Η διπλή μάσκα αυξάνει 80% την προστασία από κορωνοϊό

Αμερικανική έρευνα δείχνει ότι η χρήση υφασμάτινης μάσκας πάνω από χειρουργική βελτιώνει σημαντικά την προστασία. Σημαντική η σωστή προσαρμογή στο πρόσωπο.

Η διπλή μάσκα αυξάνει 80% την προστασία από κορωνοϊό

Η χρήση διπλής μάσκας -μιας υφασμάτινης πάνω από μια απλή χειρουργική- μπορεί βελτιώσει σημαντικά την προστασία από τη μόλυνση της μύτης ή του στόματος από τον κορονοϊό, κρατώντας μακριά έως το 80% των δυνητικά μολυσμένων σωματιδίων του αέρα, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η διπλή μάσκα βοηθά περισσότερο στον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, κάτι που έχει επισημάνει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Έμιλι Σίκμπερτ-Μπένετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", πειραματίστηκαν σε κλειστό χώρο με εθελοντές που φορούσαν διάφορους συνδυασμούς μασκών, προκειμένου να ελέγξουν -μέσω ειδικού προσαρτημένου μετρητή κάτω από τη μάσκα- ποιος συνδυασμός είναι πιο αποτελεσματικός στο να κρατά μακριά τα αιωρούμενα σωματίδια.

Διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα μιας μάσκας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το πόσο καλά είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπο του, κάτι που εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά του ίδιου, όσο και από την μορφολογία του προσώπου του. Γενικά πάντως, μια απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης από μόνη της φάνηκε να έχει αποτελεσματικότητα περίπου 40% έως 60% στο να κρατά μακριά τα σωματίδια, ενώ από μόνη της μια υφασμάτινη μάσκα έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 40%.

Όταν όμως μια υφασμάτινη μάσκα φορεθεί πάνω από την χειρουργική, τότε η αποτελεσματικότητα βελτιώνεται κατά περίπου 20%. Διαπιστώθηκε ότι οι υφασμάτινες μάσκες από πολυεστέρα είναι ελαφρώς πιο προστατευτικές («φρενάρουν» έως το 81% των σωματιδίων του αέρα) σε σχέση με τις βαμβακερές (77%).

Το βασικό όφελος της διπλής μάσκας είναι ότι η υφασμάτινη μειώνει σημαντικά τα κενά γύρω από τη χειρουργική μάσκα, ώστε από κοινού να εφαρμόζουν καλύτερα στο πρόσωπο. Όταν γίνεται το αντίθετο, δηλαδή η χειρουργική φοριέται πάνω από την υφασμάτινη, τότε πάλι αυξάνεται η προστασία, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Μια χειρουργική μάσκα πάνω από μια μάσκα από βαμβάκι ή πολυεστέρα φιλτράρει συνολικά το 55% έως 60% των σωματιδίων.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια στενή επαφή ιδίως σε κλειστό χώρο η καλύτερη δυνατή προστασία προκύπτει όταν και οι δύο άνθρωποι φορούν διπλή μάσκα, την υφασμάτινη πάνω από τη χειρουργική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v