυπικές επιστολές και μετά ως καλός γραφειοκράτης, αναπαύθηκε με ήσυχη τη συνείδηση του. Μετράει το ποιοι αγωνίζονται με κάθε νόμιμο μέσο, για να προστατεύσουν τους δημότες τους, να τους ενημερώσουν ουσιαστικά, κι αν χρειαστεί να τους κινητοποιήσουν.

Ειδικά όμως για τις κυβερνώσες παρατάξεις «Δύναμη Ευθύνης» και «Η πόλη μας το σπίτι μας», είναι σαφές ότι μετά τη «Μήδεια» που επέφερε σφοδρό πλήγμα αξιοπιστίας, στη συνείδηση μεγάλου μέρους των δημοτών, ενώ οδήγησε με αρνητικό τρόπο τον Δήμο Διονύσου, στο προσκήνιο της πανελλαδικής επικαιρότητας, δεύτερη «συγνώμη» δε χωράει…

Πράξεις και παραλήψεις είναι πλέον στο μικροσκόπιο.

ΥΓ: Σε προηγούμενο σημείωμα αναφερθήκαμε σε καταγγελίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης για τρία θέματα, τα οποία εθίγησαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις:

-Για τα κονδύλια ύψους 310.000 ευρώ που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της κατεπείγουσας αναμόρφωσης του προϋπολογισμού λόγω Μήδειας, με επικεφαλίδες μεταξύ άλλων, περί «ολοκληρωμένης διαχείρισης της αστικής πανίδας» και «προαγωγής της κοινωνικής και πολιτιστικής βιωσιμότητας», δεν ακούσαμε καμία απάντηση από τη συμπολίτευση.

-Για τις προσλήψεις με προκήρυξη στις 23 Φλεβάρη και λήξη το μεσημέρι της… επόμενης ημέρας, με την αιτιολογία «επείγουσες ανάγκες λόγω Covid 19», μέσω της οποίας προσλήφθηκαν κατά πλειονότητα… ανειδίκευτοι εργάτες, ο Δήμαρχος είπε απλώς ότι λένε αναλήθειες όσοι υποστηρίζουν ότι εξυπηρετήθηκαν «ημέτεροι».

-Για το κονδύλι ύψους 8.100 ευρώ που εγκρίθηκε εκ των υστέρων για υπηρεσίες φιλοξενίας ατόμων που είχαν ανάγκη, από ξενοδοχείο της περιοχής, μέσα στη «Μήδεια», ενώ δεν εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, ούτε υπήρξε ενημέρωση των δημοτών για αυτή την δυνατότητα, ο Δήμαρχος ανέφερε:
Ότι φιλοξενήθηκαν επτά δημότες, με συνολικό κόστος 622 ευρώ, ενώ υποστηρίχθηκε και το επιχείρημα ότι «τα δωμάτια ήταν λίγα κι αν βγάζαμε ανακοίνωση θα είχαμε πάρα πολλές αιτήσεις», παρότι προφανώς θα μπορούσε να υπάρξει σειρά προτεραιότητας, αλλά και συνεργασία με ξενοδοχεία όμορων Δήμων.

Όπως είπε τα παραπανήσια χρήματα θα αποδεσμευτούν, χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί δεσμεύτηκε πολλαπλάσιο ποσό του κατά τα λεγόμενα του απαιτούμενου, σε μια εκ των υστέρων έγκριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v