Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «παράδοξο της Κοζάνης» και η οργή των εμπόρων

Κλιμάκιο επιδημιολόγων αναζητά τις αιτίες για τα επίμονα υψηλά κρούσματα στην πόλη. Ένταση στη διαμαρτυρία των εμπόρων, που άνοιξαν συμβολικά τα καταστήματα. Αιχμές κατά της κυβέρνησης από τον δήμαρχο.

Το «παράδοξο της Κοζάνης» και η οργή των εμπόρων
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Εκατοντάδες έμποροι, επαγγελματίες και πολίτες της Κοζάνης συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της πόλης και διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι η μοναδική στην Ελλάδα που παραμένει με κλειστό το λιανεμπόριο. Ζήτησαν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών τους και γρήγορη επαναλειτουργία της αγοράς, που έχει μαραζώσει από την πολύμηνη αδράνεια. Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας άναψαν συμβολικά τα φώτα των καταστημάτων τους και άνοιξαν τις πόρτες, χωρίς όμως να δέχονται πελάτες, παρά την αρχική τους απόφαση να λειτουργήσουν κανονικά.

Η πλατεία, όπου έγινε η συγκέντρωση, χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από τον Άδωνι Γεωργιάδη ως «βαθούλωμα», λόγω της χαμηλότερης στάθμης της από το επίπεδο του δρόμου, με τον υπουργό Ανάπτυξης να δείχνει τις εκεί συναθροίσεις πολιτών ως μια από τις πιθανές αιτίες για το επίμονο επί μήνες επιδημιολογικό φορτίο της πόλης, καθώς οι συνθήκες σε αυτήν, όπως είπε, ευνοούν τη μετάδοση. Η συγκεκριμένη αναφορά, όπως και η δήλωσή του (στον ΣΚΑΪ) ότι η μοναδική εξήγηση που μπορεί να δώσει είναι ότι σχεδόν κανείς στην Κοζάνη δεν τηρεί τα μέτρα, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη στη συνέχεια, στη διάρκεια επεισοδιακής συνέντευξής του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό (TOP Channel), αν παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του, όπως είπε.

Τις πραγματικές αιτίες του «παράδοξου» της Κοζάνης, η οποία βρίσκεται σε ολικό lockdown για μεγαλύτερο διάστημα από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, αλλά παραμένει στο «βαθύ κόκκινο», αναζητά ειδικό κλιμάκιο επιδημιολόγων και μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Το κλιμάκιο, στο οποίο συμμετέχει ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, βρίσκεται στην Κοζάνη από το πρωί της Δευτέρας, με πρώτο σταθμό το «Μαμάτσειο» νοσοκομείο, το οποίο δέχεται ασφυκτική πίεση.

Αιχμές από τον δήμαρχο: Ευθύνη της κυβέρνησης

Με δήλωσή του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας απαντά σε παραινέσεις κυβερνητικών παραγόντων, που καλούν την αυτοδιοίκηση να εντείνει τα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

«Είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες ότι την ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού στην πατρίδα μας έχει η Κυβέρνηση δια των αρμοδίων οργάνων της», ξεκαθαρίζει, διευκρινίζοντας πως μοναδική αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης είναι αυτή του ελέγχου εφαρμογής των μέτρων, δια της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου και με όποιες δυνάμεις αυτή υπάρχει.

Ο δήμαρχος αναφέρει πως όσες φορές επισκέφθηκαν την περιοχή υπουργοί της κυβέρνησης και είχαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς, αυτό έγινε μόνο και μόνο για συζήτηση, ενώ οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες.

«Είναι γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ούτε την ενημέρωση, ούτε την ειδική γνώση, ούτε τους ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση. Εξάλλου τα ελάχιστα στοιχεία που μας χορηγούνται, έχουν ποιοτικό και μόνο χαρακτήρα, ενώ τα ποσοτικά τα μαθαίνουμε ταυτόχρονα με όλους τους πολίτες», σημειώνει.

Ο κ. Μαλούτας επισημαίνει τα σκληρά απανωτά χτυπήματα που έχει δεχτεί η οικονομία της περιοχής από την περίοδο των μνημονίων, τη συνεχιζόμενη απολιγνιτοποίηση και τα επανειλημμένα lockdown. Αναγνωρίζει πως η Κοζάνη βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης και δηλώνει πως σέβεται τους επιστήμονες, αλλά διατυπώνει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.

«Χρειαζόμαστε πλέον σαφείς απαντήσεις. Καλούμε την Πολιτεία, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας στην Π.Ε. Κοζάνης χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα υγειονομικά μέσα (στοχευμένα rapid test, ιχνηλατήσεις, περισσότερους εμβολιασμούς). Καλούμε επίσης την Πολιτεία να σταθεί και να στηρίξει έμπρακτα τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τους, καθώς οι οικονομικές συνέπειες με τη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση αλλά και το παρατεταμένο lockdown έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση. Η περιοχή πρέπει να επιβιώσει και η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει», καταλήγει.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας

Ένταση με αρνητή της πανδημίας

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης προκλήθηκε ένταση έξω από το δημαρχείο Κοζάνης, όταν ένας πολίτης χωρίς μάσκα καλούσε τους συγκεντρωμένους να δείξουν ανυπακοή απέναντι στα μέτρα για τον κορωνοϊό και να ανοίξουν τα καταστήματα παρά την απαγόρευση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος διευκρίνισε πως το άνοιγμα των καταστημάτων είναι συμβολικό, χωρίς εξυπηρέτηση καταναλωτών και στο πλαίσιο της νομιμότητας. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, παρά τις πιέσεις από ορισμένους εμπόρους για «αντάρτικο».
Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στην πόλη της Πτολεμαΐδας, με συγκέντρωση και πορεία εμπόρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v