Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια σε όλους πριν το τέλος Μαΐου

Αν προσθέσουμε τους εμβολιασμένους με αυτούς που νόσησαν και απέκτησαν αντισώματα, μέσα στο καλοκαίρι θα πετύχουμε την ανοσία, εκτιμά ο υπουργός. Τι θα γίνει με τις μάσκες.

Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια σε όλους πριν το τέλος Μαΐου

«Πριν από το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια», ώστε να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες (άνω των 18 ετών), τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το 70% άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος Μαΐου και οι υπόλοιποι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούνιο. Χτες, όπως ανέφερε, ξεπεράσαμε τις 111 χιλιάδες εμβολιασμούς, ενώ και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τις 100 χιλιάδες.

«Μειώνονται τα κρούσματα, επιπεδώνεται η καμπύλη, έχουμε όμως πίεση ακόμα στις ΜΕΘ. Μόνιμα βελτιώνεται η κατάσταση, έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα», είπε.

Σχετικά με τις μάσκες, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι θα τις φοράμε για αρκετό καιρό ακόμα, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Για τους εξωτερικούς χώρους είπε ότι θα εξεταστεί στο μέλλον. Όσον αφορά την ανοσία του πληθυσμού, ο υπουργός είπε ότι αν προσθέσουμε τους εμβολιασμένους με αυτούς που νόσησαν και απέκτησαν αντισώματα, μέσα στο καλοκαίρι θα πετύχουμε την ανοσία. Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση να συνεχίσουν να παραδίδονται οι δόσεις εμβολίων με αυτούς του ρυθμούς.

Για τα παιδιά, για τα οποία στον Καναδά εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer, για τις ηλικίες 12-15 ετών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι εφόσον εγκριθεί και στην Ευρώπη, θα προχωρήσουμε και σε εμβολιασμούς στα παιδιά. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Σεπτέμβριο τα παιδιά να πάνε εμβολιασμένα στο σχολείο.

Τέλος, ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς υγειονομικών, είπε ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 85%, ωστόσο, στους νοσηλευτές, βοηθούς και στο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά. Επομένως, ως μέσος όρος το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τόνισε, επίσης, ότι στο μέλλον θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v