Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδρυμα Στ. Νιάρχος: Ολοκληρώνεται η διαμόρφωση χώρων για 175 κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ

Η δωρεά του ΙΣΝ για νέους χώρους ΜΕΘ και ΜΑΦ, είχε ανακοινωθεί τον Μάιο του 2020, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID-19, ύψους $100 εκατομμυρίων.

Ιδρυμα Στ. Νιάρχος: Ολοκληρώνεται η διαμόρφωση χώρων για 175 κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ

H δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη διαμόρφωση χώρων για την προσθήκη 175 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας, από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη, έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της.

Όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έχουν ήδη παραδοθεί οι χώροι που φιλοξενούν 145 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Γ.Ν “Ευαγγελισμός”, Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αττικόν, Γ.Ν. Παίδων Αγία Σοφία, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ, Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», Γ.Ν. Λέσβου «Βοστάνειο», Γ.Ν Λαμίας, Γ.Ν. Θεσσαλονίκης "Γεννηματά", Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», Γ.Ν. «Άγιος Γεώργιος» Χανίων, Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Οι νέες κλίνες αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Η δωρεά του ΙΣΝ για τη διαμόρφωση των νέων χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ, συνολικού ύψους €16.5 εκατομμυρίων, περιλαμβάνει επίσης πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης επί της εντατικής θεραπείας για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

O Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε «Η πανδημία μάς υπενθύμισε με τον πιο επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και κυρίως των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτό. Είτε πρόκειται για τους ασθενείς και την πρόσβαση τους σε άρτιες υπηρεσίες υγείας. Είτε πρόκειται για το ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό καθώς και τις υποδομές και τον εξοπλισμό, που οφείλουν να έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους. Σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, είμαστε εδώ, και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας στηρίζουμε, το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην Υγεία.»

O Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε «Από την αρχή της πανδημίας, προχωράμε ενώνοντας δυνάμεις, έχοντας ως αρχή ότι το Σύστημα Υγείας είναι ένα και είναι Εθνικό. Η γενναιόδωρη συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, είναι πολύτιμη, διαρκής και πολυεπίπεδη. Αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις υγειονομικές δομές της Ελλάδας, για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για τους συμπολίτες μας, κυρίως αυτούς που δε μπορούν, αυτούς που δεν έχουν».

Tο ΙΣΝ συνεργάστηκε με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού καθώς και για τη στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΑΦ, αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των Μονάδων στους νέους χώρους. Επιπλέον, η Hill International παρείχε αφιλοκερδώς υποστήριξη για τη διαχείριση έργου και η συμβολή της ομάδας που συμμετείχε στο εγχείρημα ήταν σημαντική.

Oι κατασκευαστικές εργασίες που υπολείπονται για τους χώρους στο Γ.Ν. “Ευαγγελισμός” και Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) βρίσκονται σε αναστολή, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας, καθώς η λειτουργία των δύο νοσοκομείων ως νοσοκομεία αναφοράς για τον COVID-19 δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών αυτή τη στιγμή.

Επιπρόσθετα, στον «Ευαγγελισμό» το ΙΣΝ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ολοκλήρωσε τον Μάιο του 2020, δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους €7.7 εκατομμυρίων, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την προμήθεια και αντικατάσταση περισσότερων από 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 αφορούσαν στις ΜΕΘ, ΜΑΦ και τη Μονάδα Εμφραγμάτων.

Η δωρεά του ΙΣΝ για νέους χώρους ΜΕΘ και ΜΑΦ, είχε ανακοινωθεί τον Μάιο του 2020, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID-19, ύψους $100 εκατομμυρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει δωρεές συνολικού ύψους €80.2 εκατομμυρίων.

Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί €32.3 εκατομμύρια, μεταξύ άλλων, για την αναγνώριση της προσφοράς ιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού καθαρισμού στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του COVID-19, την ενίσχυση υποδομών υγειονομικής περίθαλψης, την προμήθεια δύο συστημάτων μοριακών εξετάσεων και αντιδραστηρίων, με σκοπό να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση κρουσμάτων, την ενίσχυση της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Κορονοϊό «10306», καθώς και για την καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, και τη στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v