Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταξίδι από την Αθήνα στη Θάσο για... ένα εμβόλιο

Πόλος έλξης «εμβολιαστικού τουρισμού» έχει καταστεί το νησί, που χρησιμοποιεί μόνο το εμβόλιο της Pfizer. Ενας στους τέσσερις που κάνουν εμβόλιο δεν είναι κάτοικος Θάσου.

Ταξίδι από την Αθήνα στη Θάσο για... ένα εμβόλιο
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Το 20% ως και 25% των πολιτών που επισκέπτονται το τελευταίο διάστημα το Κέντρο Υγείας Πρίνου στη Θάσο προκειμένου να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό δεν κατοικούν στο νησί, αλλά έχουν μεταβεί σε αυτό για τον συγκεκριμένο σκοπό. Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι από την Καβάλα και άλλες γειτονικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπως η Δράμα και η Ξάνθη. Δεν λείπουν, ωστόσο, και οι περιπτώσεις πολιτών που κάνουν ολόκληρα ταξίδια από τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και από την Αθήνα για το εμβόλιο στη Θάσο, όπως λέει στο Euro2day.gr ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θωμάς Αγγελόπουλος.

«Θέλουν να αποφύγουν τα άλλα εμβόλια και να κάνουν της Pfizer. Με κάποιον τρόπο η πλατφόρμα τούς δίνει την επιλογή να εμβολιαστούν εδώ, όπου κάνουμε αποκλειστικά το εμβόλιο της Pfizer, αφού πρώτα ακυρώσουν τα ραντεβού τους με τα άλλα», είπε και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για ένα φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις, καλύπτοντας σήμερα ως και το ¼ του προγράμματος εμβολιασμού στο νησί. Ορισμένοι έχουν κάποια σύνδεση με το νησί λόγω καταγωγής, κάποιοι άλλοι δεν έχουν καμία σχέση και βρίσκουν εκεί ανοιχτά ραντεβού για το εμβόλιο της επιλογής τους.

Θωμάς Αγγελόπουλος, διευθυντής Κέντρου Υγείας Πρίνου Θάσου

Το φαινόμενο του «εμβολιαστικού τουρισμού» αποτελεί, σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, μια από τις αιτίες της νέας έξαρσης κορωνοϊού που πλήττει τη Θάσο, μέσω της αύξησης της κινητικότητας. Ο κ. Αγγελόπουλος δεν παίρνει θέση στο ζήτημα, ωστόσο επισημαίνει πως η αυξημένη ζήτηση συνεπάγεται επιπλέον υποχρεώσεις για το ήδη επιβαρυμένο προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι την 3η Μαΐου, τρίτη μέρα του Πάσχα, υπάρχουν προγραμματισμένα 220 ραντεβού για εμβολιασμό στις τρεις εμβολιαστικές γραμμές του Κέντρου Υγείας, όπου χρειάζεται να δουλέψουν έξι άτομα», σημειώνει.

Στη «μέγγενη» της πανδημίας για τρίτη φορά φέτος

Την Παρασκευή και το Σάββατο η Θάσος βρισκόταν στην πρώτη θέση της πανελλαδικής λίστας με τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Και τις δύο μέρες, το νησί των 13.700 κατοίκων μετρούσε από 13 νέες μολύνσεις, που ανέβασαν τον σχετικό δείκτη στις 94,41 ανά 100.000 κατοίκους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί συνολικά 76 νέα κρούσματα, με τη Θάσο να έχει ανελλιπή παρουσία στις λίστες του ΕΟΔΥ (6 επιπλέον χθες). Από το πρωί του Σαββάτου έχει ενταχθεί ξανά στο «βαθύ κόκκινο» επίπεδο επικινδυνότητας.

Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του χρόνου που η διασπορά βρίσκεται σε έξαρση, με το επίκεντρο των κύριων εστιών να εντοπίζεται σε διαφορετικές περιοχές του νησιού. Αυτή τη φορά βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα, στα Λιμενάρια και στον Ποτό, με συρροές σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Μάλιστα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανακοινώσεις από πολιτικούς φορείς το γεγονός ότι συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα μια τυροκομική μονάδα της περιοχής, παρόλο που έχουν νοσήσει σχεδόν οι μισοί από τους 28 εργαζόμενους.

Η έξαρση του Ιανουαρίου στην Παναγία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και ακολούθησε το ξέσπασμα της διασποράς σε σχολεία κυρίως στον Πρίνο, τον Φεβρουάριο, με τουλάχιστον 25 κρούσματα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Και τότε είχαν διατυπωθεί απορίες για το καθυστερημένο κλείσιμο των σχολικών μονάδων, παρά τα επίμονα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της δημοτικής Αρχής.

Χαλάρωση και οικοδομική δραστηριότητα

Για τις αιτίες των απανωτών ξεσπασμάτων έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, με ορισμένες να την αποδίδουν στη χαλάρωση των νησιωτών και κάποιες στην κινητικότητα μεταξύ Θάσου και Καβάλας. Κάποιοι «ενοχοποιούν» οικονομικούς μετανάστες που μπαινοβγαίνουν στο νησί ως εργάτες, άλλοι ακόμα και Βρετανούς πολίτες που διαθέτουν σπίτια στη Θάσο και πιθανώς να έφεραν τη βρετανική μετάλλαξη.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος θεωρεί σε κάθε περίπτωση ως κύρια αιτία τη μη τήρηση των μέτρων. Όπως λέει, είχε προειδοποιήσει από νωρίς. «Από αρχές Φεβρουαρίου, σε περίοδο που η Καβάλα είχε 5-10 κρούσματα την ημέρα και η Θάσος από 0 ως 2, έλεγα πως δεν τηρούμε τα μέτρα και θα το πληρώσουμε. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα. Τη φωτιά πρέπει να τη σβήνεις από νωρίς, πριν φουντώσει», τονίζει και προσθέτει: «Η Θάσος έχει μια διαρκή οικονομική δραστηριότητα που σχετίζεται με την οικοδομή και τις προετοιμασίες για την τουριστική σεζόν. Έτσι υπήρξε συνεχής κινητικότητα και μεταφορά εργαζόμενων και κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Χρήστος Παπαδόπουλος, νομίατρος Καβάλας

Σε ό,τι αφορά το τυροκομείο με τη συρροή κρουσμάτων, ο νομίατρος διευκρίνισε πως μοναδική αρμόδια για τη λήψη μέτρων είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Εμείς έχουμε ρόλο και αρμοδιότητα στο κλείσιμο εργασιακών χώρων για υγειονομικούς λόγους, για μια σειρά νοσημάτων εκτός του κορωνοϊού».

Ασφυκτική πίεση στο νοσοκομείο Καβάλας

Στο νοσοκομείο Καβάλας, όπου διακομίζονται και από τη Θάσο όσοι χρειάζονται νοσηλεία, η ραγδαία αύξηση της πίεσης των τελευταίων ημερών ξυπνά μνήμες του εφιαλτικού Νοέμβρη. Η διασπορά βρίσκεται σε έξαρση και στο ηπειρωτικό κομμάτι του νομού, τόσο στην πόλη της Καβάλας όσο και στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.

Οι 7 κλίνες ΜΕΘ έχουν γεμίσει και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου χρειάστηκε να γίνουν δύο διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών στην Ξάνθη και άλλη μία στη Δράμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο η Καβάλα εξυπηρετούσε και τις ανάγκες του νοσοκομείου Δράμας, το οποίο είχε κλείσει τις κλινικές Covid κατά την περίοδο της ύφεσης του δεύτερου κύματος. Τη Δευτέρα χρειάστηκε να γίνει αντίστροφη διακομιδή ασθενών από την Καβάλα στη Δράμα.

«Όπως έχει πει και ο υπουργός, όλη η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια. Είναι αλήθεια ότι πιεζόμαστε αρκετά τις τελευταίες μέρες και χρειάστηκε να μεταφέρουμε διασωληνωμένους ασθενείς μας σε Ξάνθη και Καβάλα», είπε στο Euro2day.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης και πρόσθεσε: «Σε απλές κλίνες Covid υπάρχει διαθεσιμότητα και έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε νέα κρεβάτια. Σήμερα νοσηλεύουμε 60 ασθενείς».

Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, διοικητής νοσοκομείου Καβάλας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v