Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες ασφαλιστικών για τα συμβόλαια της City Insurance

Τέσσερις τουλάχιστον ασφαλιστικές συζητούν με brokers, προκειμένου να αναλάβουν τμήμα των συμβολαίων της εταιρείας. Η μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και τα σενάρια πώλησης της ρουμανικής εταιρείας. Ενδιαφέρον από το ολλανδικό fund I3CP.

Μάχες ασφαλιστικών για τα συμβόλαια της City Insurance

Το Euro2day.gr είχε επισημάνει σε δημοσίευμα της 8ης Ιουνίου την κίνηση των ρουμανικών αρχών να επιβάλουν βαρύτατα πρόστιμα στην ασφαλιστική εταιρεία City Insurance, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη διαχείρισή της.

Η είδηση ήταν φυσικό να προκαλέσει έντονη αναστάτωση και στη δική μας αγορά, γιατί η ρουμανική εταιρεία, λειτουργώντας στη χώρα μας με τη μορφή των ΕΠΥ (εταιρείες παροχής ελεύθερων υπηρεσιών), έχει ασφαλίσει γύρω στις 120 χιλιάδες αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους!

Πρόκειται για συμβόλαια που διακινήθηκαν από Έλληνες brokers με δέλεαρ τα πολύ χαμηλά ασφάλιστρα.

Η ουσία είναι πως μετά την παρέμβαση των ρουμανικών εποπτικών αρχών, πολλοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η City Insurance θα καταφέρει τελικά να επιβιώσει, οπότε σε μια ενδεχόμενη περίπτωση λουκέτου, oι περίπου 120.000 ασφαλισμένοι στην εταιρεία θα βρεθούν με συμβόλαια που θα έχουν μεν πληρώσει αλλά στην πράξη δεν θα είναι σε ισχύ (θα χάσουν δηλαδή τμήμα των ασφαλίστρων που έχουν ήδη καταβάλει).

Αντίθετα, δεν θα υπάρξει ζήτημα για όσους δικαιούνται αποζημίωση από τη City Insurance (σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπου οι δικαιούχοι αναγκάζονται να απευθυνθούν στο Επικουρικό Κεφάλαιο, περιμένοντας αρκετά έτη μέχρι να αποζημιωθούν), καθώς η City Insurance έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του Φιλικού Διακανονισμού και έτσι μπορούν να αποζημιωθούν από τη δική τους εταιρεία. 

Επί του παρόντος βέβαια, η City Insurance βρίσκεται σε λειτουργία και μάλιστα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια περί εξαγοράς της και ομαλής συνέχισης της πορείας της στο μέλλον.

Το πλέον σοβαρό αυτών φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το fund I3CP, το οποίο έχει έδρα στην Ολλανδία και δηλώνει ότι τοποθετείται στην ασφαλιστική-αντασφαλιστική αγορά, στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στον χώρο του fintech.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στην ελληνική αγορά είναι τεταμένο και ήδη παρατηρείται έντονη κινητικότητα, προκειμένου ένα μεγάλο τμήμα του εδώ χαρτοφυλακίου της City Insurance να μεταφερθεί σε άλλες υγιείς ασφαλιστικές εταιρείες.

«Υπάρχουν ήδη διεργασίες μεταξύ Ελλήνων διαμεσολαβητών και τεσσάρων τουλάχιστον ενδιαφερόμενων ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες επιδιώκουν να προσαρτήσουν τα συγκεκριμένα συμβόλαια, έναντι φυσικά αυξημένου ασφαλίστρου από τη λήξη του συμβολαίου και μετά», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι:

«Δεν πρόκειται για τιμωρία των ασφαλισμένων οδηγών, αλλά για κινήσεις που θα μειώσουν τους κραδασμούς στην αγορά, λειτουργώντας παράλληλα υπέρ των σημερινών πελατών της City Insurance. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες οδηγοί θα πρέπει να διδαχτούν ότι το φτηνότερο δεν είναι πάντοτε και το οικονομικότερο, ή το ότι σε γενικές γραμμές, στην αγορά, ό,τι δίνεις παίρνεις. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και σοβαρές ΕΠΥ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ωστόσο ο θεσμός δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς, που είτε ασφαλίστηκαν σε αυτές είτε είχαν την ατυχία να τρακάρουν με ασφαλισμένα αυτοκίνητα των συγκεκριμένων εταιρειών. Έχει γίνει τόσο καλή δουλειά με το Sovency II για τη φερεγγυότητα των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά εξακολουθούμε να υφιστάμεθα τις επιπτώσεις ορισμένων ΕΠΥ. Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η διείσδυση του φιλικού διακανονισμού, προκειμένου να μην μπαίνουν σε περιπέτειες οδηγοί που επέλεξαν σοβαρές ασφαλιστικές εταιρείες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v