Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2021

Βροχή από καταγγελίες και απανωτές παραιτήσεις στο Δήμο Διονύσου

Βροχή από καταγγελίες και απανωτές παραιτήσεις στο Δήμο Διονύσου

Μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί θυμίζει ο Δήμος Διονύσου, καθώς τα απίστευτα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Μήδεια, με δεκάδες χιλιάδες δημότες να μένουν χωρίς ρεύμα, νερό και οδικές προσβάσεις, σε πολλές περιπτώσεις για πέντε, έξι, ακόμη και επτά ημέρες, έχουν δημιουργήσει κύμα αγανάκτησης που απειλεί να σαρώσει τους δημοτικούς «άρχοντες». Με πρώτο, τον (εικονιζόμενο στη φωτό) Δήμαρχο Γιάννη Καλαφατέλη.

«Λάδι στη φωτιά» λίγες μέρες μετά τις εκτεταμένες καταστροφές στο Δήμο, έριξαν οι καταγγελίες για συγκεκριμένες ενέργειες του Δημάρχου, σε σχέση με προσλήψεις και εγκρίσεις κονδυλίων, που φαίνεται να εξαγριώνουν περισσότερο, ακόμη και δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του:

Α) Σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη της κακοκαιρίας, έγινε προκήρυξη για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο Δήμο, ώστε να καλυφθούν δήθεν ειδικές ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Η προκήρυξη έγινε στις 23 Φεβρουαρίου, με όριο κατάθεσης αιτήσεων, την… επόμενη μέρα το μεσημέρι! Μέσω αυτής, καταγγέλλει η αντιπολίτευση, προσλήφθηκαν διάφοροι ημέτεροι, ενώ στη πλειονότητα τους οι προσληφθέντες (λόγω αναγκών covid-19 θυμίζουμε) είναι… ανειδίκευτοι εργάτες!

Β) Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε από τις συγκυβερνώσες παρατάξεις Καλαφατέλη/Τσεβά, τροποποίηση του προϋπολογισμού, η οποία πέρα από κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (σ.σ. ορθό και αναμενόμενο) περιλάμβανε έκτακτα κονδύλια ύψους 310.000 ευρώ με ονομασίες όπως… «Ολοκληρωμένη παρέμβαση στη διαχειριστική αλυσίδα της αστικής πανίδας του Δήμου» και «Υπηρεσίες για την προαγωγή και ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτισμικής βιωσιμότητας». Αυτά, όταν την ίδια στιγμή περικόπηκε στο μισό (κατά 500.000 ευρώ) η επιχορήγηση του Νομικού Προσώπου Προστασίας Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου!

Γ) Σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, εγκρίθηκε εκ των υστέρων κονδύλι ύψους 8.100 ευρώ, με απ' ευθείας ανάθεση σε ξενοδοχείο της περιοχής, για τη φιλοξενία ατόμων και οικογενειών που είχαν ανάγκη (λόγω έλλειψης ρεύματος, θέρμανσης κ.λπ.). Πέρα της «εκ των υστέρων» έγκρισης, μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στους δημότες, ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση και ενημέρωση του κοινού για τη συγκεκριμένη δυνατότητα φιλοξενίας, καθόλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας και των έκτακτων συνθηκών.

Σύμφωνα άλλωστε με ρεπορτάζ ΜΜΕ της περιοχής, δεν έλαβαν σχετική γνώση ούτε οι προϊστάμενοι της πολιτικής προστασίας, όπως άλλωστε δήλωσε ο ένας εξ αυτών, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του… Δημάρχου, καταψηφίζοντας μάλιστα στην Οικονομική Επιτροπή την έγκριση του συγκεκριμένου κονδυλίου, μετά από σφοδρό διαπληκτισμό με τον κ. Καλαφατέλη.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στην ίδια συνεδρίαση, ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Κριεμάδης, υποστήριξε (σύμφωνα με το παραπάνω ρεπορτάζ που δεν έχει διαψευστεί), πως δεν βγήκε σχετική ανακοίνωση, επειδή… τα δωμάτια ήταν λίγα και οι αιτήσεις θα ήταν πολλές! «Φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν ούτε τι σημαίνει σειρά προτεραιότητας, ούτε ότι υπάρχουν ξενοδοχεία και σε όμορους δήμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν», σχολίασε δεικτικά στέλεχος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «βόλεψαν κάποιους ελάχιστους που είχαν απ' ευθείας επαφές».

Το ότι ο κ. Καλαφατέλης και η παράταξη του πιέζονται από το βάρος της κατακραυγής, σχετίζεται άμεσα και με θέματα που δεν αφορούν στο βαρύ χιονιά και την πρωτοφανή σε αριθμό πτώση δέντρων και κλαδιών, για την οποία βαρύτατες ευθύνες φέρει και ο ΔΕΔΔΗΕ.

-Το Δημαρχείο ερημώθηκε μέσα στη διάρκεια της κακοκαιρίας, όπως και πολλά άλλα δημοτικά κτήρια, διότι κανένα εξ αυτών δεν διέθετε οποιαδήποτε γεννήτρια. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει χωρίς «αρχηγεία» και βάσεις ο Δήμος αλλά και να διαλυθούν οι επικοινωνίες.

-Οι δραστηριότητες Πολιτικής Προστασίας κατέρρευσαν, καθώς, όπως δηλώνουν υπεύθυνοι του Δήμου, δεν υπήρχε σχέδιο και συντονισμός, ούτε καν επικοινωνίες από ένα σημείο και μετά, ενώ ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θανάσης Κρητικός, έφτασε να αλληλοκατηγορείται δημοσίως με τον άμεσο προϊστάμενο του, τον Δήμαρχο για το ποιος ήταν περισσότερο… άφαντος στη διάρκεια της κρίσης, πριν υποβάλει και την παραίτηση του, από εντεταλμένος σύμβουλος! Σημειωτέον ότι πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση μέσα σε λίγες μέρες, καθώς προηγήθηκε η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Στέφανου Μηχιώτη.

- Τα αντλιοστάσια του Δήμου είτε δεν είχαν γεννήτριες, είτε στα ελάχιστα που είχαν, οι γεννήτριες δεν λειτούργησαν! Το αποτέλεσμα ήταν η διακοπή ρεύματος, να εξελιχτεί σε διακοπή νερού, για μέρες, σε δεκάδες χιλιάδες δημότες.

Μετά από όλα αυτά, η πίεση για μια «ανοικτή» συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι δημότες και άλλοι φορείς , είναι τεράστια. Ο κ. Καλαφατέλης προσπάθησε να το αποφύγει με τη δικαιολογία ότι «δεν έχει την τεχνολογία ο Δήμος», κάτι που δεν έγινε βεβαίως πιστευτό, σε μια εποχή που οι τηλεδιασκέψεις και τα τηλεσυνέδρια είναι πανταχού παρόντα, ενώ ταυτόχρονα όρισε Δημοτικό Συμβούλιο για την… Τσικνοπέμπτη, χωρίς ατζέντα απολογισμού για τα όσα έγιναν στη διάρκεια της Μήδειας! Σκόνταψε όμως στην αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που εναρμονιζόμενη με τους δημότες δήλωσε από κοινού ότι δεν θα προσέλθει κι ότι ζητά ειδική «δημόσια» συνεδρίαση, με ανοικτή δηλαδή τηλεδιάσκεψη, για να παρακολουθούν και όσοι δημότες θέλουν.

Κατόπιν αυτού και μη έχοντας απαρτία την Τσικνοπέμπτη, ο κ. Καλαφατέλης, υποχρεώθηκε να ορίσει νέο Δημοτικό Συμβούλιο για την Τρίτη, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να βρεθεί σε διασταυρωμένα πύρα, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από μέλη της παράταξης του.

Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν πιθανό και τον πλήρη «διαχωρισμό θέσης» από την παράταξη του σημερινού Αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Χρήστου Τσεβά, ο οποίος σήμερα «συγκυβερνά» με τον Καλαφατέλη και άρα χρεώνεται μέρος της παταγώδους αποτυχίας, ιδίως καθώς ο Δήμαρχος έσπευσε να χρεώσει ευθύνες σε δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Τσεβά, τον κ. Χρήστο Πέππα, καρατομώντας τον όσον αφορά στις αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας που είχε.

Στο μεταξύ σχεδόν την ίδια ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, έγινε η ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη του Δημάρχου των τριών τοπικών συμβούλων του Αγίου Στεφάνου με βαριές αιχμές κατά του κ. Καλαφατέλη, τόσο για την αποτυχία της Μήδειας, όσο και για το θέμα του ξενοδοχείου που αναφέρουμε παραπάνω. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v