Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση σε εισαγωγές και διασωληνωμένους με τη συμπλήρωση 2 εκατ. εμβολιασθέντων

Επιστρέφουμε στα επίπεδα του Μαρτίου, με τα εξιτήρια να είναι σταθερά περισσότερα. Από τα μέσα Απριλίου η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι.

Μείωση σε εισαγωγές και διασωληνωμένους με τη συμπλήρωση 2 εκατ. εμβολιασθέντων

Αλλαγή εικόνας στις κλινικές και τις ΜΕΘ CoViD όλης της χώρας, καταγράφεται από τα τέλη Απριλίου. Η αισθητή βελτίωση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 2 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Οπως μεταδίδει το iatronet.gr, η παρατήρηση επιβεβαιώνεται από τις καταγραφές εντατικολόγων και λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τις οποίες - από τα μέσα Απριλίου - η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται με CoViD-19 είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έντονες αλλαγές άρχισαν να παρατηρούνται στη νοσηλευτική κίνηση μετά τις 28 Απριλίου, όταν ο αριθμός των εμβολιασθέντων στη χώρα μας έφτασε στα 2.099.343.

Την ίδια μέρα, υποχώρησε ο αριθμός των εισαγωγών στην Αττική και σταθεροποιήθηκε κάτω από 200 σε ημερήσια βάση (είχαν φτάσει έως και 261 στις 7 Απριλίου). Ενδεικτικό είναι πως οι εισαγωγές στο Λεκανοπέδιο υποχώρησαν έως και στις 117, στις 5 Μαΐου.

Σταθερή υποχώρηση καταγράφεται και στις εισαγωγές ασθενών με CoViD-19 σε όλη την Επικράτεια. Από τις 28 Απριλίου, βρίσκονται σταθερά κάτω από τις 500 (είχαν φτάσει στις 562, στις 14 Απριλίου). Από τις 3 Μαΐου βρίσκονται σταθερά κάτω από τις 400 και από τις 10 Μαΐου κάτω από τις 300.

Πολύ θετική είναι η παρατήρηση πως τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των εξιτηρίων είναι σταθερά υψηλότερος από εκείνων των εισαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Παρατηρητηρίου CoViD, την εβδομάδα 25 Απριλίου - 5 Μαΐου η σχέση εισαγωγών - εξιτηρίων ήταν 1 προς 1,12 (411 προς 461).

Εντυπωσιακή είναι η μείωση των διασωληνωμένων, οι οποίοι είχαν φτάσει στο peak στις 19 και 20 Απριλίου (847). Ακολούθησε σταθεροποίηση και μείωση, η οποία στις 3 Μαΐου οδήγησε σε αριθμούς κάτω από 800.

Ο πιο χαμηλός αριθμός των τελευταίων αρκετών εβδομάδων, καταγράφηκε χθες (683), επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν στις 22 Μαρτίου (681). 

Διεθνής εμπειρία

Παρατηρώντας την εμπειρία από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, οι ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ. Ατσαλάκης και Β. Τσούμπρης είχαν πρόσφατα συνδέσει την υποχώρηση των νοσηλειών και των θανάτων με την επίτευξη συγκεγκριμένων επιπέδων εμβολιαστικής κάλυψης.

Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει πως οι θάνατοι άρχισαν να υποχωρούν έπειτα από τον εμβολιασμό του 14% του πληθυσμού στο Ισραήλ, ενώ παρόμοια εικόνα είχε καταγραφεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγές: ΕΟΔΥ, υπουργείο Υγείας, ΕΚΑΒ, CoViD19.gov.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v